MENÜ

Patrikhane'ye mi sığınalım?

2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği ve Ottocool Karagümrük Başkanı Cengiz Günaydın, alt liglerdeki adaletsizliklere dikkat çekti. Başkan Günayın, ''Karagümrük 400 futbolcusuyla tek bir suni çim sahayı kullanıyor. Fatih sınırları içindeki Balat’ta 35 kilometre ötedeki Başakşehir altyapısı idman yapıyor. Hakkımız olan Langa Tesisleri’ni ise Erokspor’a verdiler. Bu adaletsizlik'' ifadelerini kullandı.

Patrikhane'ye mi sığınalım?

1926’da kuruldu Karagümrük... Türk futboluna nice yıldız, milli takıma birçok genç kazandırdı. Şimdilerde 2. Lig’de ayakta kalma mücadelesi veriyorlar. Destek görmüyorlar zaten ama en azından ‘köstek’lerle boğuşmak istemiyorlar. Bu iki cümleyi Türk futbolunun köklü çınarının başkanı Cengiz Günaydın’la bir saat sohbet ettikten sonra biz yazdık. Bundan sonra okuyacaklarınız ise futbolumuzun dip yaptığı şu kâbus günlerden kurtuluşa bir reçete sunacak “Sonuna kadar haklı bir isyan” içeriyor. Özellikle de Fatih İlçesi sınırlarında bulunan Langa Tesisleri’nin Beyoğlu takımı Erokspor’a tahsis edilmesi üzmüş Kırmızı-Siyahlılar’ı... Söz; 2. Lig ve 3. Lig Kulüpler Birliği Başkanlığı da yapan Başkan Cengiz Günaydın, haber müdürümüz Zafer Büyükavcı ve
editörümüz Ömer Necati Albayrak’a çarpıcı açıklamalar yaptı.

‘Ensar Vakfı’na bile verildi’

Langa Tesisleri ile ilgili haklı sitemimizi yaptık. Langa, Fatih ilçesinde bulunan tek profesyonel antrenman sahasıdır. Yıllarca Başakşehir de bu sahayı kullandı. Biz kullanmak istediğimizde talebimiz karşılık görmedi. Sadece “Langa yıkılacak” denilerek geri çevrildik. Daha sonra burası Ensar Vakfı’na öğrenci yurdu olarak tahsis edilmiş. Sonrasında Eyüpspor burada 2 yıl antrenman yaptı. Yani bizim ilçemizde olan bir yeri kullanamadık. Aradan 4 yıl geçti. Langa, Erokspor’a tahsis edildi. Tahsis edilmeden önce biz yine girişimde bulunmuştuk, fakat kabul edilmedi. Burası Karamgümrük’ün hakkı olmasına rağmen bizim haricimizde herkese verildi.

‘Bakan’ın verdiğini bekçiden alamadık’

Balat Tesisleri’ni eski Bakan Mehmet Ali Şahin’den istedik. O da, “Orası sizindir kullanabilirsiniz” dedi. Antrenmanlara başladıktan sonra sahanın ortasına çim sahanın ortasına 2 kamyon dolusu mıcır döktüler. Bu ülkede Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in verdiği sahayı gidip bekçiden alamadım, ‘Bakan gelsin’ dedi adam. Ama 35 kilometre ötedeki Başakşehir’in altyapısı kullanıyor buraları. Şu an onların bir kuş sütü eksik. Devlet 170 milyon TL’ye tesis yaptı. Başakşehir’in maçlarını 170 kişi izlemiyor. Benim maçımı ise 10 bin kişi izliyor ama antrenman yapacak saham yok. Burada yanlış olan bir şey var, adaletsizlik var. Bize yer gösterin, oraya gidelim. 1. Amatör’ün oynamayacağı yerde 2. Lig maçı oynuyoruz.

Patrikhaneye mi sığınalım


‘Afrikalılar’a var Karagümrüklüler’e yok!’

