MENÜ

Suat Kılıç: Emniyetimizin büyük gayreti var

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Hem istihbarat alınarak olayların önceden önlenmesine hem de maçlardan sonra devam etmesi muhtemel olaylara yönelik önleyici tedbirler bağlamında, emniyetin çok ciddi bir gayreti var" dedi.

Suat Kılıç: Emniyetimizin büyük gayreti var

Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde düzenlenen Spor Müsabakalarının Güvenliği Çalıştayı’na katılan Kılıç, burada yaptığı açılış konuşmasında, çalıştayın, Türk sporu için hayırlı olmasını diyerek, "Gerek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), gerekse Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile yapılan önceki çalıştaylar nedeniyle İçişleri Bakanımız Sayın Muammer Güler’e teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Emniyet güçlerinin spor alanlarında istenmeyen olayların yaşanmaması için çok büyük bir gayreti ve enerjisi olduğunu belirten Kılıç, "Hem istihbarat alınarak olayların önceden önlenmesine hem de maçlardan sonra devam etmesi muhtemel olaylara yönelik önleyici tedbirler bağlamında, emniyetin çok ciddi bir gayreti var. Hem Emniyet Genel Müdürümüze hem de Emniyet Genel Müdür Yardımcımıza bu anlamda teşekkür ederim" diye konuştu.

HSYK, Cumhuriyet Savcıları, müsabaka güvenliği ile ilgili öncelik taşıyan kritik illerde görevlendirilen spor savcıları ile birlikte bir çalıştay düzenlediklerini hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Bu çalıştaya başta İçişleri Bakanımız olmak üzere İçişleri Bakanlığı ve Emniyet teşkilatının önde gelen isimleri katıldı. Bu çalıştaydan ortaya çıkan netice şu ki adliye ve emniyet, güç birliği içinde çalıştığı takdirde, Türkiye’de bu olayların önlenememesi gibi bir ihtimal söz konusu değildir. Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu, Kulüpler Birliği ile kulüplerin başkan ve yöneticileri, kanunlarla ilgili diğer mevzuatlardan kaynaklanan ödevlerini harfiyen yerine getirirlerse, statlarda bir tek olayın yaşanması mümkün değildir. HSYK ile emniyet mensuplarının katıldığı çalıştaydan çıkan önemli bir sonuç da şudur; Türkiye’de futbolun otoritesi olan kurumlar, kanundan doğan yetkilerini ve bu konudaki inisiyatif süreçlerini hakkıyla kullanmamakta ya da kullanamamaktadır."

"İlhan Cavcav’a yeni görevinde başarılar diliyorum"

Salonda bulunan Gençlerbirliği Kulübü ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı İlhan Cavcav’a hitap eden Kılıç, "Sayın İlhan Cavcav’a Kulüpler Birliğindeki yeni görevinde başarılar diliyorum. Türk futbolunun en deneyimli ve duayen isimlerinden birisi. Umarım Kulüpler Birliği Başkanı olarak ihtiyaç duyulan ağabeylik görevini yerine getirmeye muvaffak ve muktedir olur" ifadelerini kullandı.

"Türkiye’de saha ve stadyumlarda yaşanan olayları polisin tek başına önlemesini beklemek, polise böylesine ağır bir sorumluluk yüklemek hiçbirimizin hakkı değil" diye konuşan Bakan Kılıç, şunları söyledi:

"Bu sorunu oluşturan polis teşkilatı değil. Bu sorunun çözümünü tek başına yargı camiasından, savcı ve hakimlerimizden beklemek de adil değil. Bu sorunu yaratan onlar da değil. Bu sorunları tek başına taraftar gruplarına yüklemenin de doğru olduğunu düşünmüyorum. Taraftar grupları üzerinde toplumsal, psikolojik yönelim ve eğilimlerden kaynaklanan birtakım baskılar var, bunları da görmemiz lazım. Başkanların ve yöneticilerin açıklamaları, taraftarların psikolojilerini doğrudan etkiliyor. Federasyon ya da Kulüpler Birliğinde yaşanan olaylar, yaklaşım ve bakış açıları, televizyon programları, gazetede yapılan haberler, yazı ve yorumlar, taraftarın meseleye yaklaşımını etkiliyor. Taraftar, etten kemikten oluşan insandır. Onun da sinir sistemi var."

