MENÜ

Türkiye - Azerbaycan

Almanya tercihi çok tartışıldı, 'Türk olmaktan gurur duymuyor mu!' diye suçlandı.

Türkiye - Azerbaycan



İŞTE ZAFERİN ÖZETİ: 1-0

Türkiye’ye karşı Arena’da tribündeydi ama dün Düsseldorf’ta sahaya indi. Mesut, Belçika kalesini müthiş bir füzeyle yıktı, bir de asist yapıp 3-1’lik Almanya zaferini hazırladı. Sonrası zaten formaliteydi. Ay-Yıldızlılar, Azerbaycan’ı Burak’ın golüyle yendi, EURO 2012 finalleri için Play-Off oynama hakkını elde etti.

Kazanmak güzeldir

Maç öncesi Hiddink, “Rakibe saygı duyuyoruz. Fakat evimizde Azerbaycan’ı yenemiyorsak, şampiyonaya gitmeyelim” demişti. Hollandalı çalıştırıcı elindeki kadroyu zayıf rakip karşısına hazırlıksız sürdü. Öyle ki, böylesine kritik bir sınavda etkisiz ve kişiliksiz futbol çıktı ortaya. Kazanmak zorda olsa güzeldi elbet. Asıl iyi haber ise Düsseldorf’tan geldi. Almanlar, Belçika’yı yenip, Play-Off’un önünü açtı. Hem de babasının kolundan tutup Fatih Terim’e ‘al’ diye tutturduğu Mesut Özil ile.

Kaleye şut atamadık

Çok değil, daha bir hafta olmadı, Avusturya, deplasmanda dört gol birden attı Azeriler’e. Maça gelen ve televizyonun başına geçen herkesin beklentisi farklı galibiyetti. Konuk ekip gerçekten, mahalle takımı havasındaydı. Ya bize ne demeli! Daha da kötü. Koca ilk yarıda boş kaleye vuramayan Kazım ile uzaktan denemelerde bulunan Hamit dışında atak yok. Öyle ki, ne onların, ne de bizim bu devrede kaleyi bulan şut yok. Üst üste gelen pas hataları, kanatların çalışmaması, orta alanın durgunluğu ve ilerde çakılı oynayan Kazım ve Burak’ın verimsizliği öne çıktı.

Selçuk girince

İkinci yarıya biraz daha derli toplu başladı Ay-Yıldızlılar. Özellikle sağ kanattan yapılan bindirmelerde Azeriler ileri çıkamaz oldu. Ancak tüm baskılara ve tribün desteğine rağmen gol ancak 60’ta geldi. Oyuna yeni giren Selçuk İnan, ayağına gelen ilk topu Burak’a uzattı. Golcü oyuncu akıllı vuruşla ağları gördü: 1-0. Farkı attırmak için Ay-Yıldızlı ekip oyun kontrolünü elinden bırakmadı. Devamı gelmedi, ancak A Milli Takım Play-Off biletini kaptı.

Orhan Yıldırım

ALMANYA: 3 BELÇİKA: 1

Rüya takım

Almanya, Belçika’yı evinde Mesut’un harika futboluyla 3-1 devirdi. Panzerler Avrupa elemeleri tarihinde ilk kez 10’da 10 yaparak rekor kırdı, bizi de Play-Offlar’a uçurdu.

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda A Grubu’ndaki rakibimiz Almanya, bizim için de sonucu son derece kritik olan mücadelede Belçika’yı 3-1’lik skorla mağlup etti. Aslında maça Belçika çok iyi başlamıştı ve rakibi üzerinde iyi bir baskı yarattı. Hepimizin tahmin ettiği gibi bize karşı oynamayan ancak dünkü mücadelede sahaya çıkan Mesut Özil, maçın adeta yıldızı oldu. 30. dakikada topla buluşan Mesut, ceza sahasının hemen dışında sol çaprazdan kaleci Mignolet’i avlamayı başardı: 1-0. Önemli yıldızlarını kadroya almayan Panzerler, bu golle rakibinin direncini bir anda düşürdü. Daha konuk ekip nefes almadan ev sahibi, Mesut’un savunmadan başlattığı kontratakta ikinci golü, 33. dakikada Schürrle ile buldu: 2-0. İlk yarı bu skorla sonuçlanırken, elemeler tarihinde ilk kez tüm maçlarını kazanarak bitirmeyi hedefleyen Almanya, disiplininden taviz vermeyeceğini bir kez daha gösterdi. Bu kez 48. dakikada bizim de ağlarımızı havalandıran Mario Gomez, Mesut’un asistiyle Belçika’nın filelerini salladı: 3-0.

Tek gol Fellaini’den geldi...

Çaresiz kalan konuk ekip, tek sayısını 86’da Fellaini ile buldu: 3-1. Ama bu gol, umutlarını yitiren Belçika’nın yüzünü hiç güldürmedi. Gecenin sonunda Alman Milli Takımı rekor kırarak 30 puan, attığı 34 gol ve kalesinde gördüğü sadece 7 golle, Euro 2012 finallerine direkt katıldı. Bu zafer elbette bizim de, Play-Off oynamayı hak kazanmamızda büyük pay sahibi oldu. Ne diyelim, Danke Schön (Teşekkürler) Almanya...

MAÇTAN NOTLAR

* LTU Arena’daki mücadelede tribünlerin tamamı doldu. Alman futbolseverler, Milli Takımları’nın Euro 2012 elemelerindeki son grup maçına büyük ilgi gösterdi. Türkiye’nin Azerbaycan’a gol attığı anda da Almanlar, bizim golümüzü alkışladı.

* Alman taraftarların tribünde açtıkları, “Bir takım, bir hedef, bir final: 2012 Kiev’ yazılı pankart, gecenin en dikkat çeken pankartı oldu. Bu yazıyla Panzerler’in, Euro 2012’de şampiyonluk hedeflediklerine göndermede bulunuldu.

* Teknik direktör Joachim Löw, bu karşılaşmanın kadrosuna Bastian Schweistenger, Badstuber, Boateng, Götze ve Lukas Podolski’yi almadı. Normalde 11’de her zaman oynamayan Höwedes ve Toni Kroos ise sahadaydı.

* İlk kez resmi bir maçta kadroya giren Panzerler’in Türk asıllı futbolcusu İlkay Gündoğan, ülkesi adına 84. dakikada Lahm’ın yerine oyuna girdi. Borussia Dortmund’da forma giyen İlkay’ın heyecanlı olduğu gözüktü.

2

Haberin Devamı
YORUM YAZ