MENÜ

Milliler Avrıpa şampiyonu

İspanya'nın Barcelona şehrinde 6-8 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleşen "Türk Hava Yolları Euroleague 2011 Son Dörtlü Final Turnuvası"na katılan Özel Olimpiyatlar Türkiye Basketbol Takımı şampiyonluğu göğüsledi.

Milliler Avrıpa şampiyonu

Özel Olimpiyatlar Avrupa/Avrasya ile "Türk Hava Yolları Euroleague"in imzalamış olduğu işbirliği anlaşması çerçevesinde, profesyonel takımların maçları ile senkronize olarak gerçekleştirilen turnuvaya; İspanya, Yunanistan, İtalya ve Türkiye Özel Olimpiyatlar Basketbol takımları katıldı. Özel Olimpiyatlar Türkiye Takımı zorlu rakiplerini yenerek finale yükseldi ve son derece çekişmeli bir final karşılaşmasının ardından İspanya Özel Olimpiyatlar Takımını 24 - 19 mağlup ederek turnuva'nın şampiyonluğunu elde etti.

Turnuvada 2.liği İspanya Özel Olimpiyatlar, 3.lüğü İtalya Özel Olimpiyatlar, 4.lüğü ise Yunanistan Özel Olimpiyatlar takımları elde etti.

Kafile Başkanlığını TÖSSED Yönetim Kurulu Üyesi Ayça Ersöz’ün yaptığı kadro ise şöyle, Antrenörler; Serkan Ovatman ve Şaban Kayış; İspanya’da yarışan Özel Olimpiyatlar Türkiye Basketbol Takım Oyuncuları;Soner Mantar, Barış Dayanç, Feridun Kırlı, Ahmet Reyhan, Doğan İncedemir, Tanju İncedemir, Murat Bozdemir.

Özel Olimpiyatlar Hakkında: Günümüzde 200 milyon zihinsel egeli kişi, dünyanın en geniş engelliler topluluğunu oluşturmaktadır. Bu kişilerin çeşitli sporlar ile uğraşarak fizik kondisyonlarının, becerilerinin, yeteneklerinin, geliştirilmesini, cesaretlerinin sergilenmesine ve başarının mutluluğunu yaşamalarının sağlanmasına ve toplum ile ilişkilerinin güçlendirilmesine yardımcı olmaya çalışılmaktadır. Sporla uğraşan bu kişiler Özel Sporcular olarak adlandırılmaktadır.

Özel Olimpiyatların temelleri ABD’nin eski Başkanı John F. Kennedy’nin kız kardeşi Ms.Eunice Kennedy Shriver tarafından 1962 yılında kendi evinin bahçesinde zihinsel engelli çocuklar için bir kamp açıp, kendileriyle bizzat ilgilenip, spor yaptırması ile atıldı. Ms. Eunice, evinin bahçesindeki huzme havuzunda birkaç zihinsel engelli çocuğu yüzdürürken, bu çocukların spordan çok faydalanacağını görünce başka spor dallarında da çocukları yetiştirmeye başladı. Atletizm, basketbol, voleybol, masa tenisi, artistik jimnastik, halter, futbol, kayak gibi… 1968 yılının Haziran ayında ise ilk Özel Olimpiyatlar Ms. Kennedy Shiriver’ın önderliğinde Chicago eyaletinde 1.000 sporcunun katılımı ile gerçekleşti. Bugün Özel Olimpiyatlar, 30 değişik spor dalında, 181 ülkede, 3.5 milyonun üzerinde sporcusu, 5 milyondan fazla destekçisi, 1 milyon kadar gönüllüsü ile, dünyanın en büyük amatör spor organizasyonudur.

Haberin Devamı
YORUM YAZ