MENÜ

Yayın ihalesinde karar günü! TFF'nin kararı bekleniyor...

Süper Lig ve TFF 1. Lig kulüplerinin kaderini ilgilendiren yayın ihalesi bugün karara bağlanacak. Türkiye Futbol Federasyonu yapılan teklifler sonrası yeni yayıncı kuruluşu açıklayacak. Ancak yapılan tekliflerin düşük olması nedeniyle TFF'nin nasıl bir karar alacağı büyük merak konusu...

Yayın ihalesinde karar günü! TFF'nin kararı bekleniyor...

Mevcut yayıncı kuruluş beIN SPORTS'ın TFF ile yaptığı yayın sözleşmesi sezon sonunda bitiyor. Yaklaşık 2 aydır süren yeni ihale sürecinde artık sona gelindi. TFF'nin bugün konuyla ilgili resmi açıklama yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

İki kuruluş teklif yapmıştı!

Yayıncı kuruluşların ilk tekliflerini Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği kabul etmemişti. Tüm paketler için iki kuruluş teklif verdi. beIN Sports ve Saran Medya'nın teklif ettiği rakamlar yine beklentilerin altında kaldı.

Beş yıllık bir süre için en yüksek teklif yıllık 2 milyar TL oldu. Yaklaşık 146 milyon Dolar'a tekabul eden bu rakam yüzde 10 oranında artabilecek. İlk teklif yıllık 2 milyar 500 milyon TL olacaktı; ancak daha sonra bu rakam 2 milyar TL'ye düşürüldü. Yayın ihalesi için verilen ikinci teklif ise 5 yıl için 500 milyon Dolar oldu. İkinci teklifte gelir paylaşımı da önerildi. Kuruluşlar hafta sonuna kadar yeni tekliflerini TFF'ye iletti.

Haberin Devamı

beIN SPORTS açıklama yaptı!

Kamuoyunun da çok iyi bildiği üzere Digiturk olarak, her paket için istisnasız en yüksek teklifi veren yayıncı olduk. Öyle ki bazı paketlerde tek teklif veren yayıncı olarak, kulüplere garanti gelir taahhüt eden tekliflerimiz, ikinci sıradaki tekliflerin iki katıydı. İhale sürecinde kamuoyunun önünde yapılan bazı açıklamaların aksine, Türk futboluna her zaman değer verdik, tüm taraflara saygı gösterdik ve iyi niyetle yaklaştık.

Tüm bunların yanı sıra, yirmi yılı aşkın süredir Türkiye’de Spor yayıncılığı yapan Digiturk’ün teklifi, operasyonel açıdan kanıtlanmış gerçeklere dayanıyor.

TFF’nin kapalı zarf usulüyle iletilen teklifleri kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte, biz de ticari çıkarlarımıza ve üyelerimizin menfaatlerine uygun hareket edeceğimizi belirtmek isteriz.

500 MİLYON DOLAR REKOR İHALE!

21 Kasım 2016'daki ihale ise 10 dakika sürdü. Şartname alan 3 firma ihaleye katılmadı. 2017-18 sezonundan itibaren beş sezon boyunca Süper Lig ve 1. Lig yayın haklarının sahibi 500 milyon dolar + 90 milyon dolar KDV ile mevcut yayıncı Digitürk oldu. TFF'nin yüzde 12 olan payını yüzde 4'e düşürmesiyle birlikte Süper Lig takımlarının geliri artırıldı.

Haberin Devamı

O gün yapılan ihalenin ardından 500 milyon dolara yayın hakları satılan Süper Lig'in değeri 21 yılda 12,5 kat artmıştı. Digiturk'ün 5 yıl sonunda kasasından KDV dahil toplamda yaklaşık 3 milyar dolar çıkacak, kulüplerin kasası dolacaktı. Kulüpler gelirlerinin ise en az yüzde 30 artması bekleniyordu.

Ancak aradan geçen 5 yılın ardından evdeki hesap çarşıya uymadı. Önce ihale bedelinin yarısı TL, diğer yarısı dolar olarak sabitlendi. Yayıncı kuruluşun yaptığı ödeme her yıl azaldı. Avrupa'da alınan başarısız sonuçlar, geçmişte yapılan yanlış transfer politikası, sıfır üretim de ligin marka değerini düşürdü. Zaten sallantıda olan ligin marka değerine bir darbe de pandemi vurdu. Kulüpler Birliği, 160 milyon dolarlık teminat mektubu bir umut olarak görse de söz konusu mektubun kayıp olduğu ortaya çıktı. Geç yapılan ödemeler, korsan yayıncılık, yapılan indirimler ve TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonrası bugün yıllık meblağ yaklaşık 215 milyon dolara kadar geriledi.

YORUM YAZ