MENÜ

Son dakika... Askerlik uzadı mı? TSK'dan açıklama!

Genelkurmay Başkanlığı'ndan 'askerlik uzadı' iddiasına yalanlama geldi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapıldığı iddia edilen askerlik uzadı iddiası yalanlandı. Bugün bir internet sitesinde duyurulan iddianın yalan olduğu belirtildi.

Son dakika... Askerlik uzadı mı? TSK'dan açıklama!

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada ''Uzun dönem silah altı askerlerin, askerlik süreleri ise 12 ay, 4 dönem iken 18 ay, 6 dönem süresine çıkarılmış olup ikinci bir emre kadar değiştirilemeyecektir'' ifadesinin yer aldığı açıklamanın sahte olduğu bildirildi.

Bugün medya kuruluşlarına Genelkurmay Başkanlığı anketli bir açıklama geldi.

TRT'nin de son dakika olarak verdiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

''Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı olağanüstü hal teskere planlama toplantısı sonucu nihai kararı hafta başı resmi gazete yayını ile duyurulacaktır. Hali hazırda silah altında bulunan ER/ERBAŞ zorunlu askerlik süreleri yenilenmiş olup, bu kararın tüm silahlı kuvvetler ile milletimize hayırlı olmasını temenni ederiz.

Kısa dönem askerlik görevlerinde herhangi bir değişikliğin olmadığını öncelikle bildirmeliyiz. Uzun dönem silah altı askerlerin , askerlik süreleri ise 12 ay, 4 dönem iken 18 ay, 6 dönem süresine çıkarılmış olup ikinci bir emre kadar değiştirilemeyecektir. (Ek izin süreleri tanınacaktır.)

Ülkemizin içinde bulunduğu olağanüstü hali göz önünde bulundurarak bu kararı yerinde ve doğru bir planlama şekli olarak gördüğümüzü ve bu neden ile hızlı adımlarla yürürlüğe girmesini temin etmiş bulunmaktayız. Bu konu ile alakalı bilgilendirme formu Genelkurmay Başkanlığı resmi sitesinden yapılacaktır. Bu kararın Türk milleti ve mehmetçiğimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
GENELKURMAY BAŞKANLIĞI''

Hürriyet'in ulaştığı Genelkurmay kaynakları ise bu açıklamanın yalan olduğunu bildirdi.

Siber saldırı sonucu e-posta sisteminin hacklendiği iddiası araştırılıyor.

İki ili birbirine bağlayacak metro geliyor... 19 dakika sürecek

Askerlik Süresi

Konuya başlamadan önce hızlı cevap isteyenlere:

Kısa dönem askerlik 6 aydır.

Uzun dönem askerlik 12 aydır.

Yedek Subay askerlik süresi 12 aydır.

Şimdi detaylı bir şekilde askerlik sürelerini verelim.

Uzun Dönem Askerlik Süresi

Uzun dönem askere gidecek askerlerimiz için askerlik süresi 12 aydır. Bu durum sizlerden en çok soru aldığımız bölümdür. Askerlik süresi 12 ay ama şubat ayı bazı yıllar 28 bazı yıllar 29 çekiyor. Yani kullandığımız takvime göre bazı yıllar 365 gün bazı yıllar 366 gün sürüyor. 366 gün olan bir yılda askere gidersem askerliğim daha mı uzun olacak?

Yani askerliğe hangi tarihte başlamışsanız tam olarak bir yıl sonra başladığınız ayın başladığınız gününde askerliğiniz bitecektir. Sonuç olarak askeriye hangi ayın kaç gün olduğuna bakmaz.

Şimdi uzun dönem askerliğin kısalması durumundan bahsedelim.

Uzun Dönem Askerlik Süresinde İzinler

Uzun dönem askerlikte her 1 ay askerlik için 2 gün izniniz vardır. Eğer bu izinleri yıl boyunca kullanmazsanız 24 gün izniniz olacaktır. Bu 24 gün izin askerliğinizi 24 gün erken bitirmenizi sağlayacaktır. Askerlikte izin kullanmanız gerekse de bazen bu izinleri biriktirmeniz askerlik sürenize yarayacaktır.

Bunun dışında uzun dönem askerlik de bir de yol süreniz vardır. Bu yol süresinde ikamet ettiğiniz adrese göre hesaplama yapılır. Bu yol izni süreside askerden bir kaç gün erken çıkmanıza olanak sağlayacaktır. İşte kilometre hesaplamalarına göre yol izni süreleri:

Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 0-800 km arasında ise askerlik yol izin süreniz 1 gün,

Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 800-1600 Km ise askerlik yol izin süreniz 2 gün,

Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 1600 km’den fazla ise askerlik yol izin süreniz 3 gün olacaktır.

Yani yol izninizi de eklerseniz askerden 1,2 ya da 3 gün daha erken terhis olabilirsiniz.

Kısa Dönem Askerlik Kaç Ay?

Kısa dönem askerlerin askerlik süresi 6 aydır. Yani Askerlik Kanununa göre kısa dönem askerlik, uzun dönem askerliğin yarı süresi kadardır. Bu şekilde hesaplama yaptığınız zaman kısa dönem askerlik 6 aydır.

Sizden gelen soruları incelediğimizde askerlik süresini 6 aydan daha kısa sürede bitirenler sorulmuştur. Kısa dönem askerliği 6 aydan daha erken bitirmek mümkünmüdür? Evet mümkündür… Bu cevabı askerlik izinleri ile açıklayalım:

Kısa Dönem Askerlik Süresinde İzinler

Askerlik Kanunu incelendiğinde her 1 ay askerlik süresi için 2 gün izniniz vardır. Bu da 6 ay askerlik süresinde 12 gün izninizin olduğunu gösterir. Eğer bu izinlerinizi hiç kullanmazsanız 12 gün askerliğiniz daha erken bitecektir.

Yani 5 ay 18 gün sizin askerlik süreniz olacaktır.

Bunun dışında yol izniniz de askerliğinizin bir kaç gün kısalmasına sebep olabilir. Yol izin süreniz kadar birliğinizden erken ayrılabilirsiniz.

Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 0-800 km arasında ise askerlik yol izin süreniz 1 gün,
Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 800-1600 Km ise askerlik yol izin süreniz 2 gün,
Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 1600 km’den fazla ise askerlik yol izin süreniz 3 gün olacaktır.

Haberin Devamı
YORUM YAZ