Burası spor kulübü, buradan herkes geçmiş. Fatih Belediyesi, Afrikalılar’dan kurulu Dostlukspor diye takım kuruyor ama Karagümrük’e yardım etmiyor. Neden Başakşehir 35 kilometre öteden gelip Balat’ta 3 tane sahaya konar? Bana birisi artık cevap versin. Siyasi kimliğim yok. Karagümrük’ün yüzde 85’i AKP’ye oy vermiş. Beni istemiyorlarsa anahtarı verelim gidelim. Bize yapılmayan Erokspor’a yapılıyor, sorun burada. İstanbul Halk Ekmek, Başakşehir’e reklam veriyor. Halkın ekmeği bu ya! Başakşehir’de bu reklam var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütün kurumları Başakşehir’e sponsor olmuş. Bu şehirde sadece Başakşehir mi var? Erokspor şampiyonluğunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi kutlama yapıyor, her yerde afişler. Bize bir tebrik yazısı bile göndermiyorlar. Nedenini çok merak ediyorum. Ne yapalım! Son çare olarak gidip Fener Rum Patrikhanesi’ne mi sığınalım!

‘Çare kumanyaları kesmek!’

Başvurularımızdan aldığımız geri dönüş ise içler acısı. U16 maçı oynanıyor. Başakşehir ile Galatasaray arasında. Belediye’den Başakşehir’e kumanya geliyor, Galatasaray’a gelmiyor. Sokakta bile bir şey yerken ikram edersin. Eroklular’a geliyor, rakibine gelmiyor. Benim talebimden sonra kumanya kesildi. Ben bunu mu istedim? Onlara veriyorsan, ‘bize de ver’ dedim. Şu an iki takımı da aç bıraktılar. Langa tesisleri de yıkılacak dediler. Geri dönüş bu olmamalıydı.

‘5 yıllık takım Avrupa’da 110 yıllık Vefa sokakta’

Fatih Belediyesi bize destek olarak sadece malzemeleri veriyor, onun da tamamını değil. 400 aktif oyuncumuz var bizim, 200’üne veriyorlar. Kalan 200’ü biz karşılıyoruz. Bu ülkede 100 yıllık şirket yok, 120 yıllık futbol kulüpleri var. Bu kulüplerin çoğu borç batağında, bazıları kapanma noktasında. Vefa mesela 110 yıllık kulüp. Şu an soyunacak odaları yok. Çanta takımı oldu. Ama 5 yıllık kulüp Şampiyonlar Ligi’nde oynuyor, burada bir yanlışlık var. Bu ülkede Fenerbahçe’den Galatasaray’dan, Beşiktaş’tan büyük kulüp mü var? Bunların hepsi borç batağında. Kimse Aziz Yıldırım’a ‘ne kadar vergi ödüyorsun’ diye sormuyor. Bir spor kulübü yüzde 18’lik vergiye tabi olabilir mi? Türk çocuklarına spor yaptırıyoruz. Ama vergilendiriliyoruz. Bu ülkede nasıl spor yetişecek! Bütün branşları kuran Fenerbahçe olmasa olimpiyatta sporcun olmayacak belki de. Sen o kulüpten vergi alıyorsun, stopaj alıyorsun. Bunların değişmesi lazım.

Patrikhaneye mi sığınalım



‘Sponsorluk yasası değişmeli’

Türk futbolunun en büyük problemlerinin bir tanesi sponsorluk anlaşmaları. 100 bin TL sponsor alan kulüp 18’ini devlete vergi veriyor. Kulübün 18 bin TL kârı yok ama devlet 18 bin TL KDV kesiyor. Sponsorluk yasası değişse o zaman bizim devletle hiçbir sıkıntımız olmaz. Kimse gidip de Spor Toto’dan destek istemez. Bana göre sponsorluk yasası değişsin, kulüplere sponsorluk desteği sağlansın. Sponsor olan firmalar bunu vergiden indirsin.

