MENÜ

Aykırılık İyidir !

Abone Ol Google News

Spor karşılaşmalarında hakemin önemi sonsuzdur. O karşılaşmanın can damarları ona bağlıdır. O damarların içindeki kanın bir engele uğramadan akışını sağlar. Bunun bilincinde olan ve içsel yapılanmasını dengelemiş hakemlerin farkına bile varmazsınız. Çünkü sahada oynanan bir oyundur. Oyunun başaktörleri de oyunculardır. Oyun adı üzerinde bir şenliktir, neşedir, eğlencedir. Bir eğlenceyi ikide bir sekteye uğratmak onun neşesini alır, sürekliliğini bozar, başaktörler olan oyuncuların şevkini kırar…Başta izleyiciler olmak üzere tüm ortamın sinir katsayısını azdırır.

Haberin Devamı

Her sektörün yıldızları gibi bilhassa sporda yıldız oyuncular aykırı kişiliklerdir. İster beğenirsiniz, ister eleştirirsiniz. Onların her zaman verecekleri bir mesaj vardır. Zira hiçbiri konformist değildir. Bu insanları savunmak hatta el üstünde tutmak gerekir. Onları yitirmemeliyiz. Gittikçe robotlaşan dünyamızda insanlığımızı en cesurca ortaya koyan onlardır. Onların sayesinde şu asabiyet ortamında zaman zaman ferah bir nefes alabiliyoruz. Onların bağnazlıkları yoktur. Kafatascı değillerdir. Ülkelerini sevmekle birlikte çoğunlukla dünya vatandaşlarıdır. Kazanacakları para çoğu zaman onlar için ikinci plandadır. Öncelikleri yaptıkları işi sevmek, topluma katkıda bulunabilmektir. Bu yıldızları ister kendisini bilime adamış Aziz Sancar olarak görün, ister bir müzik dehası olan Fazıl Say, ister Serena Williams veya Çağla Büyükakçay.

Haberin Devamı

At gözlüğü takmış, dar görüşlü ve kendilerini tatmin edebilmek için ortamı germeyi en mübah yol olarak gören konformist kişilikler için bu yıldızlar birer hedef tahtasıdır. İşte dün “ABD Açık” kadınlar finalinin hakemi olan Portekizli Carlos Ramos bu betimlememe örnektir.

Bu gibiler sanki sahaya oyunun iyi geçmesi için çıkmıyorlar. Adamlar adeta birer esir kampı müdürü. Ceza yağdırmak için alesta bekliyorlar. Oyuncuya olgunlukla ve dostca bir saygınlıkla yaklaşsa sorun diye bir şey zaten olmayacak. Ama beyzadeler kendilerini şartlamış…En ufak bir tebessüm sanki günah. “Ağır ol da molla desinler” usulü bir katılıktır gidiyor. “Bismillah”la beraber gelsin cezalar.

Bakın Ramos’un yakın tarihte soru yaşadığı oyuncular kimler ? 2016 olimpiyatlarında Murray; 2016 Roland Garros’ta hem Venus hem Kyrgios; 2017 Roland Garros’ta hem Nadal hem Djokovic; 2017 Wimbledon’da Murray ve 2018 Wimbledon’un da Djokovic. Adamın yıdızlara karşı alerjisi var. Silik kişiliğini ancak onların üzerinden tatmin edebiliyor.

Genelde ATP hakemleri Davis Kupası gibi ITF turnuvalarında ya da kadınlar maçlarında görev almaktan kaçınırlar. Yaşamım boyu hangi turnuvaya gittiysem iki hakemi her yerde gördüm. Biri Kader Nouni diğeri de Ramos. Nouni’nin sonunda ATP ile ilişkisi kalmadı. Öbürü de bu gidişle eli kulağında bekleyecek herhalde!

Bir grand-slam esnasında oyuncular maç sabahları yönetim tarafından hakemleri, kortları ve hava şartları hakkında bilgilendirilir. Yani Serena hakem-kulesinde ne tip bir kişilikle karşılaşacağını önceden pekala biliyordu. Ondan gelebilecek her türlü kışkırtmayı ya da imayı önemsemeyip oyununa konsantre olabilirdi.

Haberin Devamı

Ama diyeceksiniz ki oyuncunun işi oyununu oynamaktır, bozuk kişilikleri tedavi etmek değil. Ben de size haklısınız diyeceğim!

Sonuç olarak final maçlarından sonra hakeme de podyumda bir kupa verilirken dün bu olmadı. Ramos ödülünü alamadı ve bir eskortla bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Yaptığı lüzumsuzluk ise üzerinden hiç çıkmayacak bir “tattoo” gibi kalacak.

Hani neredeyse Muhammed Lahyani’nin ahı tuttu diyeceğim !

Benim burada amacım haklılık haksızlık değil. Dünkü maçın analizini de yapacak tonla adam vardır. Sevgili Okurlar benim amacım yaşamın her yanıyla süratle robotlaşan dünyamızda insanlığa pay bırakmanın önemini göz önüne sermektir. Sonra çok geç denecek. Bakınız Dostoyevski’nin fevkalade güzel bir deyişi vardır :

“Bir ağacın önünden onu sevmeden, onun var oluşundan mutluluk duymadan geçilebileceğini aklım almıyor. Aslında insanı en çok acıtan şey, hayal kırıkları değil, yaşanması mümkünken, yaşayamadığı mutluluklardır.”

Yılın ikinci baharında neşe ve esenlik dilerim…

YORUM YAZ