MENÜ

Olaylı kongre iptal

Galatasaray'ın anayasası olarak görülen 30 yıllık tüzüğün değiştirilmesi için yapılan kongre olaylı geçti. Muhalifler daha 6. madde tartışılırken salonu terk edince, operasyon 26 Haziran'a ertelendi.

Olaylı kongre iptal

Sarı-Kırmızılı kulübün tarihi için en önemli günlerden biri olarak görülen Tüzük Tadil Kongresi olaylı geçti. Muhalif üyelerin isteği doğrultusunda değiştirilen önergelerin gölgesinde başlaması beklenen görüşmeler, Lütfi Kırdar’da yeterli çoğunluk sağlanamadığı için bir türlü gerçekleşemedi. İşin ilginç tarafıysa oylamaya geçilmesi için gerekli olan minimum 767 üye sayısına ulaşılmasına rağmen, muhaliflerin grup halinde koridorlarda bekleyip kayıt yaptırmamalarıydı. Bu da başlama saatinin ertelenmesine yol açtı ve kongreye saat 12.00’de başlandı. Başkan Adnan Polat’ın iki saatlik bekleyiş süresi içinde muhalif kesimden Serdar Eder’le bir araya gelip, “Arkadaşlarınıza söyleyin içeri girsinler, çoğunluk sağlanamazsa çok ayıp olacak. İsterseniz kongreye başlayıp ileri bir tarihe erteleyelim, yeni bir komisyon oluşturup maddeleri yeniden gözden geçiririz” dediği öğrenildi. Ancak bu çağrıdan sonra kayıt yaptıran muhalifler yine de oylamaya geçilmesini talep etti.

Haberin Devamı

‘Pusu’ sözü sinirlendirdi
İstek üzerine İrfan Aktar’ın yerine bu toplantıda Divan Kurulu Başkanı olarak görev alan Duygun Yarsuvat’ın yönetiminde, üyelerle bir türlü uyum sağlanamadı. Her madde oylanırken sinirler biraz daha gerildi. Galatasaray tarihinde hiç de alışık olmadık bir şekilde karşılıklı bağrış çağrışlarla geçen kongre sırasında Metin Aslan isimli bir üye, doğrudan Polat’ı hedef alarak, “Dün biz başkanımızla görüştük ve bazı maddeler hakkında anlaştık. Ancak bugün görüyoruz ki bunlar bugün önergelerle tekrar önümüze konuluyor. Biz Galatasaray’da pusu kültürü olmadığına inanıyorduk. Bu davranışı Başkan’a yakıştıramadık” dedi. Adnan Polat bu sözlere bir hayli öfkelendi ve “Öncelikle herkes büyüğünü küçüğünü bilecek. Galatasaray Başkanı’na bu şekilde hitap edilemez” diyerek kürsüden indi. 6. maddenin görüşüldüğü sırada da muhalifler salonu terk edince yeterli çoğunluk sağlanamamış oldu ve kongre 26 Haziran Cumartesi gününe ertelendi.

Haberin Devamı

Taşçıoğlu: Elebaşları bulunsun
Tüzük Tadil Kurulu Başkanı Mükerrem Taşçıoğlu, yoğun emekler harcayarak hazırladıkları tüzüğün, bu şekilde kullanılamaz hale getirilmesinden duyduğu üzüntüyü aktarırken, muhalif grup için de ağır ifadeler kullandı. Eski bakanlardan Taşçıoğlu konuşmasına, “Genel Kurul Toplantısı’nın buşekilde sonlanması çok gücüme gidiyor” diyerek başlarken, “Bu tüzük için çok zaman ve emek harcadık. Şimdi gelecek dönemde, yeni tarihte tekrar yapılacaktır ama ben buraya gelmeyeceğim. Bu durumdan kim, ne gibi bir çıkar sağlayabilir? Galatasaray Kulübü bundan ne şekilde istifade edebilir? Bunların elebaşlarını alacaksın, disipline vereceksin” ifadelerini kullandı. Taşçıoğlu’nun konuşması üzerine bir grup tepki gösterirken, bazı üyeler kendilerine hakaret edildiğini ileri sürdüler.

Hayri Kozak karıştırdı
Tüzük Tadil Komisyonu içinde yer alan üyelerden Hayri Kozak’ın bazı maddelerde yönetim tarafından değişiklik yapıldığı şeklindeki iddiaları, kongrenin iptaline giden süreçteki fitilin ateşini yaktı. Hayri Kozak, seçimli kongrede Adnan Öztürk’ün listesinde yer alıyordu. Toplam 169 maddeli tüzüğün sadece 5 maddesi oylanabilirken, Kozak’la birlikte muhalif grubun salonu terk etmesi sonucu yeterlilik sayısı düştüğü için yeniden sayım istendi ve içeride 350 kişinin kaldığı tespit edilince iptal kararı verildi. Karar yeterliliksayısi için 512 üyenin oylamada bulunması gerekiyordu.

Haberin Devamı

Medyaya boykot!
Muhalif kimliğiyle bilinen üyeler, oylama sırasında medya mensuplarının salonda yer almamasını talep etti. Her ne kadar Başkan Adnan Polat bunun gerekli olmadığını belirtip, medyanın kongreyi izlemesi gerektiğini söylese de, liseli üye Metin Aslan’ın sunduğu önerge ve gerçekleşen oylama sonucu medya mensupları dışarı çıkartıldı. Görüşmeler kapalı kapılar ardında yapıldı.

Mini Yorum

Oldu bitti olmadı
Galatasaray’ın Tüzük Tadil Kongresi’nde beklenen oldu, ama zor yoldan oldu. Kongreden bir gece önce 3 kere değişen tüzük taslağı üyelerin aklını karıştırmıştı. Daha ileri bir tarihe ertelenmesini istemişlerdi. Ancak gerek yönetim, gerekse kongre için oluşturulmuş divan heyeti tavırlarıyla tüzük için pozitif düşünenleri bile çığrından çıkardı. Kongrenin Divan Başkanı Duygun Yarsuvat uzlaşmaz tavrıyla bu sonu hazırlayan en önemli isim oldu. Galatasaray’ın tarihinde yaşanmamışlar yaşandı. Hatta bir ara küfürleşmeler bile oldu. Erteleme kaçınılmaz olmuştu. Bu tehlikeli yükseliş, hiç kimseye yarar sağlamayacaktır. Önümüzdeki toplantılarda bu tartışmaların daha ağırları büyük ihtimalle yaşanacaktır. Galatasaray’ın içindeki herkes başlarını iki ellerinin arasına alıp tekrar tekrar düşünmek zorundalar. 26 Haziran’a ertelenmesi hiçbir işe yaramayacak, huzur içinde bir Tüzük Tadil Kongresi yapılabilmesi için öncelikle tüm üyelerin desteğini almış yeni bir tüzük hazırlamak gerek. Başarılar, kavgayla değil ancak uzlaşmayla gelir.

Haberin Devamı

Serdar Dinçbaylı

YORUM YAZ