MENÜ

İşte yeni kurallar

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

2017-2018 sezonundan itibaren uygulanacak kural değişiklikleri ve yeni kural kitabı yayınlandı. Hatırlayacaksınız... Geçtiğimiz yıl çok fazla değişiklik yapılmış ve neredeyse kural kitabı yeniden yazılmıştı. Bu yıl da çok fazla değişiklik var ancak futbolseverleri ilgilendiren, çok dikkat çekici değişiklikler yok. Değişiklikler içinde IFAB’ın bir de itirafı var, “Geçtiğimiz yıl kapsamlı şekilde yapılan değişiklikler sırasında, bazı hususları gözden kaçırmışız, bazı maddeleri de anlaşılır şekilde ifade edememişiz” diyor. Birçok metin daha anlaşılabilir olması için farklı cümlelerle tekrar yazılmış.

Dikkat çeken değişiklikler:

1.) TFF arzu ederse, önümüzdeki sezon Süper Lig hariç, diğer bütün liglerde oyuncu değişikliği sayısını 3’ten 5’e çıkartabilecek.

2.) Alt yaş grubu maçlarında, veteran ve ampute liglerinde oyundan çıkan oyuncu, tekrar oyuna girebilecek.

3.) Federasyonlar alt yaş, veteran ve ampute maçlarında sarı kart gören oyuncunun, oyun alanı dışında belli bir süre beklemesine yönelik yaptırımları uygulayabilecek.

4.) Ofsayt pozisyonunda olan oyuncuya, hakeme çarparak gelen top ofsayt olarak değerlendirilecek.

5.) Gol sevinci sırasında; seyircilere gereğinden fazla yaklaşarak, güvenlik sorunu doğuracak davranışlarda bulunmak sarı kartla cezalandırılacak.

6.) Bir penaltı kararı verilmişse ve beraberinde sarı kart da gerekiyorsa; penaltı yapan oyuncunun topla oynama niyeti varsa, bu sarı kart gösterilmeyecek.

7.) Oyun alanı çizgilerinin belirlenmesinde, yapay çimler kullanılabilecek.

8.) Hakeme haber vermeden; devre arasında, uzatma dakikalarından önce veya uzatma dakikalarının devre arasında, bir oyuncu değişikliği yapılırsa; değiştirilen oyuncu maça devam edecek, hakem tarafından bir yaptırım uygulanmayacak ve kart gösterilmeyecek.

9.) Aynı şekilde devre arasında, uzatma dakikalarından önce, uzatma dakikalarının devre arasında veya seri penaltı vuruşlarına geçilmeden önce, hakeme haber vermeden bir kaleci ile oyuncu yer değiştirirse, bir yaptırım uygulanmadan oyuna devam edilecek.

10.) Başlama vuruşunu yapacak oyuncu, rakip yarı alanda bulunabilecek.

11.) Başlama vuruşunu yapan oyuncu doğrudan kendi kalesine gol yapamayacak, top kendi kalesine girerse, korner kararı verilecek.

12.) Hakem tarafından suçlu görülüp, oyundan atılan doktor; sakatlanan oyuncuları tedavi edecek başka bir sağlık görevlisi yoksa sahadan çıkartılamayacak.

13.) İki uzatma devresinin arasında oyunculara sıvı almaları için küçük bir mola verilecek. Bu mola koçların taktik direktifler vermesine olanak sağlamayacak.

14.) Elemeli maçlarda tur atlayan takımı belirlemek için; deplasman golleri, 15 dakikayı geçmeyecek iki uzatma devresi, penaltı noktasından yapılacak vuruşlardan biri tercih edilebileceği gibi; bunların kombinasyonundan oluşacak bir sistem de uygulanabilecek.

15.) Ofsayt pozisyonunda olan oyuncu, topa doğru ilerleyecek olan savunma oyuncusunun koşu yoluna doğru hareketlenirse ya da koşu yolu üzerinde hareketsiz beklerse de ofsayt olarak değerlendirilecek.

16.) Ofsayt pozisyonundaki bir oyuncuya, ofsayt ihlalini gerçekleştirmeden bir faul yapılırsa, faul cezalandırılacak.

17.) Topun bariz bir şekilde aut veya kornere çıktığı durumlarda yardımcı hakemler hiçbir işaret vermeyecekler.

18.) “Kararları yanlış olsa bile; hakemin, yardımcı hakemlerin kararlarına mutlaka saygı duyulmalıdır, bu futbolun temel prensibidir” şeklinde bir ifade de kural kitabına eklenmiş.

YORUM YAZ