MENÜ

Sınır geri dönerse kulüpler zor durumda kalabilir

KPMG, Süper Lig’deki yabancı sınırı tartışmalarına ‘futbol ekonomisi’ penceresinden baktı

Sınır geri dönerse kulüpler zor durumda kalabilir

Futbol gündeminde en çok konuşulan ‘yabancı sınırı’ konusunu KPMG inceledi. KPMG Türkiye Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, “Üç büyük takım bu sezon başında yabancı futbolcu transferi için 65 milyon euro harcadı. Bu oyunculara primler dışında yaklaşık 92 milyon euro maaş ödüyor. Eğer sezon sonunda yabancı futbolculara yönelik sınırlama sert bir şekilde geri dönerse, kulüpler görev veremeyecekleri futbolculara yüklü bedeller ödemek zorunda kalabilir” dedi. 2019 yılında sınırın getirilmesi halinde ise Beşiktaş ile Fenerbahçe’nin dört, Galatasaray’ın ise dokuz yabancı oyuncuyla sözleşmesi olacak.

Türk futbolunda başlayan yabancı sınırı tartışması, A Milli Takım teknik direktörü Mircea Lucescu’nun açıklamalarıyla tavan yaptı. KPMG ekibinin yaptığı araştırma, yabancı sınırı hakkında verilecek kararın kulüplerin sırtına önemli bir maliyeti de yüklediğine dikkat çekti.

2017-18 sezonunda TFF kayıtlarına göre Süper Lig’deki 577 futbolcunun 242’si yabancı statüsünde top koşturuyor. Yabancı futbolcular ciddi kontratlar ve primler karşılığında uzun süreli sözleşmeler imzalayarak Türkiye’ye geliyor. KPMG Türkiye’nin üç büyük kulüp özelinde yaptığı araştırma çerçevesinde yabancı futbolcularına;

- Beşiktaş 26 milyon 800 bin euro,
- Galatasaray 35 milyon euro,
- Fenerbahçe de 29 milyon 600 bin euro (yaklaşık) maaş ödüyor. Bu ödemelere maç başı ve fazladan ödenen primler dâhil değil.

Bunun yanında kulüplerin kadrolarının iskeletlerini de yabancı futbolcular oluşturuyor. Yine büyük takımların mevcut oyuncu kadrosu değerleri incelendiğinde, son iki sezonu şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş’ın 114 milyon euroluk tahmini değerinin 59 milyon 750 bin eurosunu yabancı oyuncular oluşturuyor. 106 milyon 500 bin euro değer biçilen Galatasaray’ın yabancıları için de 78 milyon 100 bin euro ile değerleniyor. Kulüp değeri 100 milyon euro olarak tahmin edilen Fenerbahçe’nin de yabancı oyuncularının değeri 66 milyon 500 bin euro olarak göze çarpıyor.

Uçak: Kulüpler bu değişime hızlı ayak uydurmakta zorlanabilir
KPMG Spor Sektör Lideri Hakan Uçak keskin bir kural değişikliğinin kulüpleri krize sürükleyeceğine dikkat çekti. Uçak, “Futbol kulüpleri artık bütçeleri ve harcamalarıyla büyük şirketleri gerisinde bıraktı. Çok ciddi yatırımlar yapılıyor, önemli sözleşmeler imzalanıyor. Galatasaray bu sezon yabancı futbolcularına bu sezon 35 milyon euro, Fenerbahçe 29 milyon euro, Beşiktaş 26 milyon euro ödüyor. Yabancı sınırının hemen getirilmesi, bu kulüplerin yararlanamayacağı futbolculara ciddi bedeller ödemeye devam etmesi anlamına geliyor” dedi.

Avrupa liglerinde benzer kararlar alınmıyor
Avrupa liglerini örnek gösteren Hakan Uçak,”Süper Lig’i naklen yayın ve sponsorluk gelirleriyle, Avrupa’nın önde gelen beş ligiyle kıyaslıyoruz. Ancak bu liglerde uzun yıllardır uyulan kurallar, bu sisteme adapte olmuş kulüpler var. Geçmişte yerli futbolcularına yatırım yapan takımlar, kısa zamanda alınan yabancı serbestliği kararıyla zarar etmişti. Şimdi yabancı sınırının kalkma ihtimali tüm kulüpleri ekonomik anlamda sıkıntıya sokma ihtimali taşıyor” dedi.

Galatasaray 10 futbolcu için 40 milyon euro harcadı
KPMG araştırmasında, üç büyük kulübün sezon başında yaptığı transferlere de dikkat çekiliyor. Yabancı futbolcu kısıtlamasının konuşulmadığı transfer döneminde futbol takımına yaklaşık 40 milyon euro’luk yatırım yapan Galatasaray, 10 yabancı futbolcuyu renklerine bağladı. Bu futbolcuların dokuzuyla uzun vadeli sözleşmeler imzalandı. Fenerbahçe sekiz yabancı futbolcu transfer ederken, Beşiktaş da dört yabancı oyuncuya siyah-beyazlı formayı giydirdi. Uçak, “Üç büyük kulüp sadece bonservisler için 65 milyon 500 bin euro ödedi. Bundan sonra kulüplerin yabancı futbolcu yatırımlarına, yabancı futbolcu sınırlamasına yönelik çalışma yön verecektir. Kulüpler mevcut yatırımlarını değerlendirme sürecine giriyor” dedi.

Kulüpler sözleşmelerle boğuşuyor
Yabancı sınırı için kulüplere iki yıl süre verilmesi ve 2019’da sınırlamanın uygulanacağı konuşuluyor. Eğer 2019’da yabancı sınırı geri dönerse üç büyükler arasında Galatasaray sıkıntıyla karşı karşıya kalacak. Sarı-kırmızılıların dokuz yabancı futbolcusunun sözleşmesi 2020 ve sonrasına bitiyor. Beşiktaş’ta ve Fenerbahçe’de ise dörder futbolcunun kontratları 2020’den sonra noktalanacak.

Sınır geri dönerse kulüpler zor durumda kalabilir



Haberin Devamı
YORUM YAZ