MENÜ

Sağlam: Teklifleri düşünmeden geri çeviriyorum

Bursaspor'un eski teknik direktörü Ertuğrul Sağlam, gelen teklifleri kendi başarı çıtasına göre değerlendireceğini söyledi. Başarılarının üstüne bir şeyler koymak istediğini söyleyen Sağlam, her teklifi değerlendirmeye alamayacağını belirtti.

Sağlam: Teklifleri düşünmeden geri çeviriyorum

Bursaspor eski Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, Buenos Aires'de DHA'ya konuştu. Takımdan ayrıldıktan sonra soluğu yardımıcıları ile beraber Arjantin'de alan Sağlam ile yapılan röportaj şöyle:

Arjantin'e geliş amacınız nedir?

Yaklaşık 9 yıldır teknik direktörlük yapıyorum ve dokuz senedir hiç boşluk vermeden çok yoğun çalıştım. Yurtdışına daha önce defalarca çıktım çok kısa süreler için. Hem uzun uzun ülke (Arjantin) futbolunu incelemek araştırmak, hem de oyuncu portföyleri geliştirme açısından ilk defa bu kadar uzun süre yurt dışına çıkma fırsatı edindim. Defalarca kadromuzda, teknik ekibimizde çalışan arkadaşlar geldiler buraya ama, ben hem çok merak ettiğimden hem de kendi gözlerimle görmek istediğimden hazır fırsatım varken gideyim dedim.

Buraya ekip olarak geldiniz. Geliş amaçlarınız içinde burada bir takım çalıştırmak var mı?

Yok. Tabi burada dostlarımız var Arjantin futbolunun içinde olan.

Kimler mesela?

Noray Nakis var, Orhan Cingözoglu var. Kendileriyle uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz var. Buraya geliş amaçlarımızın için bir takım çalıştırmak yoktu açıkçası.

Siz verdiğiniz bir şöyleşide yakında teklifler gelecek demişsiniz ve Avrupa'da çalışmak istediğinizi eklemişsiniz. Geldi mi beklediğiniz teklifler?

-Teklifler geliyor yavaş yavaş ama şunu ön plana çıkarmam gerekiyor, bilhassa Türkiye'de çıtasını belli bir yere yükselten antrenörlerden biri olduğumu düşünüyorum. Dolayısıyla bundan sonraki dönemde bu başarı çıtasının üstüne bir şeyler koymamız lazım. Bu doğrultuda da her gelen teklifi değerlendiremiyoruz. Yine söylüyorum, kendimi ifade edebileceğim, söz ettiğim başarı çıtasının üstüne koyabileceğim teklifler gelirse ona göre değerlendireceğim.

Gelmedi mi henüz? Ya da kimlerden geldi?

-Gelmedi henüz. Daha sezon bitmediği için, zira yurt içinden de böyle teklifler oluyor, bunları açıklamam ahlaki olmaz. Zaten şimdilik gelen teklifleri hiç düşünmeden nazikçe geri çeviriyoruz ki, sezon sonuna kadar hiçbir takımla görüşmeyeceğimi bundan önce defalarca dile getirmiştim. Yine aynı şeyi söylüyorum. Sezon bitmeden hiçbir takımla görüşmeyeceğim. Sonrasında gelen teklifleri değerlendirip kendi geleceğimiz açısından en güzel en hayırlı olan teklife evet demeye çalışacağız. Bilmiyorum böyle bir teklifle karşılaşmayacağız belki de. O zaman da bulana kadar bekleyeceğiz.

Arjantin'deki futbol adamlarıyla görüşme şansınız oldu mu? Olduysa kimlerle görüştünüz?

-Buradaki kulüp başkanları ve yöneticileri ile görüştük. Bazı futbolcu arkadaşlarımızla görüştük. Özellikle geçtiğimiz dönemde beraber çalıştığımız Leo İglesias ve İnsua ile görüştük. Ama tabi şunu çok istiyorum, burada özellikle öne çıkmış kulüp yapılarını incelemek, araştırmak istiyoruz. Özellikle de Arjantin milli takımı yetkilileri ile görüşüp bilgi edinmek istiyoruz. Yani kendi futbol kültürümü genişletmek açısından bilgiler edinmek istiyorum. Bir hafta daha buradayım. Inşallah bu dönem içinde istediklerimizi gerçekleştiririz.

