MENÜ

Milli sporcumuz Büşra Ün'e büyük ayıp!

Tekerlekli sandalye tenisinde milli gururumuz, Paralimpik Oyunları'na katılan ilk Türk kadın tenisçi Büşra Ün, noterin merdivenlerini çıkamadığı için 17,74 TL yol ücreti ödemek zorunda kaldı. Faturasını sosyal medyada paylaşınca, tepkiler çığ gibi yağdı.

Milli sporcumuz Büşra Ün'e büyük ayıp!

İzmirli milli tenisçi Büşra Ün Şirinyer'deki 16. Noterliği’ne resmi bir işlem için gitti. Büşra Ün, 25 basamağı çıkamadığı için, imzalaması gereken evrakları noter görevlisi yanına gelerek imzalattı. Ancak genç sporcu, kendisine verilen makbuzu görünce şoke oldu.

Daha önce de başına geldi

Noterlik tarafından 17,74 TL ücret talep ediliyordu. Daha önce bir kez daha aynı olay başına gelen Ün isyan ederek tepkisini sosyal medyada paylaştı.

"#Engellilik nedir diye soranlara 'Noterde 25 basamak merdiven çıkamadığımda kişilerin aşağı gelmesi için 17,74 TL ödemektir' deyin." mesajını paylaşan Ün'e kısa sürede yüzlerce destek yağdı.

Ben çıkamayınca görevli aşağıya indi

Çoğu vatandaş noterlik binasında aynı sorunu kendileri de yaşadığını dile getirirken, Türkiye Noterler Birliği de işlem başlatılacağını açıkladı.

Hürriyet'e konuşan Büşra Ün, "Daha önce bir kez daha başıma aynı şey gelmişti. Bu nedenle bu kez bir arkadaşımı alıp gittim. Arkadaşım yukarı çıkıp işlemleri yaptı. Ancak imza atmam için yine benim çıkmam gerektiğini söylediler. Ben de çıkamayınca bu kez görevli aşağıya indi ancak 17,74 lira makbuz kesildi.

Ben sosyal medyada şimdi paylaşınca, noter dışındaki bir işlem olduğundan otomatikman ücret kestiklerini ama yine de bir yanlışlık yaptıklarını makbuzu, ödemenin iptal edileceğini söylediler. Ben sporcu olduğum için sesimi duyurabildim. Fakat kim bilir neler yaşanıyor ve kimse sesini duyuramıyordur" dedi.

Milli sporcumuz Büşra Üne büyük ayıp


Büşra Ün: Amacım sesini duyuramayan diğer engellilerin de sesi olmaktı. Duyarlı insanlar sayesinde hallettik

Paralimpik tenisçi Büşra Ün, gittiği noterde engelli rampası bulunmadığı için işleminin bina önünde gerçekleştirilmesi nedeniyle alınan "yol ücreti"nin iade edildiğini belirterek, "Amacım sesini duyuramayan diğer engellilerin de sesi olmaktı. Duyarlı insanlar sayesinde hallettik." dedi.

Büşra Ün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir işlem için arkadaşıyla Buca ilçesindeki İzmir 16. Noterliğine gittiğini ancak engelli rampası olmadığı için noter binasına giremediğini söyledi.

Arkadaşı aracılığıyla noterdeki işlemlerini tamamladığını ve bir tek imza işleminin kaldığını aktaran Büşra Ün, şöyle konuştu:

"İşlemin son aşaması olan imza için noterden bir görevli yanıma geldi ve imzamı aldı. Daha sonra çıkan belgede noterlik işleminin yanı sıra 17,74 liralık yol ücreti de çıktı ve bu ücret benden tahsil edildi. Engelli rampası bulunmayan noter binasına giremediğim için benden yol ücreti alındı. Rampanın olmadığı yerde binaya girişim söz konusu değildi. Bunu sosyal medya aracılığıyla
duyurdum ve bu ücretin bana iadesinin sağlanacağı söylendi. Sosyal medyada bunu paylaşmam, bu ücretten ziyade noter binasına girişte rampanın olmamasıydı. Amacım sesini duyuramayan diğer engellilerin de sesi olmaktı. Duyarlı insanlar sayesinde hallettik."

Yunus Tutar: Noterimiz de çok üzüntü duydu

Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Tutar, Büşra Ün’ün işleminde bir hata yapıldığını ve bunun düzeltildiğini kaydetti.

Noter binalarının noterlere ait olmadığını ve bu birimlerin değişik yerlerde faaliyetlerini sürdürdüğünü anımsatan Tatar, şunları söyledi:

"Kanunda yol ücreti alınması konusu var ancak biz 2012’de bazı girişimlerde bulunduk. Noter binalarının engellilere uygun hale getirilmesini ya da bu dönüşümü sağlamayan yerler için görevlinin kapının önüne giderek işlemi gerçekleştirmesi konusunda bir genelge hazırlanmasını bakanlıktan istedik. Bunu bakanlık da uygun görünce hazırlanan genelgeyi tüm noterlere gönderdik. Olayda
bir hata var. Noterimiz de çok üzüntü duydu, onunla konuştuk. Noterimizin de 25 yaşında engelli bir çocuğu var. İşlemi yapan arkadaş da engelli kadrosunda çalışıyor. Bu hatayı düzeltmek için her türlü şeyi yaptık, Büşra’nın da ücreti iade edildi. Bunun bir kez daha yaşanmaması için noterlere tekrar bir yazı gönderdik."

Haberin Devamı
YORUM YAZ