MENÜ

Federasyon bunu açıklasın!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

30 Ocak Pazartesi günü oynanan iki maçla ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Öncelikle Adanaspor-Kasımpaşa maçıyla durumu anlatmaya başlayalım, keza orada durum çok açık. Kasımpaşa, sahaya 12 yabancı futbolcuyla çıkıyor. Burada kural basit: 18 kişilik maç kadrosunda en fazla 11 yabancı futbolcu bulundurabilirsin. Yani, Kasımpaşa’nın bu kurala uymadığı için hükmen mağlup sayılması gerekiyor. Ancak maçı zaten kaybettiği için TFF kurulları ne gibi bir karar verir, beklemek gerekir.

Gökhan yerli statüsünde, ama...

Beşiktaş maçında ise durum çok daha karışık. Siyah-Beyazlılar’ın 18 kişilik esame listesinde olması gerekenden fazla yabancı oyuncu yok, yani ideal olarak 11 yabancı futbolcuyla sahadalar. Zaten durumun yerli-yabancı statüsüyle de ilgisi yok. Buradaki sıkıntı, Süper Lig Statüsü’nde belirtilen; ‘18 kişilik maç kadrosunda, en az 7 tane A Milli Takım’da oynamaya uygun futbolcunun yer almasının zorunlu olduğu.’ Gökhan İnler, Beşiktaş’ta zaten yerli statüsünde yer alan bir futbolcu, ancak A Milli Takım’da oynamak için gerekli kriterlere sahip değil. Burada yanlış olan, Beşiktaş’ın Konyaspor kadrosuna sadece 6 tane A Milli Takım’da oynamasında sakınca olmayan isimlerin yazılması.

2016-2017’de imzaladığı için

Medyada yer alan ve yanlış ifade edilen statüde; ‘2015-2016 birinci transfer ve tescil döneminden önce başka bir milli takımı seçmiş yerli futbolcularda, A Milli Takım’da oynama zorunluluğunun aranmaması’ yazdığı.

Madde açık, ancak yanlış anlaşılmaya da müsait. Burada belirtilen, o sezonki ilk transfer döneminden önce ya da o transferde Türkiye’ye gelen futbolcularda bu özellik aranmıyor. Örneğin, Eren Derdiyok gibi... Eren, bu kural çıktığında zaten Türkiye’de bir kulüpte tescilli bir futbolcuydu. Ancak, Gökhan İnler 2016-2017 sezonun başında ilk kez Türkiye’de bir takımla sözleşme imzaladı. Gökhan’ın 2015-2016’dan önce milli takımını seçmiş olması, bu maddeden yararlanmasına fayda etmiyor.

Bir bilen durumu açıklasın!

Şöyle bir örnekle daha kısa anlatmak gerekirse; Eğer o madde basında yer aldığı gibi ‘2015-2016’dan önce farklı milli takımı seçen futbolcularda, bu kurala bakılmaz’ şeklinde uygulanırsa ne olur? Durum, Beşiktaş maçında yaşandığı için Siyah-Beyazılılar’la ilgili örneğe devam edeceğim, siz istediğiniz takımı yerine koyabilirsiniz.
1- O sezondan önce farklı milli takımları seçmiş olan bütün yerli statüsündeki futbolcular transfer edilebilir. Mesela; Gökhan İnler...
2- Statü der ki; 14 yerli, 14 yabancı futbolcu hakkın var. Ve sen kulüp olarak 14 yerli hakkını, bu isimlerden yana kullandın ve takıma imza attırdın.
3- Beşiktaş’ın kadrosunda evet, 14 yerli, 14 yabancı futbolcu var. Peki, bu 14 yerli futbolcu belirtilen sezondan önce farklı milli takımları seçtiğine göre Siyah-Beyazlılar’dan Türk milli takımına hiçbir futbolcu gidemiyor.
4- Bu durumda TFF’nin yaptırımı ne olacak?
Şimdi, o maddeyi lütfen bir kez daha okuyalım ve bir bilen hangisinin doğru olduğunu bizlere de anlatsın.

YORUM YAZ