MENÜ

Rıza Kayaalp: Mutlu olmam için başarmak zorundayız

Üç kez olimpiyata katılıp bir gümüş, bir bronz kazanan Rıza Kayaalp, tek amacının altın madalyayı alarak üçlemeyi tamamlamak olduğunu belirterek, “Aksi bir sonuçta olimpiyat şampiyonluğu içimde ukde kalır ve ömür boyu mutsuz yaşarım. Mutlu olmam için başarmak zorundayım, başka yolu yok” dedi

Rıza Kayaalp: Mutlu olmam için başarmak zorundayız

Dile kolay, 10 yılda üst üste 8 kez olmak üzere 9 Avrupa Şampiyonluğu... Araya sıkıştırılmış 3 de Dünya Şampiyonluğu...

Haberin Devamı

Ve olimpiyatta biri gümüş, biri bronz olmak üzere iki madalya daha... Grekoromende 130 kilonun tartışmasız dünyadaki en büyüklerinden biri Rıza Kayaalp’ten bahsediyoruz. Romanya’nın Başkenti Bükreş’te son katıldığı Avrupa Şampiyonası’ndan bir kez daha zaferle dönerek, Hamza Yerlikaya’ya ait rekoru kıran Kayaalp’in aklından çıkmayan tek bir şey var: Olimpiyat şampiyonluğu...

2012’de bronz, 2016’da ise gümüş madalya kazanan milli güreşçimiz, Tokyo 2020’de altın madalya kazanarak üçlemeyi tamamlayacağını iddia ediyor. Gözünün başka bir şey görmediğini ifade eden Rıza Kayaalp, başaramaması durumunda çok mutsuz olacağını söylüyor.

Sözü fazla uzatmadan Rıza Kayaalp’e bırakıyoruz:

Ömür boyu mutlu yaşayamam

Haberin Devamı

“Şu boyun fıtığı sakatlığını halledersem, olimpiyatta altın madalyayı alırım. Üç olimpiyata gittim, beş olimpiyata da giderim. Ama gitmektense, şampiyonluk olsa daha güzel olur. Beş olimpiyata gideceğime, birine gidip, altın alsam benim için daha evladır. Bir bronz, bir gümüşüm var. Bir tek altın madalyam eksik. Bu durum içimde ukde kaldı. İnşallah kazanırım. Yoksa ömür boyu içimde ukde olarak kalır ve ben mutlu yaşayamam. Benim için şu an mutluluğun tek formülü var; o da Tokyo’da altın madalyayı boynuma geçirmek. Aksi bir sonucu düşünemiyorum bile...”

Boyun fıtığı kollarıma baskı yaptı

“Boyun fıtığı sıkıntısı yaşadım. Zaten 2018 Dünya Şampiyonası’nda kaybetmemin en büyük sebebi bu sakatlıktı. Fıtık kollarıma baskı yaptı. Şampiyonadan dönünce, ‘MR’ çektirdik ve baktık ki bayağı ilerlemiş. Ardından 15 gün arayla 5 seans kök hücre tedavisi yaptırdım. Son Avrupa Şampiyonası’nda da biraz ağrı yaptı. Antrenmanlarda çok iyiydim, şampiyonaya birkaç gün kala sıkıntı yaşadım. Yoksa şampiyonada daha agresif güreşirdim, farklı skorlarla biterdi maçlarım.”

Rıza Kayaalp: Mutlu olmam için başarmak zorundayız

Kök hücre tedavisi bana bir ay dayandı!

“Şu anda yine ağrılarım var. Tedaviye devam edeceğim. Aynı şekilde olumlu etkisini görürsem, Dünya Şampiyonası’nda 4. altın madalyayı alıp, yeni bir rekora daha imza atmak istiyorum. Kök hücrede 5 seans, normal bir insan olsam belki 2-3 yıl etkisini gösterir. Ancak yüksek tempolu antrenman yapan bir sporcu olunca 1.5 ay zor gidiyor. Olimpiyat dönemi olduğu için ameliyat gibi bir durum olmaz. Zaten gerekirse, olimpiyata ve dünya şampiyonasına gitmeden önce yine kök hücre tedavisi yaptırırım.”

Haberin Devamı

12 dakikada 3-4 kişiyle güreşiyorum

“Antrenmanlarımı 3-4 kişiyle yapıyorum. Özellikle şampiyonalardan 1-2 hafta önce bu sistemi kullanıyorum. Boyun fıtığım iyileşince, 12 dakika içinde aralıksız 3-4 kişi değişmeli güreşiyorum. Bu bana inanılmaz kondisyon sağlıyor. Önceden 6 dakika bile dayanamazdım. Şimdi nabzım 180’i buluyor ve bir dakika içinde de 120’ye iniyor. Şu anda da partner sıkıntısını çözdük. Kübalı rakibim Nune Lopez, 140-150 kiloluk bir adam, onunla antrenman yapmak gerçekten de benim için çok iyi olacak. Diğer rakiplerin bundan sonra daha hafif geleceğini düşünüyorum”

Başkasına sorsan ‘imkansız’ der

“Güreşe başladığımda ‘9 Avrupa şampiyonluğu kazanacaksın’, deseler hayatta inanmazdım! Hani, 4 şampiyonluk bile büyük başarı gibi gelirdi bana. Gerçi hala inanamıyorum! Yıldızlarda güreşirken, ikinciliği, üçüncülüğü düşünürken birden bire rekorlar gelmiş. Başka güreşçiye ‘9 Avrupa şampiyonluğu’ desem imkansız olduğunu söyler.”

Haberin Devamı

‘Seni çok yeneceğim’ dediği Macar güreşçi!

“Hamza ağabeyi (Yerlikaya) 2001’de İstanbul’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda izlemiştim. O şampiyonada aklımda kalan Fatih Bakır’dı. Ağır sıklette mücadele ettiği için, onu daha iyi anımsıyorum. Fatih ağabey, finalde Macar Mihaly Bardos Deak’a kaybetmişti. O zaman benim yaşım henüz 11 ve ancak 48- 50 kilo civarındayım. Finali izledikten sonra Macar rakip için, ‘Seni çok yeneceğim’ demiştim. Sonra sanki çağırmışım gibi (!) turnuvalarda sürekli karşıma çıktı. En az 25 kez karşılaştım ve çocukken verdiğim sözü tutarak, her seferinde yendim onu.”

Rıza Kayaalp: Mutlu olmam için başarmak zorundayız

Ağrım yoksa süperim

“En büyük motivasyon kaynağım, sakat olmamam, hiçbir yerimin ağırmaması! Sağlam olunca tüm turnuvalara kendimden emin gidiyorum. O zaman rahat kazanabileceğimi biliyorum. Sakatlıktan önce kendime zor gelirdim, şimdi kök hücre tedavisinden sonra hemen kendime geliyorum.”

Haberin Devamı

Madalyalarımın yüzde 70’i altındır

“Bu yaz güreş kariyerimin 19. yılı olacak. Büyüklerde 10 yılda 9 Avrupa şampiyonluğu geldi. Altyapılar dahil 30’un üzerinde madalyam vardır. Madalyalarımın yüzde 70’i altındır. Bu arada şunu da eklemeden geçemeyeceğim. Benim üzerimde emeği olan antrenörlerim; Salih Bora, Akif Canbaş, Serkan Özden, Yusuf Düzer ve Remzi Yılmaz’a sizin aracalığınızla çok teşekkür ediyorum.”

Haber: Hatice Yücel, Hamit Turhan

YORUM YAZ