MENÜ

Somalili mülteciler Dünya Kupası'na hazırlanıyor

İsveç'te Somalili mültecilerden kurulu bandy takımı, Somali adına 2016 yılında Rusya'nın Ulyanovsk kentinde yapılacak Dünya Kupası'na hazırlanıyor. Somali Bandy Milli Takımı, 2014 yılında da yine Rusya'nın Irkutsk kentinde yapılan Dünya Şampiyonası'na katılmış, sadece bir skor yaratabilmişti.

Somalili mülteciler Dünya Kupası'na hazırlanıyor

Somalili göçmenlerden kurulu bandy takımının hikayesi, üç yıl önce İsveç'in Borlänge kentinde belediye politikacılarının göçmen gençlerin topluma kazandırılması ile ilgili sohbeti sırasında başladı. Kentte kurulmuş olan Kürt futbol takımı konuşulurken, bir politikacının Somalili gençlerden bandy takımı kurma esprisi kahkaha ile karşılanırken, ardından ''neden olmasın'' sorusu tartışılmaya başlandı. Güçlü bir bandy geleneği olan 50 bin nüfuslu Borlänge kentinde savaştan kaçmış 3 bin Somalili mülteci yaşıyordu. Altyapı için insan kaynağı zengin olan kentte gençlerin entegrasyonu için de bir şeyler yapılması gerekiyordu. Hikayenin ardı ise hızlı gelişti. Yaşamında buz pistine çıkmamış, ayağına buz pateni giymemiş 20 Somalili gençten bir takım oluşturuldu ve antrenmanlara başlandı. Aynı anda 2014 yılında Rusya'nın Irkutsk kentinde yapılacak Bandy Dünya Şampiyonası'na katılmak için başvuruldu ve başvuru kabul edildi. Şampiyonada sadece bir sayı yaratabilen Somali takımı, dünya basınından yoğun ilgi toplarken İsveçli yönetmen Karin af Klintberg de Somalili gençlerin buzla savaşını 'Trävlig Folk' adlı dokümanter bir filmle ölümsüzleştirdi.

Üçüncü sezonunu yaşayan Somali Bandy Takımı'nın yöneticisi Hans Gradin, ''Rakiplerimiz bu sporu 6 yaşından beri yapıyor. Bu gençlerin ise sadece üçüncü sezonu. En büyük amacımız Ulyanovsk'taki Dünya Şampiyonası'nda puan alabilmek'' dedi.

Ersin ARSLAN/STOCKHOLM, (DHA)

Haberin Devamı
YORUM YAZ