MENÜ

Saracoğlu'nun yolu Dereğazı'ndan geçiyor

Fenerbahçe U21 Takımı'nın hocası Gökhan Bozkaya'dan FANATİK'e çok özel röportaj...

Saracoğlu'nun yolu Dereğazı'ndan geçiyor

Almanya’da doğdu, 1997’de bu ülkedeki Fenerbahçe seçmelerine katılıp tüm dikkatleri üzerine çekti. 16 yaşındayken altyapıya transfer oldu. Hızla A takıma yükseldi. Kendi deyimiyle, Saracoğlu’nda Çubuklu’yla gol atma gururunu yaşadı.

Haberin Devamı

Daha sonra Sivasspor, Eskişehir, Antalyaspor, Malatyaspor, Giresunspor ve Kocaelispor formaları giydi. Peş peşe yaşadığı ciddi sakatlıklar nedeniyle 30 yaşında futbolu bırakmak zorunda kaldı.

Antrenörlük kurslarına gitti, kendini geliştirdi. 3 yıl önce antrenör olarak göreve başladığı Fenerbahçe U21 takımında, teknik adamlığa yükseldi. Karşınızda Gökhan Bozkaya...

Saracoğlunun yolu Dereğazından geçiyor

‘Kalıcı gençler yollayacağız’

“Benim 1 numaralı amacım, A takıma oyuncu kazandırmak ve orada kalıcı olmalarını sağlamak. İyi futbol oynatmak. Ben futbocluyken hücum oyuncusuydum. Hırslıydım, her maçı kazanmak istiyordum. Takıma hücumu düşünen, önde baskı yapan, kaybettiği topu hemen geri almak için savaşan, saha içinde birbiri için mücadele eden bir anlayış oturtmak istiyorum. Takımı 12. sırada devralmıştım, şu anda 4. sıradayız. Sezonun ikinci bölümünde iyi bir seri yakaladık. Liderin 8 puan gerisindeyiz ancak matimatiksel olarak şansımız sürdüğü sürece şampiyonluğu kovalayacağız.”

Haberin Devamı

‘Hiçbir oyuncu Yusuf’a yetişemez!’

“Elimizde çok yetenekli gençler var. Yusuf Mert Tunç, çok özel bir oyuncu. Yusuf’u Burak Yılmaz’a benzetiyorum. Burak 17 yaşındayken Antalyaspor’da birlikte oynadık. Oda arkadaşımdı. Benim düşüncem, eğer Yusuf Mert gelişimini bu hızla sürdürüp, iyi bir şekilde çalışırsa Burak Yılmaz’dan çok daha iyi bir santrfor olacaktır. Bir kere inanılmaz dripling yeteneği var. İddia ediyorum, kaleye yüzünü döndüğü zaman hiçbir oyuncu Yusuf’a yetişemez. Ayrıca solak ve son vuruşları da çok iyi. Uzun yıllar Fenerbahçe’ye katkı sağlayacak bir isim.”

‘Ömer Faruk özel yetenek’

“U21’de kendini gösteren diğer isimler olarak kanat oyuncusu Muhammed Gümüşkaya ve Stuttgart’tan ocak ayında transfer ettiğimiz stoper Okan Turp’u da söyleyebilirim. Ömer Faruk Beyaz’a ayrı bir parantez açmak gerek. 2003 doğumlu. Herkesin ondan beklentisi çok fazla. Eğer gelişimini doğru bir şekilde devam ettirebilirse herhalde Fenerbahçe, Alex De Souza’yı bile unutturacak bir oyuncuyu kazanmış olacak. Çok çok özel bir yetenek.”

Saracoğlunun yolu Dereğazından geçiyor

‘Eğitim ve psikolojik destek çok önemli'

Haberin Devamı

Altyapıda çok iyi olup, A takıma çıkınca yok olup giden birçok futbolcu var. Bunun çeşitli nedenli bulunuyor. Kendimden örnek vereyim, buraya 16 yaşında geldiğimde tek başımaydım. Ailem Almanya’daydı. Çabuk A takıma çıktım. Bir anda farklı bir dünyanın içine giriyorsunuz. Bu da çok büyük bir etken. Bunun dışında eğitim çok önemli. Psikolojik destek almaları şart. Biz bu konuda önemli adımlar attık. Eski futbolcumuz Kemal Aslan şu anda genç oyunculara mentörlük yapıyor. A takıma çıkacak oyuncularla birebir ilgileniyor. Bu çok önemli. Bizim zamanımızda yoktu.”

