MENÜ

WADA 'Kılıç' çekti

Dopinge karşı ‘sıfır taviz’ politikasından ödün vermeyen ve Dünya Anti Doping Ajansı’nın yönetim kurulu üyeliğine seçilen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın gurur gününde sadece FANATİK vardı...

WADA 'Kılıç' çekti

20 Kasım 2016 Pazar... Fenerbahçe mi, yoksa Galatasaray mı? Tüm Türkiye gözünü derbiye çevirmişken yaklaşık 4 bin kilometre uzaklıkta, Glasgow’da bambaşka bir konu vardı: ANTİ DOPİNG. Ve masanın bir ucunda Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç. Sayın Kılıç, WADA (Dünya Anti Doping Ajansı) Yönetim Kurulu Üyeliği apoletiyle koltuğunda. Bu bir ilk. Doping denince başımızı öne eğdiğimiz yıllardan, ‘Biz bu işin kökünü kazımaya kararlıyız, peki diğer ülkeler için ne yapabiliriz’ dediğimiz bir süreç yaşıyoruz.

Reytingi çok yüksekti

Toplantı, son dönemlerin reytingi en yüksek olanından. Spor Bakanları, Avrupa Birliği temsilcileri, Dünya Federasyon Başkanları, medya... Rio Olimpiyatları öncesi doping yüzünden hedef tahtası haline gelen Rusya delegasyonu, yaptığı sunum ve radikal kararları ile ‘Artık uslu duracağım’ diyor. ‘Dopingle mücadeleyi devletin üzerinden aldık, kontrolleri bağımsız kurumlar yapacak’ dediler ama salon pek ikna olmuş değildi. Herkes ‘İcraat bekliyoruz’ diyor. Yaramaz çocuk Amerika mı? Onlar tüm çağrılara rağmen kafalarını kuma gömmüş durumda.

Kılıç önemli aktörlerdendi

Bakan Kılıç ise zirvenin tartışmasız önemli aktörlerindendi. ‘Doping büyük bir illettir ve bu illete bulaşan sporcuya ve sporcusunun bu yanlış yolda ilerlemesine göz yuman yöneticilere en ufak bir tavizimiz olmadı, kesinlikle olmayacak. Bu topraklardaki başarı her şeyden önce ahlaki bir başarı olacak’ diyen Bakan, zirve sonrası daha da kararlıydı: Dopingli madde kullananların bu konuyu dile getirip itirafçı olma konusundaki düşünceleri üzerinde görüşüldü.


Galatasaray'da Selçuk İnan krizi


Sporcu, Iceberg’in görünen tarafıdır

WADA’nın yeni kurmuş olduğu bir araştırma ekibi var. Tamamen gizliliğe yönelik bir çalışma bu. Finansal tarafı konuşuldu. Özellikle eğitimle ilgili durum da var. Sporcu ailelerin, bakın bu bizim de dile getirdiğimiz bir durum. Ailelerin çocuklarıyla beraber bu eğitimi alması. Tüm spor camiamızın önemli bir bilinçlendirilmeyle hareket etmesi gerekiyor. Aile, sporcu, antrenör... Hepsi, temelde eğitim alacak. Sporcu kardeşlerimiz çok erken yaşlarda yasaklı madde nedir ne değildir, bunun eğitimini almalı.

Şimdi bakın sporcumuz dopingli veya yasaklı madde ile yakalandığında onun üzerinde yoğun bir haber baskısı oluyor. Sporcu, Iceberg’in görünen tarafıdır. Onun altında ne var. Antrenöründen tutun da farklı noktalarda destek verenler.. Bunlar da gündeme geldi. Sporcuya dolaylı ya da dolaysız destek olan merkezin araştırılması ve o kişilerle ilgili işlem yapılması konuşuldu. Önümüzdeki organizasyonlar için de çok sıkı tedbirler alacağız.

Bu kararlara dikkat

İnterpol eski üst düzey yöneticisi Günter Younger doping suçları ile mücadele kapsamında görevlendirildi. Ekibinde siber suçlarla ilgili uzmanlaşmış personel de bulunuyor. Doping ihbarında bulunan kişi-kişilere sağlanacak imkanlar (Güvenlik-Prim-Ödül-Gizlilik) gözden geçirilip en üst düzeye çıkarıldı. Dünya çapında test yapılan laboratuvarlara maddi manevi desteğin yanısıra son teknoloji yatırımların yapılması kararlaştırıldı. WADA’nın gücünün artırılması kapsamında UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) başta olmak üzere tüm hükümetlerden destek istenecek.

Yalçın Uygun/Glasgow


Fenerbahçe - Galatasaray maçı fotoğrafları

Haberin Devamı
YORUM YAZ