MENÜ

Milliler, Avrupa'da piste çıkıyor

Avrupa Atletizm Federasyonları Birliği tarafından düzenlenen 22. Avrupa Şampiyonası, yarın Zürih'te başlıyor.

Milliler, Avrupa'da piste çıkıyor

Avrupa Atletizm Federasyonları Birliği (EAA) tarafından düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nın 22’ncisi, yarın İsviçre’nin başkenti Zürih’te başlıyor.

25 bin kapasiteli Letzigrund Stadı’nda, 12-17 Ağustos tarihlerinde organize edilecek şampiyonaya, aralarında dünyanın en iyi atletlerinin de yer aldığı 788’i erkek, 651’i kadın olmak üzere toplam bin 439 sporcu katılacak. Türkiye, şampiyonada erkeklerde 20, kadınlarda ise 15 olmak üzere toplam 35 atletle temsil edilecek.

Doping cezaları nedeniyle Nevin Yanıt, Aslı Çakır Alptekin, Eşref Apak, Binnaz Uslu gibi madalyalı atletlerinden yoksun olan milli takımda, kısa mesafede Ramil Guliyev ve İzzet Safer, orta ve uzun mesafelerde İlham Tanui Özbilen, Polat Kemboi Arıkan, Tarık Langat Akdağ ve Gamze Bulut, maratonda Elvan Abeylegesse, ciritte Fatih Avan, yüksek atlamada Burcu Ayhan Yüksel dikkat çeken isimler arasında yer alıyor.

Gamze’nin performansı merakla bekleniyor

2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda kadınlar 1500 metrede Aslı Çakır Alptekin’in ardından 2. olarak gümüş madalya kazanan Gamze Bulut, performansı en çok merak edilen sporcular arasında bulunuyor.

2010 yılında Barcelona’da yapılan Avrupa Şampiyonası ile yıldızı parlayan Türkiye’nin, 2012 Helsinki’de devam ettirdiği yükselişini, bu yıl tekrarlayıp tekrarlayamayacağı de merak konusu.

Barcelona’da 12’si kadın 20 sporcu ile mücadele eden Türkiye, Almitu Bekele Degfa, Elvan Abeylegesse ve Nevin Yanıt gibi yıldız isimlerle katıldığı şampiyonada, tarihinde ilk kez bir Avrupa Şampiyonası’nda, erkekler 4x100 metre ve bayanlar 4x400 metre bayrak yarışlarında piste çıkmıştı. Milli Takım, Barcelona’dan 3 altın ve 1 gümüş madalya ile dönerek genel madalya sıralamasında Avrupa beşincisi olmuş ve tarihinin en büyük başarısına imza atmıştı.

2012 Helsinki’ye Barcelona’nın iki katı sporcuyla katılan Türkiye, 21’i kadın 41 atletle tarihinin en yüksek rakamına ulaştı. Kadrosunda yıldız isimler bulunduran Milli Takım, 4 altın, 2 gümüş ve 1 bronz olmak üzere toplam 7 madalyayla, beşinci sıradaki yerini korumuştu.

Dikkatle izlenecekler
Avrupa Şampiyonası, her yıl olduğu gibi bu yıl da branşlarında en iyi isimleri ağırlayacak. Erkeklerde, gülle atma dünya şampiyonu Alman David Storl ve olimpiyat şampiyonu Polonyalı Tomasz Majewski, şampiyonanın güçlü isimleri arasında yer alıyor.

Unvanını korumak için piste çıkacak olan ve 100 metreyi 10 saniyenin altında koşan Fransız Christophe Lemaitre’nin yanı sıra atış sonrası formasını yırtması nedeniyle çizgi roman kahramanı "Hulk"a benzetilen disk atma olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu Alman Robert Harting de Zürih’te yarışacak.

Şampiyona ayrıca, yüksek atlama dünya şampiyonu Ukraynalı Bohdan Bondarenko ve Rus olimpiyat şampiyonu Ivan Ukhov’un mücadelesine sahne olacak.

5 bin ve 10 bin metrenin son olimpiyat ve dünya şampiyonu Büyük Britanyalı Muhammed Farah, burada da "çifte şampiyonluk" arayacak.

6,16 metreyle sırıkla atlama dünya salon rekorunu elinde bulunduran Fransız Renaud Lavillenie, üst üste 3. şampiyonluğu için sahaya çıkacak.

Kadınlarda ise 100 metrede Hollandalı Dafne Schippers, 23 yaş altı kategorisinden sonra büyüklerde de altın madalya kazanmak için son şampiyon Bulgar Ivet Lalova ile yarışacak.

1500 metrede İsveçli Abeba Aregawi, dünya, dünya salon ve Avrupa salon şampiyonluklarına bir de Avrupa açık hava şampiyonluğu eklemeye çalışacak.

Yüksek atlamada 2,08 metreyle tarihin en iyi ikinci derecesinin sahibi Hırvat Blanka Vlasic’in, sakatlığı yüzünden kaçırdığı 2012 Londra Olimpiyatları ve 2013 Moskova Dünya Şampiyonası’ndan sonra buradaki performansı merakla bekleniyor. Bu kategoride olimpiyat şampiyonu Rus Anna Chicherova da göz dolduracak isimler arasında yer alıyor.

Milli Takım kadrosu
22. Avrupa Şampiyonası’nda Türk Milli Takımı’nda yer alan sporcular ve branşları şöyle:
Erkekler: Ramil Guliyev (100, 200 ve 4x100 metre), İzzet Safer (200 ve 4x100 metre), Batuhan Altıntaş (400 ve 4x400 metre), Yavuz Can (400 ve 4x400 metre), Yasmani Copello Eskobar (400 ve 4x400 metre), Aykut Ay (4x100 metre), Cumali Umutcan Emektaş (4x100 metre), İlham Tanui Özbilen (800 ve 1500 metre), Halit Kılıç (4x400 metre), Mehmet Akkoyun (10 bin metre), Polat Kemboi Arıkan (10 bin metre), Ali Kaya (10 bin metre ve 5 bin metre), Tarık Langat Akdağ (3 bin metre), Hakan Duvar (3 bin metre), Fatih Avan (cirit atma), Muzaffer Bayram (maraton), Fatih Bilgiç (maraton), Mehmet Çağlayan (maraton), Ercan Muslu (maraton), Hasan Pak (maraton).
Kadınlar: Nimet Karakuş (200 metre), Birsen Engin (4x400 metre), Emel Şanlı (4x400 metre), Meliz Redif (4x400 metre), Meryem Kasap (4x400 metre), Tuğba Koyuncu (800 metre), Esma Aydemir (1500 metre), Gamze Bulut (1500 ve 5 bin metre), Özlem Kaya (3 bin metre engelli), Burcu Yüksel (yüksek atlama), Sevim Serbest Sinmez (3 adım atlama), Elvan Abeylegesse (maraton), Bahar Doğan (maraton), Nilay Esen (maraton), Sultan Haydar (maraton).

Haberin Devamı
YORUM YAZ