Pablo Batalla'nın babasıyla görüştünüz mü?

Hayır görüşmedim.

Batalla'nın son durumunu biliyor musunuz? Önce iki yıl daha sözleşmeyi uzattık dediler sözleşme 2016'da bitecek, sonra jübileyle uğurlanacak denildi. ,Pablo'nun babasından öğrenmiştim son durumu, ben de haberini yapmıştım haliyle. Sonra Bursaspor'un prensipte anlaştığı maddeleri iptal ettiğini öğrendim. Yani sonuç olarak şimdilik Batalla 2014 Temmuz'una kadar Bursa'da. Sizin bir bilginiz var mı bu konuda?

Bilmiyorum, ben Bursaspor'un dışındayım. Basından öğrendiğimiz kadarıyla böyle bir gündem var ama, henüz uzatılmamış sanırım.

Nasıl buluyorsunuz Batalla'yı?

Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, Batalla, bizim gerçek anlamda yıldız diyebileceğimiz, hem özel yaşantısıyla, hem insan ilişkileriyle, hem antrenman disiplini ve maçlardaki performansıyla her antrenörün takımında görmek isteyeceği bir futbolcudur. Bursaspor'a da çok değer kattı, hatta Türk futbolunun içinde de çok önemli bir yerde olduğunu söyleyebilirim. Yıllarca Batalla'yla çalıştım en ufak bir sorununa şahit olmadım. Inşallah böyle devam eder. Batalla, Türkiye'ye geldikten sonra kendi futboluna çok şeyler kattı.. Bunda tabi onun isteği, motivasyonu, hırsı olduğu kadar biz de bir şeyler katmaya çalıştık. Ama biliyorsunuz teknik bir oyuncu, topla ilişkisi çok iyi, her geçen dönemde fiziksel kalitesini de artırıp mücadele gücünü de yükselttiği için Batalla, iki özelliğini de kullanarak çok önemli bir oyuncu haline geldi.

Türkiye ve Arjantin liglerinde en beğendiğiniz oyuncular kimler?

River Plate'de Lanzini adında bir oyuncuyu izledik, çok beğendik. Bunun yanında başka oyuncular da var ama şimdi ben bunları söylersem farklı algılanabilir, yarın bir gün belki biz bu isimlerden birkaç tanesini almaya çalışacağız

Fiyatı mı artar diyorsunuz?

-Tabi transfer sürecinde karşımıza bir dezavantaj olarak çıkabilir.

Ya da şöyle sorayım, yeniden teknik adamlığa dönerseniz takımınızda kimleri istersiniz?

-Lanzini'yi isterim tereddütsüz.

Türkiye'den hangi oyuncuları beğeniyorsunuz?

-Batalla, Galatasaray'dan Selçuk, Beşiktaş'tan Fernandes, Fenerbahçe'den Gökhan Gönül'ü beğeniyorum. Aslında oldukça iyi oyuncular var ama sayılarını artırmak lazım.

-Real Madrid ve Lazio maçlarını izleyebildiniz mi?

izledim. Galatasaray iyi bir performans ortaya koydu. Ilk maçtaki zaafiyetleri öyle ağır bir sonuç çıkarmasaydı belki Real Madrid'i eleyebilirlerdi. Fenerbahçe de gerçekten Lazio karşısında turu hakedecek bir oyun çıkardı.

Fatih Terim'in sahadan atılma cezasıyla ilgili en düşünüyorsunuz? Sizce yerinde bir ceza mıydı?

Oradaki pozisyonu görmedim, maçı da seyretmedim, dolayısıyla neler yaşandı tam bilmiyorum. Ama tabi zaman zaman biz de böyle sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Hakemlerle, özellikle 4. hakemlerle teknik adamlar arasında bir iletişim kopukluğu var. Bunun oturup üzerinde tartışmak lazım. Biz Türkiye'de antrenörler olarak çok baskı ve stres altında işimizi yapmaya çalışıyoruz. Türk futbolunda da gerçekten çok büyük baskı var. Böyle bir ortamda bence empati yapmak lazım. Hakemlerin kendilerini biraz antrenörlerin yerine koyup düşünmeleri lazım. Antrenörlerin de aynı şekilde tabi. Yani biraraya gelip, sorunları paylaşmak lazım, çünkü bu her geçen gün Türk futbolunda daha büyük bir sorun haline gelecek, öyle görünüyor. Bu yüzden iki tarafın da birbirine karşı daha hoşgörülü olması lazım.

