MENÜ

Volkan Demirel mi? David Ospina mı?

Fenerbahçe, Ospina ile büyük ölçüde anlaştı. Herkes ie aynı soruyu sormaya başladı: Volkan mı? Ospina mı?

Volkan Demirel mi? David Ospina mı?

David Ospina transferi büyük ölçüde bitti, Herkes aynı soruyu sormaya başladı: Volkan mı? Ospina mı?

İşte FANATİK'in sizler için yaptığı özel analiz;

Volkan Demirel

Yıllardır Fenerbahçe’nin ve milli takımın kalesini koruyor. Hırsı, tecrübesi, kulübün her şeyini bilmesi avantaj. Ancak son dönemdeki düşüşü, geride kalan sezonda zirve yaptı.

Seveni de çok sevmiyeni de... Ancak şu bir gerçek ki Volkan Demirel, son 10 sezondaki en iyi Türk kaleciydi. Kaleciydi diyorum çünkü özellikle 2010-11 sezonundan sonra düşüşe geçti. Geride kalan sezonda ise bu düşüş tavan yaptı. Evet, birçok maçta önemli kurtarışlar yaptı ancak özellikle sezonun son haftalarında yediği hatalı gollerle belki de şampiyonluğun kaçmasına neden oldu.

Zaten Terraneo da bu yüzden gelir gelmez kaleci transfer edilmesi yönünde görüş bildirdi. Ancak en kötü sezonunda bile maç başına gol yeme ortalaması 0.8 oldu. Bu istatistiğiyle, ligde en az 10 maçta forma giyen kaleciler içinde en başarılı performansı sergiledi. Kısacası artıları da çok, eksileri de...

David Ospina

2014 Dünya Kupası, Ospina için dönüm noktasıydı. Arsenal’de ilk aylarda sakatlıkla boğuştu ancak sonunda kaleyi devraldı. Müthiş performansıyla Premier Lig’e damga vurdu.

Football Manager oynayanlar, David Ospina’yı yıllardır tanıyor. Türk futbolseverler onun adını en çok, Beşiktaş’ın Samet Aybaba’lı ‘feda’ sezonunda duydu ama transfer gerçekleşmedi. 26 yaşındaki kaleci, 2014 Dünya Kupası’ndaki müthiş performansıyla adını tüm dünyaya duyurdu ve Arsenal’e transfer oldu.

Sezonun ilk yarısında sakatlıklarla boğuştu, ikinci yarısında kaleyi devraldı. Premier Lig tarihinde, en az 10 maçta forma giyen oyuncular arasında en iyi galibiyet yüzdesini yakalayan isim oldu (Yüzde 92). Ayrıca geride kalan sezonda en az 10 maç görev yapan kaleciler içinde maç başına en az gol yiyen ve maç başına kalesini en çok gole kapatan isim de David Ospina’ydı.

Volkan Demirel'in artıları

Özellikle büyük maçlarda çok farklı bir performans sergiliyor. Şükrü Saracoğlu’ndaki derbilerde en büyük güvence oluyor.Fenerbahçe’nin sembolleşmiş isimleri arasına girdi. Kulübü, yapısını, taraftarını, geleneklerini çok iyi biliyor.Formdaysa, karşısındaki oyuncuların moralini bozacak kadar iyi kurtarışlar yapıyor. Rakibe, “Ben bu adama gol atamayacağım” dedirtiyor.Son sezonunu saymazsak, ligde yan toplarda en başarılı kaleciler arasında yer alıyor.Karşı karşıya pozisyonlarda kolay kolay geçit vermiyor.

Eksileri

Agresif kişiliği ve tavırlarıyla Fenerbahçe taraftarı dışında herkesin antipatisini kazandı. Bu nedenle gittiği her statta büyük protestolara maruz kalıyor.Eskiye oranla daha fazla motivasyon sorunu yaşamaya başladı. Bu da ‘kolay maç’ gözüyle bakılan karşılaşmalarda beklenmedik goller yemesine neden oluyor.Zamanında Daum’un yaptığı, “Vücudun bir kaleci için uygun değil. Vücut geliştirmeyi bırak” eleştirisini dinlemedi. Bunun da etkisiyle refleksleri köreldi. “Artık yaşı ilerledi” denilebilir ancak ortada Buffon, Cech gibi örnekler var.Sinirlerine hakim olamadığı maçlarda kendi arkadaşlarına da çıkışarak, onların da moralini bozuyor.

Ospina'nın artıları

Refleksleri çok iyi. Rakip oyuncunun ‘gol’ diye sevindiği pozisyonda son anda yaptığı hamlelerle inanılmaz kurtarışlara imza atıyor.Topu oyuna sokma konusunda oldukça başarılı. Degajlarını öylesine yapmıyor, topu doğrudan istediği arkadaşına gönderiyor.Rakip oyuncularla karşı karşıya kaldığı pozisyonlarda açıyı çok iyi kapatıyor, topa zamanında müdahaleler yapıyor.Arsenal’de yakaladığı istatistiklerle çoğu otoriteye göre sezonun en iyi kalecisi oldu. Ancak ödül, kendisinden daha çok maça çıktığı için De Gea’ya gitti.Önündeki savunmacılarla iyi bir iletişim kuruyor. Ayrıca Fransızca ve İspanyolca konuşması, Kjaer ile Alves ile kolayca anlaşmasını sağlayacak.

Eksileri

Kendisine fazla güveniyor. Zaman zaman beklenmedik anlarda ceza sahası dışına çıkıp, topa müdahale edemeyerek kalesinde tehlike yaşıyor.Çok sık hatalı gol yemez. Ancak kendisinden hiç beklenmedik bir anda topu ağlarında görüp, moralman çöküş yaşıyor.Kontrolsüz müdahaleleri nedeniyle kolay sakatlanabiliyor. Yine aynı sebeple, rakibe penaltı kazandırıp, kırmızı kartla oyun dışında kalıyor.Şili’de devam eden Copa America nedeniyle takıma geç katılacak. Arkadaşlarıyla uyum sürecini atlatamadan, Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda sahaya çıkmak zorunda kalabilir.

Arda Erol

Haberin Devamı
YORUM YAZ