MENÜ

Tam not yoksa maç da yok

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Bu hafta ‘%100 Futbol’ programında Rıdvan Dilmen, çok önemli bir bilgi paylaştı. Trabzonspor-Fenerbahçe maçı gözlemcisinin Ali Palabıyık’a 8.4 verdiğini söyledi. Hemen belirtelim 8.4 hakemlikte tam nottur. Kusursuz yönetimi ifade eder. “Böyle bir yönetime, nasıl 8.4 verilir?” diye kamuoyu şaşırıyor doğal olarak. Oysa ki bilinmeyen daha neler var. O notun o şekilde verilmesini sağlayan bir irade ve bu iradenin farkında olan gözlemciler var!

Toplam 25 gözlemci var

Bu sezon Süper Lig’de görev yapan 25 gözlemci var. Birkaç istisna dışında hakemlere genelde tam not veriyorlar. Tam not verdikçe yeni bir maç alıyorlar. Her atandıkları maçta da tam not vermeye devam ediyorlar. Kazara düşük not veren olduğunda, MHK Başkanı Yusuf Namoğlu gözlemciyi dişine göre bulursa; notu gözlemciye iade ediyor, kabul etmediğini söylüyor ve notu yükseltiyor.

İşini yapınca görev alamadı

Gelelim tekrar Trabzonspor maçına. O maçta gözlemci Yunus Yıldırım. Trabzon’dan önce en son görev aldığı maç; 02.12.2017 tarihinde, 14. haftada, Fırat Aydınus’un yönettiği Beşiktaş-Galatasaray maçı. O maçta Aydınus kendi maçının gözlemcisi olsa, kendisine not verse; kırık not verir. Yunus Yıldırım da öyle yapıyor ve kırık not veriyor. O maçtan sonra 4 lig, 4 kupa haftası geçiyor. Tam 57 gün sonra 28.01.2018’de Yunus Yıldırım, Trabzon maçına gözlemci atanıyor. Görevini layıkıyla yaptığı için 57 gün çile çeken Yunus Yıldırım da belli ki, “Madem öyle, işte böyle” diyor ve tam notu Palabıyık’a veriyor.

Namoğlu ne isterse o

Yıldırım’ın maç alamadığı bu süreçte 5, hatta 6 maç alan gözlemciler var. Hem de siyahla beyaz gibi net hatalarda hakemleri temize çıkartan, hakemi temize çıkarttığında yeni göreve göz kırpan gözlemciler!

Sözün özü: Gözlemciler Namoğlu’nun istediği notu veriyor. Vermezse notu değişiyor. Not değişmezse gözlemci maça gidemiyor. İşini düzgün yapan gözlemci hocalarımı tenzih ederek söylüyorum: Gözlemcilerimizin birçoğu, bunca yıldır biriktirdikleri kariyerlerini; Namoğlu korkusuna, 1 maça feda ediyorlar!

Doğru söylemekten çekinen başkan...

Beşiktaş ve Fenerbahçe maçlarının hakemlerinin değiştiği konusu üzerine, MHK açıklama yaptı: “Tebligatlar perşembe günü öğle saatlerinde yapılır, geçtiğimiz hafta da böyle olmuştur, herhangi bir hakem değişikliği yapılmamıştır!”

Cümle âlem biliyor ki cuma maçlarının hakemleri çarşamba günü atanır. Bursaspor-Beşiktaş maçının hakemi Mete Kalkavan’dı ve görevlendirilmesi çarşamba günü yapıldı!. Burada Namoğlu, “Kurulumun gerektiğinde hakemleri değiştirme yetkisi vardır, görülen lüzum üzerine kurulum bu yetkisini kullanmıştır” demek yerine; yalana sarılmış, bu yalanına da TFF resmi sitesini alet etmiştir.

Hakemler nasıl inanacak!

Herkesin bildiği konular bu açıklamada çarpıtılmış, doğru bilgi verilmemiş. Diyelim, bu açıklamaya kamuoyunu inandırdınız. Ya hakemler? Bu açıklamanın; yanlış, hatta ‘yalan’ olduğunu tüm hakemler biliyor. “Zoru görünce doğruyu söylemekten çekinen bir başkanımız var!” algısı tüm hakemlerin beynine yerleşti. Hakemler bundan sonra size nasıl inanacak? Doğruları söyleyemeyen bir başkan, adalet dağıtan bir müessesenin başında nasıl kalacak?

YORUM YAZ