MENÜ

Windows, 30 yaşında!

Bugün 30. yaşını kutlayan Windows için önemli bir gün! Peki, ilk Windows'u hatırlıyor musunuz?

Windows, 30 yaşında!

PC'ler için devrim 30 sene önce bu hafta başladı. Windows'un MS-DOS'un ardından gelen ilk sürümü, 20 Kasım 1985'te yayınlanmıştı. Bugün kullandığımız Windows 10, Windows 1'e hiç benzemese de kaydırma çubuğu, açılır menüler, simgeler, iletişim kutuları ve Not Defteri gibi uygulamalar halen orijinal halini temel alıyor.

Haberin Devamı

Windows 1.0 yalnızca grafiksel arayüzüyle değil, fareye verdiği önemle de öne çıkmıştı. MS-DOS'ta yalnızca komut yazabilirken Windows 1.0'da fareyi istediğiniz yere sürükleyip, ekrandaki öğelere tıklayabiliyordunuz. 1985'te bir çift diskete sığan Windows 1.0'ı çalıştırabilmek için 256KB belleğe ve bir grafik kartına ihtiyacınız vardı. Apple, bu sırada fare tabanlı arayüzlerde daha ilerideydi ancak yazılım ve donanımı bir araya getirmeye odaklanıyordu. Microsoft ise IBM PC'ler için düşük maliyetli PC DOS işletim sistemini çoktan ortaya çıkarmış, böylece kendisini bir yazılım firması olarak konumlandırmıştı.

Apple'ın Mac vs. PC kampanyalarına rağmen Windows, 30 sene boyunca PC'lere hükmetmeyi başardı. Bugünlerde akıllı telefon ve tabletlerin yükselmesiyle Microsoft, en zor mücadelelerinden birini veriyor.

Resimlerle: 1985'ten 2015'e tüm Windows kutuları!



Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.
YORUM YAZ