‘Tek çözüm futbol çalıştayı’

Çözüm şu; Türkiye’de Cumhurbaşkanı’nın 2 saat vakit ayıracağı bir futbol çalıştayının olması gerek. Türkiye’de futbolun en büyük şansı Cumhurbaşkanı çünkü futbolun içinden gelen bir insan. Bize 2 saat vakit ayırırsa; sponsorluktan tut vergilendirmeye, yöneticisinden tut menacerine kadar her şey masaya yatırılacak. Bu ülkede futbolu biz oynuyoruz, kuralları hiç futbol oynamamış insanlar koyuyor.

Patrikhaneye mi sığınalım


‘Belediye takımlarına bakılsın!’

Alt liglerdeki en büyük sorun üst liglerle olan gelir uçurumu. 2. ve 3. Lig kulüpleri 6 yıldır aynı parayla ayakta kalmaya çalışıyor. Mağlubiyetlerde 35 bin TL, beraberlikte 45, içeride kazanırsan 55, dışarda kazanırsan ise 65 bin TL ödeniyordu. Bazı kulüpler ek gelir istediler, ikişer milyon üçer milyon TL... Bize hiç öyle bir para verilmedi. Bir tek Akif Çağatay Kılıç döneminde 150 bin TL 3. Lig kulüplerine; 2. Lig kulüplerine ise 200 bin TL para verildi. 2. Lig takımları 28 maç ‘iddaa’ programına alınıyordu. 3. Lig kulüpleri ise 18 maç alınıyordu. Bu sene biz bütün planlamaları gelecek 28 maç gelire göre yaparken, 5. haftada bakanlık bir karar aldı. Spor Toto bütçede kısıtlamaya gitti. 2. Lig kulüplerini 1 hafta alıp 1 hafta almıyorlar. Bu da şu demek biz 34 maçta en fazla 20 maç iddaaya girebileceğiz. Şimdi her yerde altyapıdan futbolcu yetiştireceğiz diyorlar. Ama tasarrufa alt yapıdan başlıyorlar. Bu doğru bir şey değil ki. Süper Lig’de bir kulüp galibiyete 2.5 milyon TL alıyor. 3. Lig’deki bir takımının bütün geliri 1 milyon, 2. Lig’de 2 milyon TL. Yani Süper Lig’deki bir galibiyete bile eş değer değil.

‘Aynı grupta uçurum’

Son 10 yılda 1 kulübe ödenen parayla İzlanda’nın dış borcu silinir. Samsunspor’a her sene 30 milyon para ödüyorlar. Ama öbür tarafta Manisaspor çırpınıyor. Birine hiçbir şey vermiyorsunuz diğerine her şeyi veriyorsunuz. Bu da adil değil. Belediyelerin imkânlarıyla yarışta olan kulüpler var. Sakaryaspor, Gümüşhane, Bandırma, Menemen gibi takımların bütçeleri bizim gibi semt takımlarının 10 katı.

‘61 takıma 2 saha!’

Bu ülkeye 33 tane ultra lüks saha yapıldı. Ama antrenman sahası yapılmadı. Bu ülkenin 33 tane belki ihtiyacı yoktu ama en az 500 tane antrenman sahasına ihtiyacımız var. Karagümrük’ün 400 tane oyuncusu var mesela, hepsi tek bir sahada antrenman yapıyor. 20 yıl önce tam 11 tane oyuncu vermiş bizim kulüp milli takımlara. Ve Türkiye de ilk defa 3 büyüklerden fazla futbolcu vererek bir rekor kırmış. Ondan sonra ne olmuş saha yok, antrenman yapacak alan yok, altyapı da yok. Sadece burada değil Türkiye’nin her yerinde böyle şuan. Birçok kulübün soyunacak yeri yok. Fatih ilçesinde 61 bir tane kulüp 2 sahada çalışıyor. 2 kulüp ise 4 saha kullanıyor. Başakşehir ve Erokspor bu. Biz kendi ilçemizde yetim çocuk gibiyiz. Bir kulübün haftada en fazla 2 kere antrenmanı oluyor. O da 1 saat. Sonra oyuncu ‘yetiştirmemiz lazım’... Nasıl yetiştirelim!

Ömer Necati Albayrak

Haberin Devamı
YORUM YAZ