MENÜ

TESFED Başkanı Alper Afşin Özdemir müjdeyi verdi

Kuruluşunun 1. yılı doldurmasının ardından FANATİK'e özel açıklamalarda bulunan Türkiye Espor Federasyonu Başkanı Alper Afşin Özdemir, önemli açıklamalarda bulunurken, Avrupa E-spor Federasyonları Birliği'nin kurucu üyeleri arasında Türkiye'nin de olduğunun müjdesini verdi.

TESFED Başkanı Alper Afşin Özdemir müjdeyi verdi

Türkiye’yi bir numaralı e-spor ülkesi haline getirme, dünyada kabul gören Türk e-spor ekolünü yaratma vizyonu ile Türkiye’de elektronik sporların gelişimi ve desteklenmesi amacıyla kurulan Türkiye E-Spor Federasyonu bir senesini doldurdu. Türkiye E-Spor Federasyonu Başkanı Alper Afşin Özdemir, hem bu süreçte neler yaşadıklarını hem de ilerleyen süreçte hedeflerinin neler olduğunu FANATİK'e anlattı.

Haberin Devamı

İşte Alper Afşin Özdemir'in sorularıma verdiği yanıtlar:

Federasyon olarak bir seneyi geride bıraktınız? Bu süreç sizin ve ekbiniz için nasıl geçti? Düşünceleriniz nelerdir?

Bizim açımızdan yoğun bir seneydi. Sadece ülkemizde değil, dünyada da gelişen esporun temelini sağlam kuramaya çalıştık. Öncelikle işin hukuki adımlarını attık. Talimatlarımızı belirledik ve protokollerimizi imzaladık. Bu anlamda Türkiye'de resmi ligleri akredite ettik. Onlarla farklı projeleri hayata geçirmek adına fikir birliğine vardık. Yurt dışı temsiliyeti noktasında muadil yapılarla bir araya geldik. Uluslararası Espor Federasyonu'nun bir parçası olduk. Avrupa Espor Federasyonları Birliği'nin kurucu üyelerinden olmak üzere anlaştık. Burada bir çok istişarelerde bulunduk ve görüşmelere devam ediyoruz. Bunlar gibi çok yoğun gündemlerimiz vardı. Espor bilincini yayarken, popülaritesini arttırmak, espor çeşitliliğini sağlamak bizim önceliklerimiz arasındaydı. Bu konularda da yoğun bir mesafe kaydettik. Bizler açısından güzel bir başlangıç yılı oldu. 2019'la beraber biraz daha proje odaklı , daha farklı kitlelere yaymanın yollarını ve Avrupa'da kalıcı başarıları elde etmenin çözümlerini arıyor olacağız. Başarılara imza atarak iz bırakalım istiyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde sürdürüyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye'de Gaming House'lar açılmaya başlandı ve stadyumlarda oluşturulan atmosferler bu alanlara da taşındı. Bu konuyla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Bu gelişmeler espor alanına nasıl faydalar sağlayacaktır?

Çok olumlu olarak görüyorum. Ülkemizde bu tarz alanların artması ve yapımcı oyun firmalarının bunu yapıyor olması esporun ülkemizde ne noktaya geldiğini gösteriyor. Ciddi bir kitleye sahibiz ve yabancı firmalar buraya yatırım yapıyorlar. Şu an bir çok farklı grupla da bu konuları konuşuyoruz, bize danışıyorlar ve biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Espor merkezlerinin hızlı bir şekilde artacağını gözlemliyoruz. Esporun fiziksel olarak böyle alanlara sahip olarak başka bir boyut taşıması ivmeyi hızlandıracağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

TESFED Başkanı Alper Afşin Özdemir müjdeyi verdi

Milli Takım'a hazırlık...

Federasyon olarak gelecek hedefleriniz ve projeleriniz nedir?

Bununla ilgili 2 somut örnek vermek istiyorum. Bir tanesi kısa zamanda hayata geçecek olan espor Milli Takım formamızın tasarım yarışma organizasyonudur. Milli Takımlar düzeyinde espor organizasyonları ciddi bir seviyeye yükseldi ve bununla ilgili turnuvalar giderek çoğaldı. Buralarda faal olmak istiyoruz. Ülkemize başarı getirmek ve bayrağımızı dalgalandırmak istiyoruz. Hem Milli Takım formamızı tsarlıyor olacağız, hem de farklı oyun ve segmentlerde ülkemizi temsil etmek bizim için öncelik. Bir diğer projemiz liselerarası ve üniversiteler arası turnuvalar organize etmek. Çünkü asıl kitle orada. Mümkün olabildiğince bu kitle ile iletişim halinde olarak bu turnuvaları organize etmek istiyoruz. Çok yakın zamanda bu projelerin duyurusunu yapacağız.

