MENÜ

Traktörle başladı, şampiyonlarla yarışıyor

Araç kullanmayı traktör üzerinde öğrenen ralli pilotu Burcu Çetinkaya, Kıtalararası Ralli Şampiyonası'nda (IRC) Türkiye'yi temsil eden tek pilot olarak şampiyon sporcularla yarışıyor.

Traktörle başladı, şampiyonlarla yarışıyor

IRC’de şampiyonluk mücadelesi veren ekipler içinde tek bayan sürücü olan ve yardımcı pilotu Çiçek Güney ile birlikte yarışan Çetinkaya, ralliye geç başladığını belirterek, "Araç kullanmayı 12 yaşında Ankara Nallıhan’daki köyümüzde öğrendim. Babam bana traktör kullanmayı öğretti. Ancak, benden 18 yaşına kadar otomobil kullanmama sözü istedi. Ben de sözümde durdum ve ehliyet alma yaşıma gelince bana otomobil aldı" diye konuştu.

Mücadeleyi ve otomobilleri çok sevdiğini anlatan Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ralli’ye 24 yaşında başladım ve 5 yıldır yapıyorum. Aslında 22 yaşından beri yapmaya çalışıyorum ama o zaman maddi imkanlarımın olmaması nedeniyle yarışamamıştım. Rallide mücadele etmek çok büyük hayalimdi ve bunu başardım. Bu beni hayata bağladı, yaşam tarzım değişti. Sorumsuz bir hayattan, düzenli bir yaşama geçtim. Sigara, içki içmiyorum. Artık daha mutlu oldum. Bu spor hayal ettiğim şeyleri yapmakla ilgili bana cesaret verdi."

"İKİ BAYAN OLARAK TÜRK BAYRAĞINI DÜNYADA DALGALANDIRIYORUZ"
Genç pilot, IRC’de ilk yarışları olan Sardunya Rallisi’nde beklediğinin olmadığını kaydederek, rekabetin çok büyük olduğu bir şampiyonada mücadele ettiklerini söyledi.

Çiçek Güney ile birlikte Türk bayrağını dünyada dalgalandırdıklarını anlatan Çetinkaya, şunları kaydetti:
"Uzun soluklu bir şampiyona içindeyiz. Katılacağımız her yarışta daha ileriye gitmeyi hedefliyoruz. IRC’deki tek bayan pilotlar olarak bayanları, tek Türk ekip olarak da Türkiye’yi temsil ediyoruz. Eurosport’daki canlı yayınlarda, bütün dünyada bize oldukça fazla yer verdiler. Helikopter çekimlerinde aracımızda bulunan Türk bayrağı bütün dünyada dalgalandı. Bu bizim için çok mutlu bir tablo. Basın toplantısına dünyanın en ünlü pilotlarıyla birlikte bizi de çağırdılar. Şampiyonaya renk kattığımızı söylüyorlar. Hem Türk, hem de bayan olarak bu bizi çok mutlu ediyor."

"RALLİ SABIR GEREKTİRİYOR"
Burcu Çetinkaya, ralli sporunda başarının bir anda gelmediğini ve sabır gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Peugeot Sport Türkiye ekibi olarak çok hırslı olduklarını vurgulayan Burcu Çetinkaya, "Erkeklerin egemen olduğu ve özellikle bu sene rekabetin çok yüksek olduğu bir şampiyonada yaşıyoruz. Başarının bir anda gelmediği bir yarıştayız. Ancak sonucu çok çabuk görmek istiyoruz. Ama ralli şakaya gelen bir şey değil. Gerçekten adım adım ilerlenmesi gereken bir spor. Limitleri aştığımızda tepetaklak oluyorsunuz" şeklinde konuştu.

Çetinkaya, başarı için sabırlı olmalı ve bir anda çok şey beklememek gerektiğini dile getirerek, "IRC’deki ilk yılda hedefimiz sene sonuna doğru en azından birkaç yarıştan puan almak. Bu sene bir hazırlık senesi ve sene sonu geldiğinde artık hazır olmamız lazım. Bu seviyede rekabete hazır olmalıyız" dedi.

"İKİ BAYAN OLARAK YARIŞMAK BİZE MİSYON KATIYOR"
İki bayan olarak Kıtalararası Ralli Şampiyonası’nda yarışmanın kendilerine misyon kattığını anlatan Çetinkaya, "Çiçek Güney aynı zamanda benim dostum ve birbirimize çok yakınız. Birlikte bir ekip ruhu yaratarak, bu işe konsantre olduk" ifadesini kullandı.

Çetinkaya, erkeklerin dünyası olan rallide mücadele ettiğini kaydederek, "Yardımcı pilot koltuğunda bir erkek oturduğu zaman, başarınızda ’Yanında yine erkek vardı’ diye ekleniyor. Biz bir bayan ekip olarak bunu yaptığımız zaman söylenecek bir şey kalmıyor. İki bayan olarak yarışmak bize bir misyon katıyor. Bayanız ve bayanları temsil etmek önemli. Ama bu feminist bir yaklaşım da değil" diyerek sözlerini tamamladı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