MENÜ

Murat Atalı: Eskrim bedenle yapılan satrançtır

Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı Murat Atalı, eskrim sporunun çocukların zihinsel gelişimine büyük katkı sağladığını ve hiperaktivite için bir çözüm olduğunu söyledi.

Murat Atalı: Eskrim bedenle yapılan satrançtır

Murat Atalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskrimin çocukların fiziki durumunu bozmayan aynı zamanda zekasını geliştiren bir spor olduğunu belirterek, "Eskrim hem savunma hem de bir saldırı sporu. Birinci planda zeka, muhakeme, karşı tarafı analiz etme geliyor. Bu bakımdan eskrim bedenle yapılan satrançtır. Kondisyon, taktik, yetenek ve zeka çok ön planda." dedi.

"Eskrimin en önemli özelliğinin çocukların fizyolojisini, anatomisini, fizyonomisini bozmayan bir spor olması" diyen Atalı, "Diğer sporlar fiziksel güce dayanıyor. Bu özelliğiyle eskrimde sporu bırakanlarda görülen olumsuz durumlar yaşanmıyor. Çocukların kendine güvenini geliştirme bakımından, taktik ve zekasını geliştirme açısından bu sporun büyük bir etkisi var. Ayrıca çocukların bedensel yeteneklerini tanıması ve onları kullanmasına büyük katkılar sunan bir branş." şeklinde konuştu.

Türkiye Eskrim Federasyonunda yer alan bir yönetim kurulu üyesinin çocuğunun hiperaktivite sorunu yaşadığını ve bu sıkıntıyı eskrim sayesinde atlattıklarını anlatan Atalı, "Bir üyemizin hiperaktif bir oğlu vardı. Tedavisi için çok uğraştı. Pek çok doktora gitmesine rağmen netice alamadı. Çocuk ancak kullandığı ilaçlarla arkadaşlarıyla iletişim kurabiliyor, derslerine konsantre oluyordu. Ancak eskrime başladıktan 1 ay sonra ilk ilacı, 9 ay sonra da bütün ilaçları kullanmayı bıraktı. Şu anda ilaç almaksızın konsantrasyon ve iletişim probleminden kurtuldu ve normal bir çocuk haline geldi." ifadelerini kullandı.

Kamuoyunda eskrimin ulaşılmaz bir spor olduğu şeklinde yanlış bir algı olduğunun altını çizen başkan Atalı, "Eskrimin az tanınmasının pek çok sebebi var. Elitlerin sporu olarak algılanmış. Eskrim yapılması için gerekli olan kıyafetin pahalı olduğu düşünülmüş. Diğer sporlardaki malzemelerden çok farklı değil aslında. Askeri okullarda ders olarak okutulan, zorunlu bir spor olarak öğretilen eskrim uzun süre orayla sınırlı kalmış. Fakat, kamuoyu tanıtıldıkça eskrime ilgi gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"81 ilin tamamında eskrim yapılmasını amaçlıyoruz"

Türkiye’de eskrim sporunu yaygınlaştırmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini ve bunun karşılığını almaya başladıklarını dile getiren Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı Murat Atalı, şöyle devam etti:

"Yetenekleri keşfetmek için kitlelere ulaşmamız gerekiyor. Ülkemizde 300 olan eskrim sporcusu sayısını 10 bine çıkardık. 53 ilde eskrim yaptırıyoruz. Ancak yeterli değil, öncelikle sayımızı 60 ile yükseltmeyi ve daha sonra 81 ilin tamamında eskrim yapılmasını amaçlıyoruz. O ildeki çocukları eskrime yönlendirecek bilincin oluşması için Spor Genel Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlükleriyle koordineli olarak çalışıyoruz. Şu anda Adıyaman’da 300’ün üzerinde aktif eskrimcimiz var. Spor Genel Müdürlüğünün bir antrenörü Adıyaman’a göndermesiyle bu meşale yakıldı ve bu sayıya ulaştık. Dünyanın en iyi kılıç antrenörlerinden Valery Shturbabin’i teknik sorumlu yaptık ve önemli antrenörleri getirdik. Bundan 1 yıl sonra ilk büyük başarımız geldi ve olimpiyatlara gittik. Avrupa Şampiyonu olup altın madalya kazandık. Hem yetenekleri keşfediyoruz hem de onları düzenli bir şekilde çalıştırmaya gayret ediyoruz."

Son dönemlerde Ilgın Sarban, İrem Karamete ve İbrahim Ahmet Acar’ın aldığı başarılı sonuçların en önemli sebeplerinden birinin eskrim sporunun daha geniş kesimlere ulaşmasıyla ilgili olduğunu vurgulayan başkan Atalı, "Olimpiyatlara gidince medyada daha çok yer bulmaya başladık. Kitleler eskrim sporunu bu şekilde tanımaya başladı. Sayının artması, teknik kadronun geliştirilmesi başarıyı getirdi. Aktif olarak eskrimle uğraşanların sayısı 10 bine yükselince daha büyük başarılar gelecek." diye konuştu.

"2020 Tokyo Olimpiyatları’nda madalya bekliyorum"

2020 Tokyo Olimpiyatları’nda madalya konusunda umutlu olduklarının altını çizen Murat Atalı, "Rio’ya 4 sporcuyla gidebilecek durumdaydık. Bir sporcumuz Prag’daki eleme turnuvasını 1 tuşla kaybetti. Bir başka sporcumuz son maçında yenildi ve gidemedi. Tokyo’ya 4-5 sporcuyla gidebilecek durumdayız. Bütün hazırlıklarımız o yönde. Elimizdeki imkanı kulüplere ve sporculara ulaştırmaya çalışıyoruz. 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda madalya bekliyorum. Rio’ya ülke puanı olarak geride gittiğimiz için sporcumuz dünya beşincisi ile karşılaştı." diyerek sözlerini tamamladı.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