"Renklere olan aşkın, bir kavga meselesi olmasını tasvip etmiyoruz"

Renklere olan aşkın, bir kavga meselesi olmasını tasvip etmediklerini kaydeden Kılıç, renklere olan aşkın, sevgiyi, uzlaşmayı, güzelliği temsil etmesi gerektiğini söyledi. Kılıç, "Her zaman her şey bu kadar güzel olamayabiliyor. O noktadan itibaren herkese düşen görevler var. Bu iki çalıştayın bu anlamda, hem teknik hem motivasyon olarak çok pozitif neticeleri olacağına inanıyorum" dedi. 6222 sayılı Kanun’un, uygulanmayan bir kanun olarak nitelendirilmesini doğru bulmadığını ifade eden Kılıç, "Öyle olsaydı, 4 bin 447 kişiye yönelik müsabakadan men cezaları olmazdı. Polis teşkilatı, görevini her zaman yaptı. Aksi olsa, bazı müsabakalar çıkışında bazı polis araçları ters çevirilip ateşe verilmez ve polis toplumsal saldırıların hedefi haline gelmezdi. Görevini yapan teşkilat, görevini yapmasından rahatsızlık duyanların hedefi haline geldi" diye konuştu.
Görevlerini yerine getiren bu merciilerin işlerini kolaylaştırmanın iki yasal parametresi olduğuna dikkati çeken Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

"Biri kameralı güvenlik sistemi, diğeri elektronik bilet uygulaması. Kameralı güvenlik sistemi, delile ulaşma, kimin nerede olduğu, olayların çözümü ve analizi, kare kare yaşananların belirlenmesi konularında önemli fırsatlar sunacak. Polisin ve savcının işini kolaylaştıracak. e-bilet uygulaması ise 6222 sayılı Kanun’da, özellikle seyirden men cezasının kararlılıkla uygulanmasına yönelik çok önemli bir düzenleme. Bu uygulamaya geçildiğinde, TC kimlik nosu üzerinden seyirden men cezası alanlarla ilgili yaptırımlar takip edilebilecek."

"Bu kanundan geri adım atmak mümkün değil"

Trabzonspor, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Bursaspor taraftar gruplarının temsilcilerinin, kameralı güvenlik sistemine bir itirazları olmadığını kaydeden Kılıç, "Elektronik bilet sistemine ise itirazları var ancak bu itirazlara rağmen kanun uygulanacak. Bu kanundan geri adım atmak mümkün değil. Zaman içinde alınacak yasal önlemler ve olayların ısrarlı takibi sonucunda belki öyle bir noktaya geleceğiz ki Türkiye’de deplasman seyircisine olan saygı ve sevgiden barikatlara gerek kalmayacak. Belki taraftar grupları, ilave güvenlik tedbirine ihtiyaçları olmadığı yönünde imzalı taahhütname verecek. İş bu noktaya geldiği andan itibaren zaten bu tedbirlerin hepsi oturulup yeniden gözden geçirilir" şeklinde konuştu.

Taraftarın polise yaklaşımının bambaşka bir düzeyde olduğunu vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

"Emniyet müdürlerini adeta bir ağabey, spor alanlarından ve stadyumlardan sorumlu il müdürlerini kendilerine en yakın çalışmaları gereken kişiler olarak görüyorlar. Bir istekleri var. Kendileriyle zaman zaman temas halinde olunsun istiyorlar. ’İçeride neler yaşandığını kendilerine anlatalım, taraftar grupları üzerinden oluşturulan kışkırtmaları, bazı suç unsurlarının taraftar grupları üzerinden yapılanma, yer bulma çabalarını kendileriyle paylaşalım, güvenlik tedbirlerinin uygulanmasına yönelik süreçte kendilerine nasıl yarndımcı olabileceğimizi, işlerini nasıl kolaylaştırabileceğimizi paylaşalım, bizim tespit ettiğimiz ve zaman zaman da bizi kanunlara güvensizliğe götüren olumsuz uygulamaları aktarabilelim’ diyorlar. Bu iletişim sürece çok önemli katkı sağlayacaktır."

Kılıç, "İnanıyorum ki 2013-2014 sezonu en rahat, en centilmen, kardeşlik duygularının en fazla seslendirildiği sezon olacaktır" diyerek sözlerini tamamladı. Spor Müsabakalarının Güvenliği Çalıştayı, yarın basına kapalı gerçekleştirilecek oturumların ardından sona erecek.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