MENÜ

Maria Sharapova için büyük kayıp: Sven Groeneveld

Maria Sharapova, uzun yıllardır antrenörlüğünü yapan Sven Groeneveld ile yollarını ayırdığını duyurdu. Bu, Rus tenisçi için çok ciddi bir kayıp.

Maria Sharapova için büyük kayıp: Sven Groeneveld

Maria Sharapova, dört yıldır antrenörlüğünü yapan Sven Groeneveld ile yollarını ayırdığını açıkladı. Doğrusunu isterseniz Groeneveld'in Sharapova'nın koçu olmasına ne kadar sevindiysem bu ayrılığa da bir o kadar üzüldüm. Çünkü Hollandalı çalıştırıcı, hem tenis bilgisi hem de kişiliğiyle sadece Sharapova değil, hemen her tenisçinin başına gelebilecek en güzel şey.

Groeneveld, tenis dünyasındaki her oyuncunun gıptayla baktığı ve keşke ekibimde olsa dediği bir isimdir. Zaten Sharapova'yla anlaşmadan önce de bir markanın oyuncu geliştirme grubunda çalışıyordu. Yani onu yeniden profesyonel turda çalıştırmaya iten, Rus yıldızın marka değerinden başka bir şey değildi.



Hollandalı antrenörün güdümünde Maria, adeta yoktan var edilen 2014 Roland Garros şampiyonluğu başta olmak üzere pek çok kupa kazandı. Ancak tüm bu başarılardan daha önemlisi, Groeneveld'in Sharapova gibi vuruş yelpazesi son derece sınırlı ve teknik açıdan dümdüz bir tenisçiye 27-28 yaşlarında kısa top atmayı öğretmiş olmasıydı. İşin insani boyutunu ise anlatacak kelime yok.

Örneğin Sharapova'nın meldonyum nedeniyle başına büyük bir çorabın örüldüğü malum süreçte kim olsa Rus tenisçinin antrenörlüğünü bırakırdı. Ama böylesine zorlu bir dönemde bile her daim oyuncusunun arkasında durdu Groeneveld. Nitekim Twitter'daki resmi hesabına bakarsanız kendisini "Proud coach of Maria Sharapova", yani "Maria Sharapova'nın gururlu koçu" olarak tanımladığını göreceksiniz. İşte Groeneveld böylesine büyük bir değerdir ki onun yokluğu çok büyük bir kayıp olacak.



EĞER SHARAPOVA İSTEDİYSE...

Deneyimli çalıştırıcı, tüm bu anlattıklarımdan ötürü Sharapova'yı kariyeri bitene kadar çalıştırabilecek krediye fazlasıyla sahipti bence. Şayet görevden ayrılmayı kendisi istediyse buna elbette hiç kimsenin itirazı olamaz. Zira son iki yılda ne kadar yıpranmış olabileceğini herhalde söylemeye gerek yoktur. Fakat bu karar, şu sıralar son derece formsuz bir dönemden geçen Sharapova tarafından alındıysa büyük bir yanlış ve ciddi bir risk. Çünkü Rus raketin son zamanlarda aldığı kötü sonuçların Groeneveld ile uzaktan yakından alakası yok.

Sharapova, geçtiğimiz nisan ayında kortlara döndüğünden bu yana sakatlığı nedeniyle pek çok turnuvada yer alamadı ve bu yüzden de eski oyun ritmini bir türlü yakalayamadı. Maria'nın oyun stili, hak ettiği yerlere yeniden dönebilmesi için zaten ciddi bir zamanı gerektiriyor. Arka arkaya geçirdiği sakatlıklarsa bu süreyi daha da uzatmaktan başka bir işe yaramadı.



PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Rus yıldız, oyununu alt üst eden omuz sakatlığının ardından 2009'da yeniden tenis oynamaya başladığında tablo şimdikinden çok daha karanlıktı ve hiç kimse Maria'nın bir daha eski günlerine dönebileceğine ihtimal vermiyordu. Ancak aradan geçen zamanda Rus fenomen, 2 Grand Slam kazandı ve yeniden 1 numaraya yükseldi. O yüzden şu an içinde bulunduğu durum, kendisi için yeni bir şey değil. Zaten Indian Wells'te ilk turda elendikten sonra o da aynen bunları söyledi.

Ne var ki Groeneveld'in yerine kimin geçeceği şu an için ciddi bir soru işareti. Kabul edelim ki Sharapova, ne kadar çok sevsek de karakter olarak herkesin idare edebileceği biri değil. Nitekim Groeneveld'den önce göreve getirdiği Jimmy Connors'ı 1 maç sonra kapının önüne koymak zorunda kalmıştı. O yüzden yeni gelen antrenörün de tıpkı Groeneveld gibi Sharapova ile kimyaları uyuşacak bir kişi olması gerekiyor.

Bu noktada akla gelen birkaç isim var kuşkusuz. Mesela Roger Federer'in eski antrenörü Stefan Edberg tam da Maria'nın aradığı karakterde bir koç. Yine Sharapova'yla aynı dönemde tenis oynamış ve onu yakından tanıyan Lindsay Davenport da çok iyi bir seçim olabilir. Tenis oynadığı dönemde özellikle güçlü servisleriyle tanınan Davenport, Ivan Ljubicic'in Federer üzerinde yarattığı etkinin bir benzerini yaratabilir.



Yunus DİLBER / fanatik.com.tr

Haberin Devamı
YORUM YAZ