MENÜ

Doğal mucize: Kolostrum

Abone Ol Google News

Halk arasında 'ağız sütü' olarak da bilinen, memeli canlıların doğum yaptıktan sonraki ilk hafta salgıladığı süte 'kolostrum' deniyor. İnek kolostrum'un sporculara sayısız faydası var!

Haberin Devamı

Kolostrum tüm yeni doğan canlılar için çok önemli ve inanılmaz faydalı. Ağız sütü daha sonraki dönemlerde salgılanan sütten içerik olarak bir hayli farklı. Yeni doğan tüm memeli canlıların sindirim ve bağışıklık sistemleri henüz daha tam olgunlaşmamış olduğundan ağız sütü içerisinde bulunan enzimler, bağışıklık hücreleri ve büyüme faktörlerine hayatın ilk günlerde çok ihtiyaç var.

Günümüzde kolostrum, sadece doğumun ilk günlerinde annelerin bebeklerine sunduğu mucizevi bir besin olmaktan çıkarak popüler bir ürün haline geldi. Esasen faydaları binlerce yıldır bilinen ağız sütü özellikle ayurvedik hekimler, sağlığına düşkün olanlar, sporcular ve daha yavaş yaşlanmaya çalışanlar tarafından da sık sık kullanılıyor.

İçinde neler var?

■ Vücut için elzem tüm yağ asitleri.

■ Vücut için elzem tüm amino asitler.

■ 87 adet farklı yenileyici ve iyileştirici büyüme faktörü.

Haberin Devamı

■ 97 adet farklı bağışıklık sistemini güçlendirici faktör. Kolostrumun faydaları 5 binden fazla araştırma ile kanıtlanmış. Besin destek ürünü olarak kullanılan ağız sütü genellikle ineklerden elde ediliyor. Yapılan araştırmalara göre, inekten elde edilen kolsotrumun içerisindeki büyüme ve bağışıklık sistemi faktörleri insan kolsotrumu ile aynı yapıda. İnek kolostrumundan sadece insanlarda değil, aynı zamanda veterinerlikte de diğer birçok hayvan için iyilileştirici olarak faydalanılıyor.

Sporculara yararları

Sporcular ağız sütünü birkaç sebepten dolayı kullanılıyor:

■ Yüksek oranda protein içeriyor. Tıpkı peynir altı suyunda bulunan ve sporcular tarafından sıklıkla kullanılan whey proteini gibi kas kitlesi kazanmaya yardımcı oluyor.

■ Kolostrum’un içerdiği büyüme faktörlerinin metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ yakmaya yardımcı olduğuna inanılıyor ancak bu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış değil.

■ Çok sık ve uzun mesafeler koşan sporcular, kolostrum kullanmanın sindirim sistemi problemlerine iyi geldiğini söylüyor. Kolostrum hem faydalı bağırsak bakterileri (probiyotik) açısından zengin, hem de sindirim sisteminin yapısına destek veriyor. Koşucularda sık rastlanan bağırsak geçirgenliğini dengeleyerek, diyare (ishal) ataklarını en aza indiriyor.

■ Kolostrum içerisindeki bağışıklık sistemi faktörlerinin yoğun antrenman temposuna bağlı olarak azalan bağışıklık sistemini desteklediğine inanılıyor.

Anti-aging desteği olabilir mi?

Kolostrum’un içerisinde 87 farklı büyüme faktörü var. Bunlar arasında öne çıkan, en önemli büyüme faktörü IGF-1 olarak bilineni. Tıpkı büyüme hormonu gibi kas, kemik ve kıkırdak yenilenmesi üzerinde etkili.

21 yaşından itibaren büyüme hormonunun vücudumuzda azalmaya başladığını, 60 yaşından sonra ise neredeyse hiç yapılmadığını düşünülürse kolostrumun değerli bir anti-aging ürünü olabileceği akla geliyor.

Kolostrumdaki büyüme faktörleri, ilerleyen yaşlarda kemik yoğunluğunu artıran, kırışıklıkları azaltan, sakatlık, hastalık veya ameliyat sonrası iyileştirmeyi hızlandıran ve hatta zihin fonksiyonları destekleyen bir ürün olarak pazarlanıyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