MENÜ

Nereden nereye

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Yıl 1982... Beşiktaş deplasmanda Aston Villa ile Avrupa Kupası’nda karşılaşıyor. Maç seyircisiz. Sebebi bir önceki maçta Villa taraftarlarının Hollanda’da yaptığı olaylar ve taşkınlık. O tarihte Türkiye’nin Amatör Lig dahil hiçbir liginde ‘Saha kapama’ cezası verilmemiş. Bizim taraftarlarımız da o dönem, “Çok iyi olmuş. Holiganlara ceza işte böyle olur” yorumları yapıyor.
Sene 2011 ve 1982’den beri İngiltere’nin herhangi bir liginde ‘seyircisiz maç’ oynanmamış. Bize bakıyoruz adedini unuttuğumuz kaç maçın seyircisiz oynandığının yorumunu size bırakıyorum. Neden İngiltere’de oynanmamış? Sebebi çok basit: Heysel faciasından sonra 5 yıl ceza yemişler, UEFA’dan dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, “Hayır beş yıl yetmez, altı olsun ki, aldığımız kararları bir daha geri gelmemek üzere yürürlüğe koyabilelim” demiş.
Biz ne yapıyoruz... ‘Şiddet Yasası’ lafı altında kanun çıkardık. Hayırlara vesile olsun, bu kanunu uygulayacak seyirciyi İsveç, Norveç, Danimarka’dan getirmemiz gerektiğini daha önceden söyledim. Kulüp başkanı, “Ceza alırsak sonu kötü olur” diyor. Versenize 5 sene hak mahrumiyeti. Adam açık seçik kanunu çıkaranları tehdit ediyor. Antrenör çıkıyor, “Karar adaletli değil, keşke oynasaydık” cümlesini kullanıyor. Versenize son ihtar ve bir daha konuşurken daha dikkatli olsun.
Fenerbahçeli ve Trabzonsporlu iki futbolcu, “Kaç para aldınız” imasında ifadeler kullanabiliyor. Ehh nerede Şiddet Yasası? Bir sene boykot verecek güç elinizde ve her maddeye uyuyor. Neden sessiz kalıyorsunuz?
Bursaspor-Beşiktaş maçından önceki olayları, Sun, Mirror, Times, Telegraph gazeteleri biliyordu. Benden bilgi isteyip, teşekkür ettiler. Ama hiçbiri bunu haber yapmadı. Biz olsak ne yapardık. “İngilizler’e bak, yine olay çıkarmış” diyip, manşetleri atardık.
Televizyonlara çıkıp İsveç, Norveç, Danimarka vatandaşı gibi sorunlara çare aramak yerine, kendi ülke insanımıza dönük kararlar almak zorundayız. İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı bu görev için 350 bin Pound alıyorsa, kulüp başkanları ya hissedar ya da maaşlı çalışıyorsa, biz bir yerde yanlış yapıyoruz galiba... Federasyon başkanı çıkıp, “En ağır cezayı vereceğiz” lafını belki insanlara yutturur ama benim için bunun anlamı, “Bana dokunmayın da, ne yaparsanız yapın” demektir. Lütfen daha akılcı ve profesyonel olun. Tabii olabilirseniz.

YORUM YAZ