MENÜ

Premier Lig adeta para basıyor!

Premier League kulüplerinin yıllık yayın kazancı 2.4 milyar Euro ve Şampiyonlar Ligi yayın gelirleri kazancı 1 milyar 273 milyon Euro.

Premier Lig adeta para basıyor!

Futbol denince ilk akla gelen lig olan İngiltere Premier League adeta bir darphane. Ada’da bir maçın değeri bile 14.2 milyon Euro’yu buluyor. İngilizler bu alanda rakip tanımıyor.


Dünyanın en çok izlenen ligi olan Premier League’in transfer döneminin bitimine 1 ay kala harcamalar 729 milyon Euro’yu (yaklaşık 2 milyar TL) aştı.

Manchester City, Liverpool’dan satın aldığı Raheem Sterling için 63 milyon Euro ödeyerek Ada’da bir futbolcuya en fazla para ödeyen kulüp olurken, Manchester United ise yaptığı 5 transfere harcadığı 118 milyon Euro ile en fazla para harcayan takım unvanını ele geçirdi.

Geçtiğimiz sezon öncesi yaz transfer dönemi boyunca oyuncu bonservislerine 1 milyar 185 milyon Euro harcayan Premier League kulüpleri, 2013-14’teki 1 milyar 80 milyon Euro’luk bedelin üzerine çıkarak rekor kırmışlardı. Uzmanlar şu ana kadar harcanan 729 milyon Euro’luk rakamla transfer dönemi kapanana kadar yeni bir rekorun kırılacağı yönünde görüş bildiriyor.


BİR MAÇ 14.2 MİLYON EURO


2016 ile 2019 yılları arasında Premier League yayın hakları için ödenecek 7 milyar 292 milyon Euro’luk rakam takımların transferdeki etkisine büyük katkı sağladı. Yapılan anlaşma sonrası küme düşen takım 140 milyon Euro kazanırken, ligi şampiyon bitiren takım 213 milyon Euro’yu aşan bir rakamı kasasına koyacak. Yeni sözleşmeyle İngiliz futbolunun yayıncı kuruluştan elde edeceği gelir, öncekine oranla yüzde 70 artmış olacak. İki yayıncı kuruluşun maçları ortak yayınlaması nedeniyle daha fazla karşılaşma canlı olarak gösterilebilecek ve ortalama bir lig maçının yayın değeri 14.2 milyon Euro’yu bulacak. Afrika’dan Uzakdoğu’ya kadar dünyanın her yerinde izlenen İngiltere futboluna Türkiye’de büyük bir ilgi söz konusu.

BT Sport’un büyük etkisi ortaya çıktı

BSkyB ve BT Sport’un birlikte Premier League yayın haklarını satın almasının ardından BT Sport’un Devler Ligi yayın haklarını da 1 milyar 273 milyon Euro gibi bir rakama satın alması Ada futbolundaki pozitif etkiyi üst seviyelere taşıdı. Yeni anlaşmayla birlikte Devler Ligi’nde grup aşamasına katılan bir kulüp 13 milyon Euro, kupayı kazanan kulüp ise toplamda 99 milyon Euro kazanacak. Premier League’i şampiyon bitiren takım Devler Ligi’ni de kazanırsa 355 milyon Euro’ya yakın bir bütçenin sahibi olacak.



PARA 3’E BÖLÜNÜYOR


YAYIN gelirleri 50:25:25 kuralına göre dağılıyor. Başlangıçta naklen yayın gelirlerinin yüzde 50’si tüm kulüplere eşit olarak dağıtılıyor. Yüzde 25’i kulüplerin sportif başarısına, geriye kalan yüzde 25’te kulüplerin yayınlanan maç sayısına göre bölünüyor.



(Hürriyet)

Haberin Devamı
YORUM YAZ