MENÜ

4 aylık MHK

Abone Ol Google News

2004’te MHK başkanlığını yapan Sabri Çelik, 15 sene sonra aynı koltuğa oturdu. Haziran’da TFF Genel Kurulu olması nedeniyle, bu kurul 4 ay görev yapacak. Dolayısıyla kısa süre geleceğe dair plan oluşturmak için pek yeterli değil. Yeni Merkez Hakem Kurulu’nun öncelikli hedefi, sıkışan ve zorlaşan fikstürde en doğru hakemi bularak en doğru maça atamak ve VAR ile ilgili biriken sorunlara geçici çözüm bulmak olacaktır.

Haberin Devamı

Sabri Çelik

16 Haziran 1956 doğumlu olan Sabri Çelik, emekli memurdur. Geçmişte FIFA hakemliği, MHK üyeliği, MHK başkan vekilliği ve MHK başkanlığı yapmıştır. Halen UEFA gözlemcisi ve Üst Klasman Gözlemcisi olarak Türk hakemliğine hizmet etmekteydi. Haziran’da TFF Genel Kurulu olması nedeniyle, TFF Statüsü’ne göre bu kurul 4 ay görev yapabilecektir. Dolayısıyla bu 4 ay gibi kısa sürede yapısal reform yapmak, geleceğe dair bir plan oluşturmak ve uzun vadeli önlemler almak; bu kurulun yapabilecekleri arasına giremez. Çok fazla beklentiye girmemek gerekir.

Kan kaybeden hakem camiası için moral motivasyon sağlamak dışında diğer hususlara eğilme imkanları olmayacaktır. Sıkışan ve zorlaşan fikstürde en doğru hakemi bularak en doğru maça atamak ve VAR ile ilgili biriken sorunlara geçici çözüm bulmak dışında bu kuruldan farklı bir icraat beklemek hayal olur. MHK listesine tek tek baktığımda; aceleyle oluşturulmuş bir liste olduğunu görüyorum ve ”Uyum içinde çalışabilirler” diyemiyorum...

Haberin Devamı

Mustafa Çulcu

Adı başkanlık için geçerken, ismi üyeler arasında yer aldı. Belli ki Mustafa Çulcu yeni MHK’nin başkan vekili o olacak. Geçmişte MHK başkanlığı tecrübesi var. Eski FIFA hakemi. Bu görevden önce TRT’de yorumculuk yapıyordu. Görevi gereği tüm hakemlerin performansına ve güncel literatüre hakim. Tecrübesiyle ekibe güç verecektir.

Mustafa Kamil Abitoğlu

MHK’nin en yakın zamanda hakemlikten ayrılan üyesi Mustafa Kamil Abitoğlu. Kurulun en farklı profil çizecek yöneticisi olacağına inanıyorum. Hakemlik yıllarında hem futbolcularla hem de hakemlerle sağlam bir iletişim becerisi vardı. Hakemlerin rahatlıkla arayıp ulaşabileceği, onları dinleyecek, eski tarz kurul üyeleri gibi katı ve ulaşılmaz olmayacak bir kişilik. Genç hakemler için büyük şans. 2014-2015 yılını Şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray’ın Rizespor’la oynadığı ligin son maçıyla jübile yapan Abitoğlu’nun o maçı Türk futbol tarihinin unutulmazları arasına geçmiştir. Hiçbir hakem bu kadar renkli bir jübile yapmamıştır.

Muhittin Boşat

Eski FIFA hakemlerinden Muhittin Boşat. TFF Temsilciler Kurulu’nda üye olarak görev yaptı. Sabri Çelik MHK başkanıyken yine üye olarak görev almıştı. 2004 yılı başında hakemliği bıraktı. 2003-2004 sezonunda yönettiği Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde Fenerbahçeli Luciano’nun smacını görememiş ve ciddi eleştirilere maruz kalmıştı. Uzun süre camia dışında TV’lerde ve gazetelerde hakem yorumculuğu yaptı. Son 1 yıldır MHK başkanına bağlı olarak, hakem Scout ekibinde görev yapıyordu.

Ünsal Çimen

Eski Süper Lig hakemlerinden Ünsal Çimen. Oğuz Sarvan ve Zekeriya Alp’in MHK başkanlığında; kritik görevlerde bulundu. Çok uzun yıllar hakem atama kurulunda görev yaptı. Hakem yöneticiliği konusunda büyük tecrübe sahibi. Ufku açık bir yönetici. Sabri Çelik’in en çok faydalanacağı üyelerinden olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Hakan Sivriservi

Süper Lİg hakemliği yapan Hakan Sivriservi, 2007-2008 sezonunda Fenerbahçe-Kayserispor maçı sonrası, çok büyük tartışmaların hedefine oturdu. Dönemin Kayserispor Onursal Başkanı Mehmet Özhaseki “Düdüğünü asmalı” diye çıkış yapmıştı. Sivriservi, yaşanan süreç sonunda hakemlikten kopmak zorunda kalmıştı. Belli bir süre camia dışında kalan Sivriservi’ye iade itibar yapılarak Üst Klasman Gözlemci olarak görev verilmeye başlanmıştı.

Nihat Mızrak

Süper Lig Yardımcı hakemlerinden. Nihat Mızrak, birçok hakeme yardımcılık yaptı. Ben de kendisiyle birçok önemli maçta birlikte görev yaptım. Tatil ettiğim Gaziantepspor-Bursaspor maçında yardımcı hakemimdi. Ocak 2004’te oynanan ve 5 Beşiktaşlının kırmızı kart gördüğü maçta Cem Papila’nın yardımcı hakemiydi. Genç ve dinamik bir kişilik. Yardımcı hakemleri temsilen kurulda yer alıyor.

Ferhat Gündoğdu

Çok kısa süre Süper Lig’de görev yaptı Ferhat Gündoğdu. Ankara Bölgesi’nden. Askeriyede Albay olarak çok önemli görevlerde bulundu. 2. ve 3. liglerde gözlemci olarak görev yapıyordu.

Hamza Mısır

Yeni oluşan Merkez Hakem Kurulu’nun yumuşak karnı Hamza Mısır... 2002 yılında Süper Lig hakemi oldu. Önemli lig maçlarında görevler aldı. Levent Bıçakçı döneminde klasman düştü. Belli bir süre sonra da alt liglerde görev yapmayarak hakemliği bıraktı. Trabzon’da yerel bir gazetenin spor servisinde görev yapıyor. Camia dışında kaldığı dönemlerde, özellikle şike süreciyle ilgili TFF ve Fenerbahçe aleyhine yazdığı sert yazılar ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle taze MHK’nin başını ağrıtacağa benziyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