MENÜ

Startup nedir? Stratup projeleri nelerdir?

Startup, hem büyüme hem de gelişme özelliklerini taşıyan, farklı projelere ve yeni girişimlere verilen isimdir. İlk defa İngilizce'de kullanılan Startup kelimesinin Türkçe içerisinde herhangi bir tam karşılığı bulunmuyor. Yine de Startup kelimesi denildiğinde birçok kişinin ilk aklına gelen tanım “yeni girişim” tanımı oluyor.

Startup nedir? Stratup projeleri nelerdir?

Önceleri Amerika’da başlayan daha sonra dünyayı kasıp kavuran -Türkiye’nin yine geriden geldiği ve eksikliğinin hala hissedildiği- bir iş modeli akımıdır. Sözlük, kelimenin anlamını, “ sıfır noktasından işe başlayan bir şirket için kullanılan terim, başlangıç” olarak tanımlıyor. Bazı kaynaklarda “yeni girişim” veya “girişim” olarak geçen “Startup” kelimesi sitemizin isminde de geçtiği gibi “Girişim” olarak Türkçe’ye yerleşmiştir. Hızlı büyüme için tasarımlanmış ve buna müsait, teknolojiyi sunan ve kullanan, geniş kitlelere hitap eden ve sunduğu hizmeti kullanıcıya ulaştıran, ihtiyaç gideren (yeri geldiğinde ihtiyaç haline dönüştüren), sürekliliğe sahip ve gelişmeye -geliştirmeye- müsait girişim fikirlerine kısaca STARTUP diyoruz.

Haberin Devamı

Girişimcilik ve startup çoğu zaman yanlış ilişkilendiriliyor, bende bu durumu -kendi açımdan- şu şekilde açıklığa kavuşturmak isterim; Girişimciliği Dünya, startup’ı ise Galaksi olarak düşünebiliriz. Startup gözümüze daha soyut olarak gözükebilir fakat asıl boşlukları dolduran ta kendisidir. Fizibilite etüdü’nün can alıcı noktasıdır. Ben startup’ı ‘’The Beginning of Eternity’’ olarak adlandırmaktan zevk alıyorum. Sebebi; düşüncelerimizi kısıtlamadan, sonsuz yeniliğe yön verebilmemizden kaynaklanıyor.

Startup yerelden ziyade, global dünyaya hizmet eder. İşte tam da bu yüzden fikrimize start vermeden önce bu fikri karşımıza alıp soracağımız ve cevaplarını tam anlamıyla alabileceğimiz sorular türetmemiz gerekiyor. Lakin gün geldiğinde ilerleyemediğimizi fark eder de ‘ben nerede yanlış yaptım?’ sorusuna takılıp kalırsak (umarım kalmayız), önceden verdiğimiz cevaplara dönüp bir bakalım derim…

Haberin Devamı

Son katıldığım ‘girişimcilik ekosistemleri’ adlı seminerde; Londra’nın pahalı ve profesyonel, New York’un yaratıcı, interaktif, iç içe ve fırsatlarla dolu, Tel Aviv’in ise (İsrail toprağı) ileri teknoloji, uluslararası ve agresif olduğundan bahsedildi. Orda fark ettim ki iyi GÖZLEMCİLER bizim ülkemizde de varmış! Startup’ın Türkiye’de de başlandığını ve sürekliliğini bazı şirketlerde görebiliyoruz, her ne kadar Silikon Vadisi kıvamına gelmemizin çok zor olduğunu bilsek bile bu bizi karamsarlığa götürmemeli inancını taşıyorum.

Bilginin potansiyel güç olduğu global dünyada, asıl kişisel güç harekete geçme ve bilgilerimizi uygulama yetisidir. Bu sebepten dolayı kişisel gücümüzü ve bilgilerimizi ortaya koymaktan çekinmemeliyiz. İyi bir girişimden sonra veya girişimle birlikte, inovatif düşünüp hayata geçirebiliyorsak işte o zaman startup’ı başlattık demektir..!

Stratup projeleri...

Startup'ı yani yeni bir girişimi tam olarak anlayabilmemiz için öncelikle yeni bir girişimin ne olabileceği konusu üzerinde durmamız gerekiyor. Startup aslında yeni bir keşif ile gelişmiş ürünlerin meydana gelmesi olarak kafamızda canlanabilir. Örneğin, Google piyasaya ilk defa çıkış yaptığında benzerlerine oranla daha yenilikçi bir sisteme sahipti ve kısa süre içerisinde büyüyüp gelişmeyi planlıyordu. Nitekim Google projesi istenilen başarıyı da elde etmeyi başaran Startup projelerindendir.

Haberin Devamı

Her açılan bir berber salonunu yeni bir girişim statüsünde inceleyemeyiz. Zira her berber dükkanının içerisinde nelerin olabileceği ve berber dükkanının müşterilere ne sunabileceği üç aşağı beş yukarı bellidir. Siz her ne kadar bu sınırların dışında yer alırsanız alın (gelişmiş tasarım vb.) bu proje bir Startup Projesi sayılamaz. Çünkü bu girişim insanlara alıştıklarının dışında yeni bir şey sunmayacaktır.

Bu berber dükkanının bir Startup kavramı altında değerlendirilebilmesi için açacağımız berber dükkanında müşterilerin saçını makas veya tıraş makinesi yerine daha farklı bir araçla kesmeliyiz. Böylece diğer benzerlerinin dışına çıkmış olacağımız gibi ayrıca yeni de bir şey ortaya koymuş olacağız.

StartUp'ların yani yeni girişimlerin amacı hem tüketicilere daha önceden sunulmamış olan bir şeyi sunmak hem de hızla büyümeyi hedeflemektir. Çoğu kez bu tür projelerin teknolojiyle birlikte hareket ettiğini görmemize karşın Startup'ın illa teknolojiyle alakalı bir proje olması gerekmez. Tarım konusunda başlattığınız yeni bir proje de pek ala Startup kavramı altında incelenebilmektedir.

YORUM YAZ