‘Her teknik adamın yolu altyapıdan geçmeli’

“Bana göre her teknik adamın yolunun altyapı takımlarından geçmesi gerekiyor. İnsana çok önemli tecrübeler kazandırıyor. Kendim futbolcuyken de altyapıdan geldim. Bu nedenle, profesyonel olmayan çocukları çok iyi anlıyorum. Onlarla empati kurabiliyorum. Neler hissettiklerini biliyorum. Bunun dışında bol bol kitap okumalarını istiyorum. Yabancı dil öğrenmeleri için yönlendiriyorum.”

Haberin Devamı

‘Başkanımızın yaklaşımı oyuncuları heyecanlandırıyor’

“Birçok oyuncum, iyi performansları sonrası profesyonel sözleşme imzaladı. Oğuz Kağan, Mahsun, Muhammed Ömer, Abdulcebrail; A takımla maça çıktı. Bunları görmek, genç futbolcuların A takımda olmalarını sağlamak, bir antrenör için en güzel duygulardan biri. Bizim en önemli avantajımız da Ali Koç ve Ersun Yanal. Başkanımız, altyapıya büyük önem veriyor. Gelişmeleri takip ediyor. Başkanımızın yaklaşımı, oyuncuları da fazlasıyla heyecanlandırdı. ‘Altyapıdan da oyuncu yukarı çıkabilir’ inancı var tüm gençlerde. Bir kere önemsenmek bile başlı başına çok güzel bir duygu. Başkanımız tesislere de çok önem veriyor. Bu doğrultuda da çalışmalar bulunuyor.”

Saracoğlunun yolu Dereğazından geçiyor

‘Ersun Yanal’ın katkısı inanılmaz’

“Ersun hoca da U21 takımını sürekli A takım antrenmanlarına davet ediyor. Devre arası kampında da birlikteydik. Şöyle söyleyeyim, 20 idman yaptıysak, 15’inde A takımla beraber çalıştık. Ersun hocanın inanılmaz katkısı var. Şu anda da haftanın birkaç günü bizi Samandıra’ya çağırıyor. Çift kale maçları, taktik antrenmanları bizimle beraber yapıyor. Genç oyuncularımız için bunun inanılmaz katkısı oldu. Bir kere çabuk oynamayı, düşünmeyi öğrendiler. Moses, Valbuena gibi oyuncularla idman yapmak, antrenman sonrası onlarla sohbet edip yemek yemek, genç futbolcular için inanılmaz bir olay. Ersun Yanal’a bir kez daha teşekkür ederim.”

Haberin Devamı

‘Hedef Barcelona ekolü’

Altyapının başında bulunan David Badia, İspanya’dan geldi. Barcelona ekolünü burada uygulamaya gayret gösteriyor. U21’den en alt yaş kategorisine kadar aynı anlayışı yerleştiriyoruz. Bunun dışında Almanya altyapısı da Türkiye için uygun görünüyor. Özellikle disiplin ve takım içerisindeki birliktelik açısından örnek.”

A takıma göz kırpıyorlar

Fenerbahçe’nin altyapıdaki gençleri, sergiledikleri performansla Ersun Yanal’ın da dikkatini çekti. Yeni sezonda sol bek Abdulcebrail Akbulut, stoperler Abdullah Yerli ve Burak Albayrak, orta saha oyuncuları Ömer Faruk Beyaz ve Batuhan Yılmaz, kanat oyuncuları Mahsun Çapkan ve Muhammed Gümüşyaka ile forvet Yusuf Mert Tunç’un A takımda yer almaları muhtemel.

Haber: Arda Erol, Ömer Necati Albayrak

Fotoğraflar: Yusuf Dursun

YORUM YAZ