MENÜ

'Tahta bacak Ozan Tufan'

Bursaspor'da, Ozan Tufan'ı 'küllerinden' doğurup parlatan scouting direktörü Tarkan Batgün, "A takımdaki ilk zamanlarda Ozan'a karşı kulüp içinde ön yargılar vardı. Ona 'tahta bacak' yakıştırması dahi yaparlardı. Ama kendine güvenip bizi mahcup etmedi, kalitesini gösterdi" dedi.

'Tahta bacak Ozan Tufan'

Daha önce Bursaspor'da gol kralı olan Fernandao'nun keşif hikayesini, İrfan Buz'un Türk futboluna kazandırılmasını ve Bursaspor'daki başarı hikayesini işlediğimiz scouting direktörü Tarkan Batgün, Ozan Tufan'ın keşif hikayesini anlattı. Tarkan Batgün hocanın ilk sözleri şu oldu:

"Ozan Tufan'ı yeniden keşfederken Bursaspor Scouting Laboratuvarı ekibinin her parçasının ayrı bir emeği ve ilmi olması ayrı bir olay, ama güvenip o genç yaşta ona ilk 11 formasını verip oynatmak ayrı bir olay. Burada İrfan Buz Hoca'yı unutmamak lazım. İrfan Buz Hoca'yı keşfedip, Türkiye'ye getirmekle aslında bir çok Ozan Tufan'a da kapı açtığımızı düşünüyorum."


OZAN'I SCOUTING YENİDEN GÖZ ÖNÜNE ÇIKARDI
* Sizin kurup yapılandırdığınız Bursaspor Scouting Laboratuvarı'nın Ozan'ın başarısındaki etkisi neydi?

- Biz Bursaspor'a ilk geldiğimizde Erkan Körüstan başkanla yaptığımız projelerin ilk başlangıcı Bursaspor Akademi Takımları'nın tüm maçlarının kayıt altına alınıp scouting laboratuvarımızda oyuncuların tümünün tek tek incelenmesiydi. Bu bağlamda Bursaspor TV'nin başında bulunan Mehmet Gerçeksi ile çok önemli bir işbirliğine girdik. Sağ olsun Mehmet Gerçeksi bu konuda bizlere yardımcı olmanın ötesinde maçların canlı anlatımını bile sağladı. Onun için Mehmet Gerçeksi'ye futbol kamuoyunun özel teşekkürü gerekiyor. Yani görüntü boş görüntü değil, spiker arkadaşımızın oyuncular hakkında yorum yaptığı bir şekilde bizlere geliyordu. Bu da bizlere oyuncuların karakterinden yaşamına, nerede oynadıklarına, bir sezon önce ne yaptıklarına kadar değerli bilgiler sağlıyordu.
- Ayrıca Erkan Körüstan başkanımız önemli ricamızı kırmayarak maçların Bursaspor TV'den canlı olarak da yayınlanmasını sağlamıştı. Görüntüler 'Timsah Gözü'ne geldikten sonra burada Barcelona'nın, Manchester United'ın, Juventus'un maç analiz programı olan Sports Code programları ile oyuncuların tüm aksiyonlarının görüntülü olarak incelenmesi, bu görüntülerin data bankası haline getirilmesi ve oyuncuların yaptıkları tüm aksiyonların özel geliştirdiğimiz grafiksel bir puanlama ve karşılaştırma endeksi ile A-Takım performanslarına karşılaştırılması ile yapılıyordu. Ozan Tufan ilk defa bu şekilde tekrardan göz önüne geldi.


DAUM'A ONUN İÇİN BASKI YAPTIK
* Ozan Tufan'ın Bursaspor A Takımı'na kazandırılması işlemi nasıl oldu? İrfan Buz'dan hep bahsediyorsunuz, o ne zaman haberdar olup kendi incelemelerine başladı?

- Ozan Tufan aslında daha önceden keşfedilmiş bir oyuncuydu. Fakat 1.5 sene kadar hiç kimse nerede olduğunu dahi bilmiyordu. Fakat bu inceleme başlayınca Bursaspor Akademisi'nin ilk üç haftada en fazla scouting puanı toplayan oyuncusu haline geldiğini gördük. İrfan Buz Hocamız zaten laboratuvarımızın her anını ve dakikasını gözlemleyen bir disipline sahipti. Günün belki de her saati transfer enformasyonunu birebir takipteydi.
- Nitekim kendisi ile hemen canlı olarak Ozan Tufan ve diğerlerini canlı göz ile scouting işlemine daha üçüncü haftada başlanmıştı. Hani bazen oyuncular futbol terimi ile oyunculara aşık olurlar ya, işte onlarında aşkı orada başlamıştı (gülüyor). Bu dakikadan itibaren zaten Daum Hoca'ya baskı politikasını başlatmıştık, inceden inceye hocaya oyuncu görüntülerini mütemadiyen seyrettiriyorduk.

KARABÜK İSTEDİ, GÖNDERTMEDİK
* Karabükspor'un Ozan Tufan'a teklifi vardı ve bunu durdurmak için elinizden geleni yaptığınız söyleniyor, bu stratejik kararı nasıl aldınız ve Ozan Tufan'ı kabul ettirdiniz?