Sizce espor kulüpleri ve oyunları Türkiye'de yeterli düzeyde mi?

Dijital bir oyun spor kulübünün şu anda 3 dalı varsa bu ileride belki 10'a kadar çıkacak. Örneğin gelenceksel bir spor kulübünde branş sayıları nasıl artıyorsa yarının dijital kulübünde de bu gerçekleşecektir. Bu noktada ne kadar farklı çeşitlendirmeyi yapabilirsek, ligleri resmileştirirsek kulüplerin de buraya yatırım yapma isteği git gide artacaktır. Zaten sağlamaya çalıştığımız da o çeşitliliği sağlamaktır.

Haberin Devamı

'Messi ve Ronaldo'yu geçtiler'

Espor artık futbolla yarışır düzeye geldi. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Cumartesi günü KMF finali vardı. 430 bin tekil kullanıcı bu mücadeleyi izledi. Bu zamana kadar Türkiye'de League of Legends örneğinden yola çıktığımızda en çok izlenen final müsabakası olduğunu görüyoruz. Önceki yılları kıyasladığımızda da çok ciddi bir artış olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Esporun daha çok hayata girmesiyle yayıncı kuruluşların mücadeleleri yayınlaması, esporun sadece YouTube ve Twitch'de değil, fiziki olarak başka mecralarda da müsabakaların yayınlandığını görüyoruz. Bu rakamlar giderek artacak. Yeni nesil ve gençlerimiz esporla büyüyor. Taraftar olgusu ve kulüplerle orada tanışıyor. Müsabakaları izliyor ve oynuyor. Bu işi profesyonel olarak yapanlardan da öğreniyorlar aslında. Messi'ye Ronaldo'ya değil, buradaki oyunculara imreniyorlar.

Haberin Devamı

Milli Takım projenizden bahsettiniz. Bu konuyu biraz daha açar mısınız? Oyunların ayrımına göre mi bir takım belirlenecek yoksa ayrı bir milli takım mı oluşturulacak ya da şampyion takım mı milli takım adına yarışacak. Bu konuda espor dünyasını biraz daha aydınlatabilir misiniz?

Bunun üzerine şu anda çalışmalar yürütüyoruz. Şu anda gözlem yapıyoruz açıkçası. Bizimle eş değer yurt dışı çalışmalarına bakıp onları gözlemliyoruz. Şu an tam bir istişare süreci hakim bu konuda. Millilerimizi nasıl seçeceğimizi ve nasıl temsil edeceklerini önümüzdeki günlerde netleştiriyor olacağız.

TESFED Başkanı Alper Afşin Özdemir müjdeyi verdi

'Öncü ve başarılı bir ülke olacağız'

Son olarak espor dünyasına mesajınız nedir?

İnanılmaz bir sektörün doğuşuna şahit oluyoruz. Bu iş daha fazla yaygınlaşacak ve daha fazla büyüyecek. Nasıl dönüşeceği, nereye gideceğine aslında hep beraber tanıklık ediyor olacağız. Espro alanında kariyer hedefleyenlere şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bizler sabah akşam espor ile yatıp kalkıyoruz ve onlara daha fazla fırsat sunmaya, buradaki yaş aralığını genişletmeye, salt esporcu kariyerinden ziyade bıraktıklarında da nerelerde sorumluluk alıp sektörün içinde kalabilecekleri alan oluşturmaya çalışıyoruz. Eğitim ve spor bu işin içine nasıl daha fazla entegre olabilir gibi frklı hususlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eğer profesyonel olarak kariyer yapmak isteyenler varsa artık sektör buna uygun bir hale geliyor. İlerleyen yıllarda bu olay daha üst noktalara gelecek. Türkiye'nin eespor alanında öncü ve kalıcı bir ülke olacağına inanıyorum. Çok genç, yetenekli ve esporu seven bir nüfusumuz var. Yıllar içerisinde parmakla gösterilen bir ülke olacağımıza inancım sonsuz. Rekabetçi bir ortam var ve çok çalışmalılar. Eğitim ve sağlıklarından kesinlikle ödün vermesinler. Takıldıkları konularda da mutlaka bizimle iletişime geçsinler.

Mehmet Caner Kolağasıgil

YORUM YAZ