MENÜ

'Kruse'ye göre taktik şart'

Abone Ol Google News

Top tekniği ve oyun vizyonuyla Wolfsburg hariç oynadığı tüm takımlarda başarılı olan Max Kruse’nin en büyük rakibi, savunmacılardan çok Bild gazetesi muhabirleri oldu.

Haberin Devamı

2016 yılında Kruse, Werder Bremen’e döndüğünde Kruse’nin gece hayatı, hızlı araba ve poker tutkusuna manşetten gönderme yapan Bild, “Kumar transfer” yazmıştı.

Kumarsa da kumarı büyük farkla kazanan Werder Bremen ve Max Kruse oldu! 20 yıl sonra Bundesliga’da bir maçta 4 gol birden atan ilk Werder Bremen formalı oyuncu Max Kruse olurken 3 sezonda Yeşil-Beyazlı formayla 84 maçta 32 gol, 27 asistlik performans sergileyince Şampiyonlar Ligi finalinde karşılaşan Liverpool ve Tottenham için bile Kruse transfer haberleri çıktı.

Ya 9.5 ya da 10.5 numara

2018 Mart’ında ‘Bundesliga’da Ayın Oyuncusu’ seçilen Kruse ödülü alırken kendisini, “Çok estetik değilim ama yeterince verimliyim” diye tanımladı.

Gerçekten de Kruse kariyeri boyunca Wolfsburg hariç her takımda etrafında tarzına uyumlu oyuncularla oynarken takımını kolektif açıdan ihya etti.

Haberin Devamı

Wolfsburg’da hedef pivot santrforlar Bas Dost ve Bendtner ile oyun olarak anlaşamayan Kruse, 37 yaşındaki teknik direktör Kohfeldt yönetiminde kaptanlığa getirilerek Bremen’in dinamik genç kadrosunda saha içinde belirleyici lider rolünü başarıyla oynadı.

Bremen, 4-3-3 oynarken sahte 9, 3-5-2 oynarken ikinci forvet, baklava 4-4-2 oynarken iki santrfor arkasında 10 numara gibi oynatılan Max Kruse’yi Ersun Yanal’ın nerede nasıl kullanacağı Fenerbahçe’deki performansı için belirleyici olacak, çünkü Kruse mevkisel açıdan klasik bir 9 numaradan çok 9.5 veya 10.5 numara oyuncu.

1-Schaaf ona yer bulamamıştı

Kruse’nin yanında, etrafında kimlerin oynayacağı çok önemli: Top saklama, çevresini besleme özellikleri kadar partneri bir santrforun arkasında kendisini unutturup savunma arkasına yaptığı ani koşularla da gol ve asisti daha kolay yapabilen bir oyuncu Kruse. Bremen altyapısında U19 takımında 19 gol atıp, Almanya U17 ve U19’un banko oyuncusu olduğu dönemde Kadıköy’de UEFA finali oynayan o yılların güçlü Werder Bremen A Takımı’nda çok az şans bulabilen Kruse’nin en baştaki en büyük sıkıntısı teknik direktör Schaaf’ın klasik 4-2-3-1’inde ona ideal bir yer bulamaması ve genç Kruse’nin klasik Alman futbolcu tiplemesinin çok dışında bir profil çizmesiydi. Schaaf, Kruse’nin eğlence hayatı, hızlı araba tutkusu ve poker sevdasından da hoşlanmıyordu.

2-Saha dışında çok rahat

Schaaf’ın kendi futbolculuğundaki, “Panzer gibi Alman futbolcu” takım arkadaşları Dieter Eilts’lardan çok Hiphopçulara benzettiği Kruse halen o 19 yaşındaki halinde olduğu gibi şapkasını Rapçi stili tersten takıyor, saha dışında çok rahat ve tüm eleştirilere rağmen kamuflajlı arabalarından vazgeçmiyor. Başta Bild Gazetesi’ndekiler olmak üzere bu konudaki eleştirilere, “Futbol sabah 8 akşam 6 büro işi değil ki” diye cevap veren Kruse asıl cevabını sahada verdi. Sadece bir kez yedekten oyuna girip 5 dakika sonra asist yaptığı Bremen A takımından ayrıldıktan sonra St Pauli’de Bartels ile hücum partneri olup yıldızını parlatan Kruse’yi kısa süre sonra Schaaf, Bremen’e geri almak istediğinde o önce Freiburg’u sonra da Mönchengladbach’ı tercih etti.

Haberin Devamı

3-Bonservisini 5'e katladı

Bununla ilgili olarak, “Beni olduğum gibi kabul edip sadece maç ve antrenman performansımla ilgilenen Lucien Favre gibi teknik direktörler sayesinde Almanya A Milli Takımı’na seçildim” dedi. Freiburg’da yine tek pasçı ve hızlı iki partner Schmidt ve Caligiuri ile yıldızını parlatmaya devam eden Kruse, sezon başında St.Pauli döneminde kaval kemiği sakatlığından sonra onu toparlayan özel fitness hocası Gonzalez ile sezon öncesi çalışmasını yapmıştı. Kruse o sezonun tamamında o kadar iyi oynadı ki 500 bin Euro’ya geldiği Freiburg’un 12 yıl sonra UEFA’ya katılmasında başrol oynadı. Bir yıl içinde bonservis fiyatı 5’e katlanarak Mönchengladbach’a transfer oldu. Zamanında Şampiyon Kulüpler Kupası finali oynayan Mönchengladbach’ta Kruse o kadar iyiydi ki Şampiyonlar Ligi başladığından beri kulüp ilk kez Avrupa’nın en büyük kupasına katılma hakkı elde etti.

