MENÜ

Numero Uno!

Litvanya'daki Avrupa Şampiyonası'nda zirveye çıkan İspanya, yine bir takım sporunda altını kazandı. Basketbol ve futbolda Avrupa ile Dünya şampiyonlukları bulunan ülke, voleybolda Avrupa, hentbolde de dünyanın 1 numarası oldu

Numero Uno!

İspanya... Avrupa’nın güneydoğusunda, yaklaşık 46 milyon nüfuslu bir ülke. Hiç bir alanda fazla söz sahibi değil. Ama sporda, özellikle de takım sporlarında Dünya’da 1 numara... Peki nasıl oluyor da İspanyollar futbol ve basketbolda üst üste Avrupa ve Dünya Şampiyonluğu’nu elde ediyor. Keza Voleybol’da Avrupa, Hentbol’de de Dünya Şampiyonlukları var. Kulüpler bazındaki başarılarını yazmaya gerek bile yok. Kesinlikle üniversitelerde ‘tez konusu’ yapılması gereken bir tabiat olayı!...

Haberin Devamı

10 yıla damga vurdular
Basketboldan başlayalım. Daha iki gün önce Avrupa Şampiyonu oldular. NBA oyuncuları Pau ve Marc Gasol, Jose Calderon, Rudy Fernandez, Ricky Rubio, Sergei İbaka ve, Navarro, Reyes, Sada, San Emeterio, Claver gibi Euroleague yıldızlarına sahipler. Bu müthiş jenerasyon, 2006’da Dünya Şampiyonu olurken, 2007’de evlerinde Avrupa ikincisi oldu. 2008 Olimpiyat finalinde ABD’ye kaybedip gümüşte kalırlarken, 2009’dan sonra 2011’de de Avrupa Şampiyonluğu’nu elde ettiler. 6 turnuvada 3 altın, 2 gümüş. Biraz daha geriye gidecek olursak, 1999, 2003’te gümüş, 2001’de de bronz madalyaları var. Son 10 yılda kürsüden hiç inmediler. Bütün alt yapı kategorilerinde de sayısız şampiyonluk ve dereceleri var. Bayan Basketbol Milli Takımı da, 2010’da Dünya üçüncüsü olurken, 2007’de Avrupa ikincisi, 2001, 2003, 2005 ve 2009’da da Avrupa üçüncüsü unvanlarını kazandı.

Haberin Devamı

Futbolda duble yaptılar
Barcelona ve Real Madrid’in lokomitifliğini yaptığı İspanya futbolu, kulüpler bazında sayısız şampiyonluk elde ederken İspanya Milli Takımı, 2008 Avrupa Şampiyonluğu’nun ardından 2010’da da Dünya Şampiyonu olup ‘duble’ yapmanın keyfini yaşadı. Takım sporlarındaki başarının en önemli etkenlerinden biri tüm ülkenin aynı anlayışla sporcu yetiştirmesi. Her kulüp ve milli takımlar kollektif olarak hareket ediyor. Hem basketbolda, hem de futbolda ‘ekol’ sahibiler. Kimse ayrı telden çalmıyor, ortak bir manteliteye sahipler. Bunun meyvesini de, son 10 yılda U19, U20 ve U17 gibi altyapı kategorilerinde 10’dan fazla Avrupa Şampiyonluğu, bir o kadar da Avrupa ve Dünya ikinciliği unvanlarını elde ederek topladılar. İnanılır gibi değil.

Anında telafi...
2007’de Basketbol Milli Takımı kendi evindeki Avrupa Şampiyonası’nda Rusya’ya sürpriz bir şekilde yenilip gümüş madalyada kalırken, aynı saatlerde Moskova’da Erkek Voleybol Milli Takımı Rusya’yı devirip altın madalyayı boynuna takıyordu. Bu İspanya’nın üçüncü büyük takım sporunda var olduğunu kanıtlıyordu. Aynı takım Avrupa Ligi’nde 2007’de altın, 2009, 2010 ve 2011’de de gümüş madalya kazanıp zirveyi kendine mesken etti.

Teniste de zirvedeler
İspanya, takım sporlarının yanı sıra, bireysel sporlarda da Dünya Şampiyonları yetiştiriyor. Bunun en taze örneği Rafael Nadal.. İspanyol raket Avustralya ve ABD Açıklar’ı 1, Wimbeldon’u 2, Fransa Açık’ı ise 6 kez kazanıp Dünya’nın 1 numarası oldu. İspanya Milli Takımı da, Davis Cup’ı 2008 ve 2009’da kazanmayı başardı.

Hentbol'de 1 altın, 1 bronz
Takım sporlarında hentbol de, Dünya'da ilk 5 arasında yer alabiliyor.

İspanyollar, bu sporda da en iyilerden biri. İspanya Erkek Hentbol Milli Takımı, 2005 yılında Dünya Şampiyonu olurken, geçtiğimiz günlerde de evsahibi İsveç’i 24-23 yenip Dünya 3.’lüğünü elde edip bronz madalyayı boynuna takmayı başardı. Bayan Hentbol Takımı da 2008’de Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazandı.

YORUM YAZ