MENÜ

Kadın seremonisi!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Nereden açarsak açalım bahsi, ‘kadın’ uzun uzadıya yazıların, anlatıların konusudur. Şiirin, şarkının, öykünün, romanın olduğu gibi. “... öldüğünde dilimden düşürmeyeceğim ama şimdi hemen yanımda, ruhumda olduğundan özellikle aklıma bile gelmeyen annem kadar bana yakın.” Belki çoğumuz Andrey Platonov’un bu benzetmesine yakın duyarlıklar içindeyiz ‘kadın’lar söz konusu olduğunda! Ne ki duyarlık, bilgi ve düşünceyle donanmayınca anlam ifade etmez. Hatta kimi yerde tam da bu bahane ve motivasyon kıskançlık, ahlak, töre vd. buluşup kadına yönelik şiddete dönüşür.

Bu gazetenin konusu ağırlıklı olarak ‘futbol’dur. Futbol ise kadının en çok dile dolandığı toplumsal alandır. Tahmin edersiniz ki, olumsuz anlamda. Bu konuda bir duyarlık yaratmak için şöyle bir önerim olacak... Maça giden, izleyenler bilir, takımlar sahaya ellerinden tutukları çocuklarla çıkarlar. Bir de şunu mu denesek? Etkili olur mu acaba?..

Yüzleşme fırsatı

Futbolcular ve hakemler sahaya ellerinden tutup, kollarına girdikleri anneleri, teyzeleri, halaları, ablaları ya da eşleriyle çıksın. Böylece tribündeki ya da televizyon başındaki öfkeli erkekler kime küfür ettikleri gerçeğiyle yüzleşme fırsatı yakalar. Başı bağlı anneleri, çocukları için kaygılanan eşleri, küfür işittiklerinde kardeşleri için hüzünlenen ablaları, yeğenleri için kaygılanan teyzeleri, halaları... Bir görsünler kendilerini de büyüten ‘görünmeyen emek’ sahibi kadınları hele.. Hatırlarlar belki anneleri, kızkardeşleriyle geçirdikleri zamanlarını. İçleri cız etmez, yüzleri kızarmaz ise bunca zamandır yaptıklarından dolayı, oynamaya da gerek kalmaz bu oyunu.

“İnsan bir bütünün değil, herkesin bir parçası olmak için çaba sarf etmelidir” der ya Platonov, unutmayalım ki parçaları olduğumuz ama unuttuğumuz kadınların yüzü suyu hürmetine dönüyor bu dünya. Yoksa biz erkeklere kalsa çoktan uzayın derinliklerinde kaybolup gitmişti koca gezegen.

Platanov’un 1920’de belirlediği gibi, “Sustukları yerden herkes birer şairdir aslında.” Susma.. Yaz, söyle, karşı çık...

YORUM YAZ