MENÜ

Saatçi polemiği

Ercan Saatçi ve Metin Özülkü'nün internete düşen küfürlü görüntüleri kamuoyunu ikiye böldü. Kimi “Küfür Türk halkının normal konuşmasıdır” derken kimi de, “Küfür etmek kabul edilebilir birşey değildir” diyor.

Saatçi polemiği

Spor ve basın dünyasının birçok ismine sorduk, “Beni bu işe karıştırmayın” diyenler çoğunluktaydı. Sürpriz olmadı. Galatasaray ve Fenerbahçe camiaları kendilerine yeni bir polemik cephesi açtılar.

NECİL ÜLGEN (FANATİK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni)
Ercan Saatçi gibi başarılı bir müzisyenin üzerine bu kadar gidilmesini doğru bulmuyorum. Haklı olarak diyor ki “bu ülkede futbol geyiği yapanların hepsi dostlar arasında zaman zaman küfürlü konuşuyor ama bunlar dışarı yansımıyor”. Uzun zaman önce yapılmış bir program içinde yapılan gereksiz şakalaşmanın sızdırılması da doğru değil. Gazetesi’ndeki köşesinde çocuk gibi o da küfür eder bu da küfür eder yazmak yerine basitce kameralar varken böyle demem hataydı dese daha iyi olurdu. Netice itibari ile yazısında adı geçenlerin hit olmuş klibi yok. Ama dediğim gibi serzenişinde haklı.

CEM ŞENGÜL (Milliyet Gazetesi Spor Müdürü)
Küfürün savunulduğu bir ortam herhalde sadece medyada olur. Hatta fanatizm ruhunun bu kadar yüceldiği bir hareket tarzı ile övünmek ya da kendine suç ortakları bulmak özel bir yetenek ister. Kendinizi sokaktaki adam yerine koyarsanız, futbolda küfrü inkar edemezsiniz, ama medyanın bir ucundan tuttuğunuz da taşıdığınız misyonu unutmamanız gerekir. Yani ne oldum değil ne olacağım olgusunu aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Sonra zamanında düşünmeden içine girdiğiniz olaylar gün gelir ayağınıza dolanır. Bence her yönüyle çirkin bir olay.

HASAN CEMAL (Milliyet Gazetesi yazarı)
Küfüre karşıyım, bu topa da girmem.

MEHMET ALİ BİRAND (CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni, Kanal D Haber Grup Başkanı)
Ben de zamanında arkadaş kulislerinde şakayla karışık Fenerbahçe’ye küfür ettim. Ancak bunlar hep karşılıklı birbirimize takılmaktan öteye geçmedi. Hiçbir zaman kalkıp da bir başka kulübü tahkir edecek laflar etmedim. Ercan’ın da o niyetle böyle birşey yapmış olabileceğine inanmıyorum. Herşeyden ötesi terbiyeli ve iyi bir ailenin çocuğudur.

ALİ ŞEN (Fenerbahçe Kulübü eski başkanı)
Biz ençok küfürlü konuşan milletlerden biriyiz. Avrupa’da hiçbir ülkede fazla küfür dolu cümleler yoktur. Danimarka’da bir kişi toplulukta argo konuştuğunda, “Türk gibi küfür ediyorsun” benzetmesi yaparlar. Ne yazık ki ülkemizde küfür günlük hayatı tamamlıyor. Ercan saatçi milyonların konuştuğunu birkaç yıl önce söylemiş. Bu tarz küfürlü konuşmayı büyük maçlardan sonra yapmayan yok gibidir. Beni şaşırtan haberin Fenerbahçe TV’den çıkmış olmasıdır. Kendi televizyonumuzdan Ercan gibi iyi bir Fenerbahçeli’nin küçük duruma düşürülmesinin kime ne menfaat sağladığını anlayamıyorum. Ercan Saatçi’nin Fenerbahçeliliği’ne, adamlığına böyle bir haber zarar getirmez.

MEHMET HELVACI (Galatasaray Spor Kulübü 2. Başkanı)
Hiçbir yerde bu şekilde küfürlü konuşmadım. Fenerbahçe için de, Kayserispor için de, Eskişehirspor için de bu şekilde hakaret içeren kelimeler kullanmam, kullananı da doğru bulmam. “Herkes küfür ediyor, ben de ediyorum” mantığıyla savunma kabul edilemez. Böyle mazeret olmaz, suçun ağırlığını da hafifletmez. Yanlış yanlıştır.

BURAK ELMAS (Galatasaray Kulübü eski yöneticisi)
Özellikle belli bir yere gelmiş insanların daha dikkatli olması gerekiyor. Herkes kötü ve yanlış davranıyor diye doğrudan ayrılmak en büyük yanlıştır. 2001 yılında da Şükrü Saracoğlu Stadı’nın hoparlörlerinden tribünleri koro halinde küfür ettiren kişinin kim olduğunu biraz araştırmak gerekir.

ORAY EĞİN (Akşam Gazetesi yazarı)
Hangimiz taraftarı olduğumuz bir takım yenildiğinde buna benzer kelimeler etmedik. Hangimiz futbolla seks metaforlarını birleştirmeden taraftarlık yaşadık. Asıl ahlaksızlık ve terbiyesizlik Ercan Saatçi’nin kurduğu cümlede değil, kamera arkasında iki arkadaşın kendi arasında konuştuğunu servis edendedir.

KADİR ÇETİNÇALI (DHA Galatasaray muhabiri)
Görüntüleri arkadaşlarımdan seyrederek o yazıyı kaleme almıştım. Nedeni ise Ercan Saatçi’nin Galatasaray-Fenerbahçe maçından sonra tribünde açılan bir pankartta kullanılan renklerin (Fred Çakmaktaş) bölücü terör örgütüyle eşleştirmesi ve Ali Sami Yen Stadı’nda fazla küfür olduğundan şikayet etmesidir. Ayrıca 2001 yılında Mustafa Denizli’yle şampiyon olan takımın Şükrü Saracoğlu Stadı’ndaki kutlamalarda mikrofonla bütün tribünlere küfürlü tezahürat yaptırmasını da henüz kimse unutmadı. Böylesine küfür eden bir kişinin Ali Sami Yen Stadı’ndaki küfürlerden şikayet etmeye bence hakkı yoktur. O sadece Fenerbahçe’nin elenmesinin üzerini örtmek adına yapılmış çıkışlardır.

SADETTİN SARAN (İşadamı)
Ercan Saatçi için özeleştiri yapma zamanıdır. Konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmak istemiyorum.

OĞUZ DİZER (Fanatik Gazetesi yazarı)
İnsan; saatçi olur, şair olur, sanatçı olur... Adamsa dediğinin de arkasında durur. Saatçi önce kendi küfretti, sonra “herkes küfretti?” diyerek kıvırdı ve çark etti. İzlenen ‘Medyatik kolpaçino’ yalakalıkları da, Özkök’s ‘tahtı-bahtı’ peşi gösterisi! Develi’de küfreden Fenerbahçeli tribünde de aynı. Orada da ‘küfr-ü sanata’ devamda. Ama Saatçi ‘GDO’ benzeri, ‘GDK’ yani ‘Genetiği Değiştirilmiş Kanarya’ durumunda. Ercan’ın esas yanlışı ‘Sözünün eri Fenerbahçeli’ karizmasını çizdirmesi.

Haberin Devamı
YORUM YAZ