MENÜ

Paris Saint Germain yokken Matra Racing vardı!

Paris Saint Germain'in bu sezon şampiyonluk hedefiyle çıktığı Şampiyonlar Ligi'ne dün henüz ikinci turda veda etmesi, akıllara bir zamanların Fransa şampiyonu Racing kulübünü getirdi. İşte şu an amatör kümede mücadele eden köklü kulübün hazin dolu hikayesi...

Paris Saint Germain yokken Matra Racing vardı!

Geçtiğimiz yaz Barcelona'dan Neymar222 milyon euro karşılığında transfer ederek hedefini Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu olarak belirleyen Paris Saint Germain, 2. tur ilk maçında 3-1 yenildiği Real Madrid'e dün de kendi sahasında da 2-1 yenilerek büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Fransa Ligue 1'de açık ara lider konumda olmasına rağmen asıl hedefi Şampiyonlar Ligi'ne henüz son 16 turunda veda eden Paris devinin yaşadığı burukluk, akıllara bir zamanlar tıpkı PSG dibi dev yatırımlar yapan fakat sonrasında 3. kümeye kadar düşen Racing takımını getirdi.

NEYMAR HENÜZ HAYATTA DEĞİLKEN...

Fransa'nın en köklü takımlarından biri olan Racing Ligue 1'deki ilk ve tek şampiyonluğuna 1936 yılında ulaşmıştı. Kulübü yeniden eski ihtişamlı günlerine döndürmek isteyen iş adamı Jean-Luc Lagardère, 1982 yılında kulübe yatırım yapmaya başladı.



Futbolu kişisel şöhret ve ticari hedeflere ulaşmada bir araç olarak gören Lagardère, öncelikle Racing'i bir başka Paris takımı olan Paris FC ile birleştirip şehrin en güçlü takımı Paris Saint Germain'e bir rakip yaratmaya çalıştı. Ancak bu girişiminde başarılı olamadı.

Bunun üzerine Racing'in adını Matra Racing olarak değiştiren ünlü iş adamı, yatırımlarına bu kulüp üzerinden devam etti ve o zamanlar Ligue 2'de bulunan takıma pek çok önemli yıldızı getirmeye başladı.

FRANCESCOLI VE LITTBARSKI TRANSFERLERİ

1983'te ikinci ligde bulunan takıma dönemin en önemli genç yeteneklerinden Rabah Madjer'i getiren Lagardère, takımını 1984 yılında Ligue 1'e çıkarmayı başardı. Ancak takımın Fransa'nın en tepesindeki macerası yalnızca 1 yıl sürdü. Racing, ertesi sezon bir kez daha Ligue 2'nin yolunu tutmak zorunda kaldı.



Gözünü başarı hırsı bürümüş olan Lagardère, bunun üzerine takımın o dönemki antrenörü Alain De Martigny'i kovdu ve ertesi yıl takım yeniden birinci lige çıkınca dünya transfer piyasasının altını üstüne getirdi. Dönemin en büyük futbolcuları arasında yer alan Enzo Francescoli, Ruben Paz ve Pierre Littbarski'yi kadrosuna katan Matra Racing'in artık çok daha büyük başarılara yelken açması bekleniyordu fakat evdeki hesap çarşıya uymadı.

Daha sonra Fransa futbolunun en büyük yıldızları arasına girecek David Ginola'nın da formasını giyeceği takım, tüm bu transferlere rağmen hep orta sıralarda yer aldı. 1987'yi 13, 1988'i de 7'nci sırada tamamlayan takımın maçlarını yalnızca 7 bin kişi seyrediyordu. 1989'da küme düşmekten son anda kurtulan Racing, en sonunda arkasındaki büyük sermaye gücünü de kaybetti. Sahibi olduğu Matra şirketinin ortaklarının baskısına dayanamayan Lagardère, kulübü bıraktığını açıkladı.

ŞU AN AMATÖR KÜMEDE!

Bir zamanlar şimdiki Paris Saint Germain'in yarattığı coşkuyla yola çıkan Racing, şu anda ise amatör kümede yer alıyor. Futbolda başarının ancak uzun vadeli planlamayla gelebileceği gerçeği ise tıpkı o yıllarda olduğu gibi şimdi de geçerliliğini koruyor!

Yunus DİLBER / fanatik.com.tr

Haberin Devamı
YORUM YAZ