- Ozan Tufan hakkında şu ana kadar dahi bilmediğimiz bir ön yargı vardı kulüpteki ilk zamanlarımızda. Nedense kendisine 'tahta bacak' yakıştırması dahi yapılmıştı. Ama bu negativiteyi çok kısa zamanda büyük bir savaş vererek aşmıştık. Daum Hoca'ya haftalık scouting raporları verilirken birden bire Ozan Tufan'ın Karabükspor'a 300 bin TL'ye satılacağı hakkında bir iç duyum almıştık. Hemen İrfan Buz hocamızı yanımıza alıp önce Daum Hoca'ya, akabinde Erkan Körüstan başkana, paralelinde de zamanın sportif direktörü Barış Güçlü'ye inanılmaz bir baskı politikasına başlamıştık. Bu kadar ısrardan sonra Daum Hoca kendisini kamp kadrosunda denemeye alacağını bildirdi. Kadroya da aldı. Burada tabii ki Erkan Körüstan başkanın hem scouting ekibimize, hem de İrfan Buz'a inancı çok önemli bir etken olmuştu. Neticede bizim kulüplerimizde başkan lafı herkesten önce gelir. Onun kelamı Ozan Tufan'ın tekrardan küllerinden varoluşunda büyük etken olmuştur.

İRFAN HOCA ELEŞTİRİLDİ AMA HEP GÖREV VERDİ

* Ozan Tufan'ın ilk 11'de yer bulması nasıl olmuştu?

- Daum Hoca, Ozan'ı kadroya almıştı. Ama kulüp gerçekten kaotik bir dönem geçiriyordu, Batalla'nın gidişi ile tüm dengeler alt üst olmuştu. 11'e alacak fırsatı yakalayamadan görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı. İşte orada İrfan Buz devreye girdi. Bursa'daki spor kamu oyununun bile inanılmaz derecede eleştirisine maruz kalmıştı ama Ozan'a formayı hemde teknik direktörlüğe başlar başlamaz verdi. Bizlere de bir yıldızı geri kazanmanın mutluluğunu tattırmıştı İrfan Hoca. Büyük teşekkür etmek lazım.

YENİ OZAN TUFANLAR ORTAYA ÇIKABİLİR
* Fenerbahçe'ye transferini nasıl yorumluyorsunuz? Bursaspor taraftarının da çok üzgün olduğu kesin. Düşünceleriniz?

- Bursaspor çok büyük bir camia. İnanılmaz bir taraftarı var. Fakat şunu kabullenmek lazım ki bizim de aslında orijinal stratejimiz bu idi Bursaspor'da çalışırken. Alt yapıdaki oyuncuları parlatıp yüksek paralara satarak yerlerine yeni alt yapı oyuncularını almak. Eğer Bursaspor bunu yaparsa bizler için ve taraftarı için en mutluluk verici iş olur. Gelen paraların bir kısmı inşallah alt yapı geliştirmesine ve 'scouting'ine harcanır. İşte o zaman yeni Ozan Tufan'lar piyasaya çıkar. Bursaspor taraftarı üzülmesin bence. Ozan 7 milyon Euro'yu kazandırarak gitti. Yani camiasına aslında en büyük hediyesi oydu.
- Fenerbahçe transferine gelince, her oyuncunun kafasında vardır oralara gitmek. Fenerbahçe de, Türkiye'nin en köklü camilarından biri. Fakat oralarda oynamak zordur. İstanbul hayatı ve şaşası her gencin aklını başından alır. Bu rüzgara kapılmassa Ozan yurt dışındaki en önemli takımlara gidecektir. Burada Fenerbahçe'ye de aslında önemli bir misyon düşüyor. Orta vadede Avrupa'ya oyuncu ihracında hem kulüp para kazansın, hem de yerine yine bir Türk genci kazandırılsın. Bunun içinde 'Outgoing Scouting Departmanı' kurulmalı. Yani bir ekip elde bulunan değerleri keşfederek Chelsea örneğinde olduğu gibi yurt dışında pazarlamanın yollarını aramalı.

HER AKADEMİDE BİR OZAN VAR AMA...

* Tarkan Batgün hocam hep duyuyoruz çok önemli bir sportif dünya markasının scouting ekibinin oluşum sürecini başlattınız. Spor kamuoyuna tavsiyeniz nedir?


- Aslında her akademide bir Ozan Tufan var. Tüm akademi maçlarının kayıt altına alınıp tüm teknik kadrolara Akademi Ligleri'ndeki oyuncuların seyredilebilme imkanı verilmeli. Bunun için Türkiye Futbol Federasyonu ile 1.5 senedir üzerinde çalıştığımız bir proje mevcut. Harekete geçirmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Eğer maç görüntüleri çekilip Wyscout platformuna konursa, artık tüm dünya kulüpleri bu genç oyuncuları görebilme ve analiz edebilme durumuna geçecektir. Bizden kimse bu gençlere itibar etmeyecektir belki. Ama bu şekilde yabancı takımların uzman scoutları bizim yapamadığımız işleri yapacak ve gençlerimizi dünya vitrinine çıkartacaktır. Türk futbolunun geleceği oyuncuların maç görüntülerinin dünyaya gösterime girdiği anda değişecektir. Buna adım gibi eminim.

Kaynak: Hürriyet

Haberin Devamı
YORUM YAZ