MENÜ

Turkish Airlines Open 2017'den Türkiye'nin prestijine katkı

Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Antalya’da gerçekleştirilen Turkish Airlines Open 2017 Golf Turnuvası’nın yurt dışında Türkiye aleyhine kamuoyu oluşturmak isteyenlere en iyi yanıt olduğunu söyledi.

Turkish Airlines Open 2017'den Türkiye'nin prestijine katkı

Ağaoğlu, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezi’ndeki Regnum Carya Golf Resort Otel’in sahalarında gerçekleştirilen ve Rio Olimpiyatları’nın altın madalyalı ismi İngiliz sporcu Justin Rose’un şampiyonluğa ulaştığı turnuvayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın ilk sırayı alan Rose’a ödülünü verdiği turnuvaya katılımdan memnun olduklarını aktaran Ağaoğlu, "Geçen sene bazı sıkıntılardan dolayı turnuvaya katılım istediğimiz düzeyde gerçekleşmemişti. Bu sene her şey eski yıllardaki gibiydi. Müsabakalarda çok önemli sporcular yarıştı. Bu sporcuların içerisinde olimpiyat şampiyonu Justin Rose, olimpiyatlarda gümüş madalya alan Henrik Stenson, Tyrrell Hatton, Matt Fitzpatrick vardı. Üç-dört defa turnuva kazanmış Padraig Harrington ve diğerleri turnuvanın puanlamasını bir hayli yukarıya çekti. Şu anda dünyadaki 7 veya 8. önemli, ağırlığı olan bir turnuva konumuna geldi." ifadelerini kullandı.

Turnuvanın uluslararası basında yer alması ve dünyaca ünlü sporcuların sosyal medya hesaplarında Türkiye ile ilgili paylaşımlarda bulunmasına değinen başkan Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Bu insanlar dünyada rol model. Bu kadar sıkıntıyı yaşadığımız dönemde New York Times bu müsabakaya 1,5-2 sayfa yer ayırıyor, Justin Rose, bu müsabakaya iştirak ederek Türk bayrağının önünde öz çekim yapıyor. Uluslararası gazetelerde yer alan haberler ve Justin Rose’un Türk bayrağı altında öz çekim yapması yurt dışındaki algı operasyonlarına büyük bir tekzip oldu."
Ahmet Ağaoğlu, turnuvaya katılan sporcuların sosyal medya paylaşımlarında ve uluslararası medyada Türkiye lehine tutum takındıklarını vurgulayarak, "Turnuvaya katılan sporcular, kendilerini rahatsız edecek en ufak bir şey hissettikleri anda zaten bırakın paylaşım yapmayı Türkiye’ye gelmekten imtina ederler. Gelmeleri bir tarafa sporcuların paylaşımları, uluslararası medya yoluyla beyanları, ülke olarak en fazla ihtiyacımızın olduğu şeylerden birisiydi." diye konuştu.

Golf turizminde hedef 1,5 milyar dolar

Ahmet Ağaoğlu, Antalya’da 50 saha daha yapılması durumunda Türkiye’nin golf turizminden 1-1,5 milyar dolar kazanabileceğini belirtti.

Türkiye’ye geçen sene 110 bin kişinin golf oynamaya geldiğini kaydeden Ağaoğlu, "Spor endüstrisinin lokomotifi golftür. Çok açık ve net. Bunu rakamlar zaten ortaya koyuyor." değerlendirmesinde bulundu.

İspanya’nın golf turizminden senede yaklaşık 5 milyar avro kazandığını anlatan Ağaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye’ye senede sadece golf oynamak için gelen insan sayısı 110-120 bin, bıraktıkları para da 130-160 milyon dolar. Ülkenin çeşitli yerlerinde Belek’tekine benzer tesisler olsa bu rakam İspanya’da olduğu gibi milyar avrolarla konuşulmaya başlanacak. Yani sadece öyle 150-160 milyon dolar değil. İspanya, 2008’den önce golf turizminden 5,5 milyar avro civarında gelir elde ediyordu. Son zamanlarda 3,5 milyar avroya kadar düşmüş ama tekrar eski seviyelerine gelmeye başladılar. Antalya bölgesinde en az 50 sahaya daha sahip olursak yıllık 1-1,5 milyar dolar gibi bir gelire rahatlıkla ulaşabiliriz."

"Golf, dünyayı yönetenlerin sporu"

Ağaoğlu, golfün zengin sporu olduğu yorumlarına katılmadığını belirterek, "Golf, zengin ve farklı bir kesimin sporu değil, beyni çalışanların, dünyayı yönetenlerin sporudur." dedi.
Golfün dünyada çok izlendiğine vurgu yapan Ağaoğlu, "59 ülkede yayınlanıyor. Yaklaşık 1,5-2 milyar kişiye ulaşıyor. 18-65 yaş arası, profesyonel ya da iş adamı, yüksek gelir düzeyine sahip bir izleyici kitlesi var. Bir İngiliz, ’Golf, idare edenlerin, dünyayı yönetenlerin sporudur’ demiş, bunu alıp kendimize göre ’Golf zengin sporudur’ diye evirip çeviriyoruz. Zengin sporuyla arasında fark var. Trump’ı futbol, basketbol oynarken göremezsin. Trump’ın kendisine ait 7-8 tane golf sahası var." şeklinde görüş belirtti.

Golfün önemli bir spor dalı olduğunu dile getiren Ahmet Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Japonya’da eğer düşük handikaplı amatör değilseniz, şirkette terfiyi unutun. İki kişi aynı pozisyona talibiz, terfi edeceğiz. Benim handikapım 28, seninki 12, gider o koltuğa sen oturursun. Bu insanlar dünyanın en çalışkan insanları ve zamanları en değerli olan insanlar. Ülkelerinde ev yapacak arazileri yok, 20-25 metrekarelik alanlarda yaşıyorlar ancak 2 bin 400 golf sahaları var. Bizde 24 tane var. Bizdeki alan zenginliği Japonya’da olsa orada 20-25 bin saha yaparlardı. Profesyonel yöneticiler bunu yapıyor. Dünyanın en fazla kazanan sporcusu bir golfçü, en fazla kazandıran turizmi golf. ABD’nin devasa bütçesinin yüzde 1,34’ü golf endüstrisinden geliyor. Biz burada bir müsabaka yapıyoruz, dört günde dünyada 1,5 milyar insana ulaşıyoruz."

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