MENÜ

Spor otomobillerin buluşması

Bu yıl Cenevre Otomobil Fuarı, yeni modellerin yanı sıra güçlü, hızlı ve pahalı spor otomobillerin buluşmasına tanıklık etti.

Spor otomobillerin buluşması

Kapılarını 9 Mart'ta açan ve bu hafta sonuna kadar ziyaret edilebilecek olan Cenevre Otomobil Fuarı, markaların yeniliklerinin yanı sıra adeta spor otomobillerin şovuna da sahne oldu. Başta Ferrari'nin 812 Superfast modeli olmak üzere Porsche, Lamborghini, Bentley, Aston Martin, McLaren gibi markalar yeni süpersport modellerini sergilediler. Porsche standında GT3 modelinin dünya prömiyeri yapıldı. 500 HP'lik model, GT3 Cup yarış aracını hatırlatan çizgilere sahip. Yeni Panamera Sport Toursimo ise ilginç arka tasarımlı, 5 kapılı bir Porsche olarak dikkat çekti. Lamborghini ise Huracan modelinin Performante versiyonuyla, bugüne kadarki en hızlı Huracan'ı tanıttı. 631 HP'lik Huracan'ın 0-100 km/s hızlanması 2.9 sn. Ayrıca Huracan Performante Nurburgring pistinde kırdığı rekorla da süpersport sınıfta kendinden söz ettirdi.

Chiron'un fiyatı 2.5 milyon dolar

Bugatti ise bu yıl teslimatına başladığı Chiron modelini sergiledi. 8 lt hacimli, 16 silindirli Chiron'un motor gücü 1500 beygir, fiyatı ise ikibuçuk milyon Amerikan Doları. Bentley standında, Bentayga'nın yeni versiyonu Bentayga Mulliner'ın yanı sıra EXP 12 Speed 6e konsepti ile Continental Supersports Convertible modelleri sergilendi. Aston Martin standında, yeni alt marka AMR'nin yanı sıra Valkyrie AM-RB 001 isimli süper otomobil de yer aldı. Red Bull teknoloji işbirliğiyle geliştirilen bu süper otomobilde, 6,5 lt hacimli V12 motor bulunuyor. Bu otomobilden sadece 150 adet sınırlı olarak üretilecek. McLaren'ın standındaki yeniliği olan 720S modeli ise 620S'in yerini aldı. 4 lt hacimli çift turbolu V8 motor, 710 HP gücünde.

Tuning ve özel üreticilerden güç gösterisi

Cenevre'de tanıtılan spor karakterli otomobiller arasında Honda Civic'in yeni Type-R versiyonunu ve Audi'nin RS5 Coupe versiyonunu da sayabiliriz. Ayrıca RUF, Techart, ABT gibi tuning markaları da, standart spor otomobillerle yetinmeyen tuning meraklıları için, daha da güçlendirilmiş, modifiyeli yeni modellerini tanıttılar. ABT'ın RS6+ modeli gücüyle olduğu kadar tasarımıyla da ilgi çekti. Fuarda seri üreticiler kadar özel üreticiler ve tasarım firmaları da bu yıl spor konspetleri üzerine yoğunlaşmışlardı. Bütçesi geniş ve kendisini özel hissetmek isteyen otomobil tutkunlarına hitap eden özel üreticiler çok güçlü ve çok pahalı spor otomobilleriyle adeta seri üreticileri güç yarışında geride bıraktı. Alpine A110, Pagani Huayra Roadster, Koenigsegg Regera, Techrules Ren Supercar, Vanda Dendrobium Supercar, Zenvo TS1 GT, Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo, Rimac Concept One gibi, bazıları yeni start-up üreticiler Cenevre Fuarı'na güç ve keyif açısından renk kattı.

2017'de ikinci el parlayacak

2016 yılının son döneminde gerçekleşen ÖTV düzenlemesi ve döviz kurlarındaki yükselişin sıfır otomobil fiyatlarına yansımasıyla, 2017 yılında ikinci el otomobil pazarının yükselmesi bekleniyor. 2016 yılının son çeyreğinde otomotiv sektörüne ikinci el alanında hizmet vermeye başlayan Otoshops'un Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, hedeflerinin üzerine çıkarak, 2016 yılını 1.593 adetlik satışla tamamladıklarını açıkladı. Denizaşan'a göre 2017'de ikinci el satışlarında yüzde 15 kadar artış yaşanabilir.

Şubat'ta otomobil piyasası daraldı

Otomotiv Distribütörleri Derneği ODD, Şubat ayı perakende satış rakamlarını yayınladı. Buna göre binek otomobil pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 azaldı. Geçen yıl Şubat ayında 40.588 otomobil satılmışken, bu yıl aynı dönemde bu rakam 34.658 adede geriledi. Hafif ticari araç pazarında ise çok ufak bir iyileşme gerçekleşti ve Şubat ayı için toplam pazar büyüklüğü 47.000 rakamına ulaştı.

Yılın otomobili'nde son viraj

Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasının finalistleri belli oldu. OGD üyesi 77 otomotiv gazetecisinin yaptığı oylama sonucunda Honda Civic, Mazda MX- 5, Peugeot 3008, Renault Megane, Seat Ateca, Toyota C-HR ve Volvo S90 finale kalmaya hak kazandı. Final test sürüşü 4 Nisan 2017 tarihinde Intercity İstanbul Park’ta gerçekleştirilecek ve ardından 7 Nisan’da ikinci oylamaya geçilecek. "Yılın Otomobili" ise 11 Nisan'da açıklanacak.

Haberin Devamı
YORUM YAZ