MENÜ

Turhan Tezol yaşamını yitirdi

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın kaptanlığını yapmış olan milli basketbolcu Turhan Tezol, uzun süren rahatsızlığıyla ilgili geçirdiği ameliyatlardan sonra sağlığı toparlanamayınca hayatını kaybetti.

Turhan Tezol yaşamını yitirdi

Merhumun cenazesi 30 Nisan Çarşamba günü, İzmir Alsancak Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından toprağa verilecek.

Turhan Tezol Kimdir?
1932 doğumlu olan Tezol, basketbol kariyerine Modaspor’da başladı. Modaspor ile Erkekler Türkiye Şampiyonaları’nda üç kez şampiyonluğa ulaşan Turhan Tezol, özellikle top sürme yeteneğiyle öne çıktı ve adı döneminin en iyi oyuncuları arasında geçti.

Turhan Tezol, Ay Yıldızlı forma ile 19 yaşındayken Genç Milli Takım kadrosunda yer alarak tanıştı. 71 kez A Milli oldu. 1952 Helsinki Olimpiyatları’nda; 1955, 1957 ve 1959 yıllarında olmak üzere üç kez de Avrupa Şampiyonaları’nda ülkemizi başarıyla temsil etti.

“Türk basketbolu kıymetli bir abisini kaybetti”
1959 yılında İstanbul’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda Turhan Tezol ile birlikte Türkiye A Milli Takımı kadrosunda yer alan isimler de vefat eden takım arkadaşlarının ardından şunları söyledi:

Mehmet Baturalp
“Benim de kaptanımdı, abimdi. Modaspor’da oynardı ve basketbolu orada bıraktı. Döneminin en iyi dripling yapan oyuncularından birisiydi. Driplingi ile geçemeyeceği çok az oyuncu vardı. Güçlü ve yenilgiyi kabul etmeyen yapıda birisiydi. Modaspor’a şampiyonluklar kazandırmıştır ve milli takıma çok büyük hizmetleri olmuştur.”

Tuğrul Demir
“Milli takımın senelerce kaptanlığını yaptı. Modaspor’un şampiyonluklarında ve başarısında büyük katkısı vardı. Sevecen ve basketbol camiası tarafından sevilen birisiydi. İyi bir Fenerbahçeliydi. Rahmet içinde yatsın. Türk basketbolu kıymetli bir abisini kaybetti.”

Ali Kazaz
“Devrimizin duayeniydi. Sevecendi ve herkes tarafından sevilirdi. Zengin bir aileden geliyordu, babası tütün kralıydı. Kendisine kimin derdi var desek, imkânlarını kullanır, yardım ederdi. Her maçımızda itişirdik, mücadele ederdik. Kazanma hırsıyla doluydu, rekabetçiydi ama kimseyi kırmamıştır. Onu herkes severdi. Çok değerli bir duayeni kaybettik.”

Haberin Devamı
YORUM YAZ