Milli takım hakkında en düşünüyorsunuz, sizce bir şansı var mı elemeleri geçmek için? Nasıl çözümler üretilebilir?


Milli takımın şansı var ama azaldı, bunu hepimiz görüyoruz. Milli takımla alakalı fikrimi defalarca dile getirdim. Futbolda başarının devamlılık ve istikrardan geçtiğine inanan bir antrenör olarak, Milli Takım'da bulunan teknik kadroya biraz daha hoşgörüyle yaklaşıp, sabır göstermenin ilerleyen dönemde başarıyı getireceğine inanıyorum, bence çözüm bu.

Maradona'ya kaşkol gönderme hikayesini anlatır mısın? Nasıl bağlantı kurdunuz Maradona'yla?


- Bizim şampiyon olduğumuz sezonda Avrupa'da hatta dünyada birçok ülkede Bursaspor'un şampiyonluğu çok ses getirdi. Buradaki dostlarımız vasıtasıyla ileşitişim kurduk Maradona'yla. Ve bu da gerçekten güzel bir dostluğa dönüştü. Hatta buraya gelişimin amaçlarından biri de oydu. Maradona'yla bir araya gelip hem bu dostluğu ilerletmek hem de bazı şeyleri paylaşmak istedim ama kendisi Dubai'deki görevlerinden dolayı böyle bir fırsatı yakalayamadık.

-Şu anda Venezüela'da.

-Bakalım, Maradona'yla bir görüşmek, oturup sohbet etmek isterim. Çok büyük bir keyif olacak yapabilirsek.

Yeni hediyeler getirdiniz mi?

-Tabii, getirdik bir şeyler

Güney Amerika futbolu hakkında neler düşünüyorsunuz? Yavaşlıkları sizi rahatsız ediyor mu mesela? Birçok futbol adamı bu konuda sıkıntılar çektiğini söylüyor. Türkiye'ye transfer olan Güney Amerikalı futbolcular bu konuda sıkıntılar yaşayabiliyor.

Artık şunu ciddi anlamda görebiliyoruz mesala. Arjantin mücadele anlamında biraz daha Türkiye'ye yakın, ama Brezilyalılarla bundan önceki dönemlerde bu sıkıntıyı yaşıyorduk. Sadece teknik ve oyun anlayışına dayalı bir futbol kültürü, mücadele gücü zayıf, temposu daha aşağıda oyunculardı. Ama bunu son senelerde yavaş yavaş aşıyorlar. Biz Brezilya futbolunu da yakından takip ediyoruz, artık onlar da futbollarına ciddi anlamda yatırımlar yapıyorlar ve futbolu bu şekilde oynamaya çalışıyorlar, yani görsel tarafını öne çıkartırken mücadele gücünü de yükselterek ciddi anlamda tabiri caizse futbolun her yönünü uygulamaya çalışıyorlar. Bu gelişmeler de bundan sonraki dönemlerde Brezilya'dan alınacak oyuncularda bu zaafiyeti ortadan kaldıracaktır diye düşünüyorum. Bizim açımızdan bakınca Arjantin futbolu ve futbolcuları Türk futboluna daha yakınlar. Türk futbolundaki mücadele anlayışına biraz daha yatkınlar. Bu yüzden bizim de terchimiz genelde Arjantinli futbolcular oluyor.

Siz Arjantinlileri tercih ediyorsunuz ama, Batalla ve Belluschi gibi birkaç futbolcu hariç Türk fuboluna uyum sağlasalar bile Türkiye'ye uyum sağlayamıyorlar. Neden acaba?

İglesias'la Kayseri ve Bursa'da çalıştım, gayet memnundum. Batalla ve Belluschi'yle çalıştık. Sonra İnsua geldi, tabi o da kısmen başarılı oldu diyebiliriz. Ama genel olarak baktığımızda biz Arjantinli oyunculardan faydalandık diyebiliriz.

Haberin Devamı

DHA

YORUM YAZ