4-Son anda 2016’nın dışında kaldı

O, Mönchengladbach’ın 3. bitirdiği sezonda Bundesliga’da Kruse’den daha fazla gol asist toplamına ulaşan tek oyuncu Lewandowski’ydi. Yine tek top ustası Raffael ve hızlı kanat Herrmann ile süper bir uyum yakalayan Kruse duran top ustalığı ile de dikkatleri üstüne çekti. Kruse halen üst üste en çok penaltıyı gole çeviren faal oyunculardan birisi, özellikle sağdan kullandığı kornerler de çok etkili. Favre yönetimindeki Mönchengladbach’ta bonservisini yine yaklaşık 5’e katlayan Kruse, Almanya’nın 30 kişilik Euro 2016 kadrosuna seçildi ama yine bir nevi Bild’e takıldı: Kruse’nin kahvaltıda Nutella yemesi olay olurken, doğum gününde Bild muhabiri ile yaşadığı polemik sonucu Löw, Kruse’yi son 23 kişilik kadroya, “Yeterince profesyonel davranmadı” diyerek almadı.

Haberin Devamı

5-Bild’le de mücadele etti

12 milyon Euro bedelle Wolfsburg’a giden Kruse, o kulüpte de futbolundan çok futbol dışı olaylarıyla konuşuldu. Almanya gece hayatının mabedi olan Hamburg kulübü St Pauli’de, Freiburg’da ve Düsseldorf ile Hollanda’ya çok yakın olan Mönchengladbach’ta futbol dışı hayatı daha çok tolere edilen Kruse, yüksek bonservis bedeli ve Wolfsburg’un diğer şehirlere göre sıkıcı bir yer olmasının da etkisi ile rakipler kadar Bild Gazetesi ile de mücadele etti. Pokerde kazandığı parayı takside unutması ve sürekli hızlı arabalarıyla takımında oynadığı Wolfsburg’dan daha eğlenceli şehirlere gitmesi sorun oldu, kulüp yönetimi para cezası verdi. Wolfsburg kabusundan uyanmak için ise başladığı yer olan Werder Bremen’e döndü.

6-Daha olgun ve tam kıvamında

Belki artık St.Pauli’deki kadar hızıyla sağa açılıp aldığı topları sürüp sol ayak şutları ile kalecileri sık sık avlamıyordu ama oyunu artık daha olgun, top tekniği de tam kıvamındaydı. Bremen’in Güney Afrika kampında içecek kapağını defalarca sektirmesi viral olurken saha içinde de olgunlaşan oyun vizyonu ile küme düşme adayı gösterilen Werder Bremen’in Avrupa kupasına katılma mücadelesinde başroldeydi. Kohfeldt yaş icabı Kruse’den en önde yoğun pres yapıp yıpranmasını istemiyordu, aksine preste kapılan topun enerjisini saklayan Kruse ile buluşmasını tercih ediyordu. Kariyeri boyunca olduğu gibi sabit bir mevkide saklanmak yerine sürekli alan değiştirerek top isteyen Kruse, set oyununda kilit rolde yer aldı, özellikle baskı altındaki stoperinden topu alıp ofansif oyun kurucu Klaasen ile yaptığı verkaçtan sonra santrforu Rachica’ya yaptığı asist uzun süre konuşuldu.

7-Kohfeldttam verimi aldı

Özetle Kruse gayet iyi oyuncu ancak Fenerbahçe’de Werder Bremen, Mönchengladbach veya Freiburg’daki etkileyici ofansif verimini sergileyebilmesi için yanı ve etrafını çok iyi seçmek lazım. Ersun Yanal’a hem bu Kruse’yi daha verimli oynatabilecek doğru oyun planı belirlemek, hem de oyuncunun sosyal yönetimini idare etmek açılarından önemli bir rol düşüyor. Geçen yaz Bremen’in hocası Kohfeldt, Kruse’nin fizik kondisyon seviyesi ve kilosundan hoşnut olmamasına rağmen futbol dışı olaylarına takılmak yerine ona özel program ve antrenör verip sezon boyunca karşılığını fazlasıyla almıştı. Sonuçta bonservisi elinde olsa da Fenerbahçe, Kruse’nin yüksek maaş talebini kabul ederek önemli bir yatırım yaptı. Kruse’yi maksimum verimde oynatabilecek oyun planı, etrafındaki oyuncu tercihleri kadar oyuncunun zorlu Türk magazinciler karşısında doğru yönetilmesi, geçen sezonki Frey ve diğer kabuslardan sonra özlenen Fenerbahçe’nin geri dönmesinde en büyük belirleyici olabilir.

YORUM YAZ