MENÜ

Ramazan ayında iftar çadırları kurulacak mı? Bakanlıktan son dakika açıklaması

Ramazan ayında iftar çadırları kurulacak mı? sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. 24 Nisan 2020 tarihinde başlayacak Ramazan ayı öncesinde İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine son dakika Ramazan genelgesi gönderdi. Corona virüsü önemleri kapsamında yayınlanan "Ramazan Tedbirleri" konulu genelgeye göre, Ramazan ayında iftar çadırları, Ramazan davulcuları ve pide satışıyla ilgili bir çok düzenleme yapıldı. Açıklama sonrası Ramazan ayında iftar çadırlarının kurulup kurulmayacağı merak konusu oldu. İşte Ramazan genelgesi…

Ramazan ayında iftar çadırları kurulacak mı? Bakanlıktan son dakika açıklaması

Bu yıl 24 Nisan 2020 tarihinde başlayacak Ramazan ayı öncesinde son dakika gelişmesi. Ramazanda oruç ibadetini yerine getirecekler için hayırsever vatandaşlar ve belediyeler tarafından ilçelerin belli noktalarına ramazan çadırları kurulmaktaydı. Ramazan ayında vatandaşların toplu katılım gösterdiği alanlarla ilgili İçişleri Bakanlığı 81 ile genelge gönderdi. Yayımlanan genelgede iftar, sahur etkinlikleri ile iftar çadırlarına müsade edilmeyeceği açıklandı.

Haberin Devamı

Ramazan ayında iftar çadırları kurulacak mı?

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ilin valiliğine gönderilen 'Ramazan Tedbirleri' konulu genelgede, koronavirüs salgınının, halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanmasının önemi vurgulandı. Aksi hallerde virüsün yayılımının hızlanması, vaka sayısı ile tedavi gereksiniminin artması, vatandaşların hayatlarını kaybetme riskini yükselterek toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Ramazan ayının süre gelen gelenekselliği çerçevesinde sürdürülecek davranış ve etkinliklerin koronavirüsle mücadele kapsamında bugüne dek alınan tedbirlerle azalan sosyal hareketliliği artırabileceği, bu durumun salgınla mücadele ve toplum sağlığı açısından risk olabileceği, belirtilen genelgede, Ramazan ayı boyunca uygulanacak tedbirler şöyle sıralandı:

Vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmeyecek. Özellikle iftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşların dışarıya çıkıp, sosyal mesafe kuralını çiğnememesi için gerekli tüm tedbirler alınacak. İftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşların yoğun olarak kullandığı veya kullanabileceği caddeler kapatılacak. Ayrıca, Ramazan ayı boyunca türbe ziyaretleri de kısıtlanacak. Mezarlık ziyaretlerinin kontrollü olarak yapılabilmesi için mezarlıklara giriş ve çıkışlar ayrı olarak planlanacak. Arife günü ile bayram günlerinde mezarlık ziyaretlerinde ateş ölçümü yapılacak, sosyal mesafe kuralı ve maske kullanımına ilişkin kontrollere ağırlık verilecek.

Haberin Devamı

Ramazan davulcuları ile ilgili hususlara da yer verildi

Genelgede, Ramazan davulcuları ile ilgili hususlara da yer verildi. Ramazan davulcuları, bahşiş almak adına evleri kapı kapı gezmeyecek. Davulcuların bahşişleri vatandaşlar yerine, yerel yönetimlerce karşılanacak. Aksi takdirde Ramazan davulcularının tek tek vatandaşlardan bahşiş toplamasına müsaade edilmeyecek ve faaliyetlerine izin verilmeyecek.

Ramazan ayında pide satışı yapılacak mı?

Ramazan süresince iftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide kuyruklarının oluşturacağı yoğunluk nedeniyle fırınlardaki pide ve ekmek üretimi ile özel siparişler, iftardan 2 saat önce sonlandırılacak. İftar vakitlerinin öncesinde oluşabilecek trafik yoğunluğunu önlemek adına iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren belediyeler ile gerekli koordinasyon sağlanarak toplu taşımada kullanılan araç ve sefer sayısının arttırılması sağlanacak.

Ayrıca, Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı'nı fırsat bilerek fahiş fiyat uygulaması yapan firma ve işletmelere yönelik denetimler arttırılacak. Gerekli adli ve idari işlemler ivedilikle yapılacak.

YORUM YAZ