MENÜ

Pekin 2022 Paralimpik Oyunları'nda rekor

Pekin 2022 Paralimpik Oyunları'nda ev sahibi Çin kendini aştı... 2002'den bu yana sadece tek madalyası bulunan Çin, bu kez hem madalya hem de branşlardaki kürsü başarısıyla ilklere imza attı. Çin, 14 altın ve toplam 47 madalyayla zireye oturdu. En büyük alkışı ise savaşın gölgesinde yarışan Ukraynalı sporcular aldı. Sıralamada 2. sırada yer alan Ukrayna aynı zamanda oyunlarda en çok altın madalya kazanma rekorunu (9) Pekin 2022'de kırarken, toplam madalyada da bu sayıyı (25) egale etti.

Pekin 2022 Paralimpik Oyunları'nda rekor

Çin'de devam eden Pekin 2022 Paralimpik Oyunları'nda bitime 2 gün kala madalya sıralamasında tarihi bir tablo ortaya çıktı. Özellikle de ev sahibi Çin hem altın hem madalya hem de branşlardaki kürsü başarısıyla adeta ilklere imza attı. Paralimpik Oyunları tarihi boyunca sadece 1 altın madalyaya sahip Çin ev sahibi olma avantajını da iyi değerlendirerek şu ana kadar 14 altın ve toplam 47 madalyayla ilk sırada yer alıyor...

Haberin Devamı

Pekin 2022'ye kadar tek madalyaları vardı

1976'dan bu yana gerçekleşen ve 13. kez düzenlenen Paralimpik Oyunları'nda Çin ilk kez Salt Lake City 2002 Oyunları'nda dahil olmuş ve ilk madalyasını Pyenongchang 2018'deki altınla elde etmişti. Bu altın madalya da bireyselde değil takım kategorisinde curlingle gelmişti. Tam 5 paralimpik oyunları sonrası Çin Pekin 2022'de adeta gövde gösterisi yapıyor. Çin şampiyonlukları alp disiplini, biatlon, kayaklı koşu ve snowboard da kazanmayı başardı. Mengqiu Zhang, Mengtao Liu, Peng Zeng, Hongqiong Yang gibi isimler çifte altın madalya aldı.

Savaşın gölgesinde Ukrayna tarih yazıyor

Ukrayna savaşında ülkelere gelen yaptırımlar nedeniyle cezalandırılan Rus ve Belaruslu sporcuların katılamadığı Pekin 2022 Paralimpik Oyunları'nda dikkat çeken bir başarı hikayesi ise; ailelerinden uzak, savaşın gölgesindeki Ukraynalı sporculardan geldi. Paralimpik branşlarda etkili bir ülke olan Ukrayna savaşa rağmen Pekin 2022'de başarı çıtasını yükseltti. Nagano 1998'le kendi bayrağı altında Paralimpik Oyunları'na katılan Ukrayna oyunlarda en çok altın madalya kazanma rekorunu (9) Pekin 2022'de kırarken, toplam madalyada da bu sayıyı (25) egale etti.

Haberin Devamı

Tüm altınları biatlonda aldılar

Madalya sıralamasında zirve takipçisi olan Ukrayna daha önce Torino 2006 ve Peyongchang 2018'de 7 altın ve toplam 25 madalyayla rekor kırmıştı. Oyunların bitimene 2 gün var ve Ukrayna'nın bu rekorları geliştirebilir. Ukrayna özellikle de biatlonda tüm madalyalara ambargo koydu. Şu ana kadar 9 altının tümünü ve 25 madalyanın 22'sini biatlonda elde etti.

YORUM YAZ