MENÜ

Şanslar Eşit!

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun (EC) İstanbul ziyareti sona erdi. İstanbul, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için en önemli dönemeçten geçti. EC Başkanı Sir Craig Reedie ve IOC Oyunlar Sorumlusu Gilbert Felli, izlenimlerinin son derece olumlu olduğunu dile getirirken, 14 kriterden de tam not almamız Tokyo ile şanslarımızı eşit hale getirdi.

Şanslar Eşit!

İstanbul tarihinin en hareketli günlerini geride bıraktı. 5. kez aday olduğu Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için bir kez daha görücüye çıkan tarihi kent, 2020 için en önemli dönemeci geride bıraktı. İstanbul’u inceleyen Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu (EC) son derece olumlu izlenimlerle ayırılırken, 14 kriterin tamamından geçer not almamız Tokyo ve Madrid’e karşı elimizi güçlendirdi. Madrid’in şansının zayıf olması nedeniyle 2020 için Tokyo ile kıyasıya çekişeceğimizi söyleyebiliriz.

Kulis yapmak şart

Bundan sonra bizi 2020’ye ev sahipliği yapacak kentin açıklanacağı 7 Eylül’deki IOC Kongresi’ne kadar yoğun bir kulis çalışması bekliyor. Bunun öncesinde ise EC heyeti, 3-4 Temmuz’da Lozan’da yapılacak toplantıda IOC üyelerine üç aday kent hakkında hazırladıkları raporu sunacak. İlk olarak mart ayı başında Tokyo’yu ziyaret eden EC Heyeti, ardından Madrid, son olarak da İstanbul’u denetledi. Yaklaşık bir ay süren teftiş maratonu sonunda üç kent de ellerindeki bütün kozları oynadılar. Tokyo ve Madrid daha ziyade hazır tesisleri ve altyapısıyla dikkat çekerken, İstanbul ise devasa bütçesi, göz kamaştırıcı projeleri, devlet ve halk desteği ile göze girmeye çalıştı. Tokyo’nun daha önce oyunlara ev sahipliği yapmış olması, Madrid’in ise ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle bütçe sıkıntısı yaşaması İstanbul’a karşı zayıf yönlerini oluşturuyor.

İstanbul’un tarihsel değeri, coğrafi ve stratejik konumu, halkın yüzde 83’e varan desteği, oyunları almak konusundaki isteği ve arzusu, devletin bütün imkanlarını 2020 için seferber etmesi, altyapı için 35 milyar dolarlık bütçe ayrılması, olimpiyat köyünün yapılacağı bölgede adeta yeni baştan bir kentin kurulacak olması, EC Heyeti’ni etkileyen ana temalardı.

Hamit Turhan

Haberin Devamı
YORUM YAZ