MENÜ

Lena Aylin Erdil: Markalar sporculara destek çıkmalı

Şampiyon sörfçü Lena Aylin Erdil 8 Mart Kadınlar Günü'nde Fanatik'e konuştu. Yaşadığı zorlukları ve bugünlere nasıl geldiğini anlatan Lena Aylin Erdil spor ile birlikte eğitimin önemine değindi.

Lena Aylin Erdil: Markalar sporculara destek çıkmalı

Lena Aylin Erdil... Rüzgar sörfünün yaşayan efsanelerinden. 8 Mart Kadınlar Günü'nde Fanatik'e konuştu. Kendini anlatan Erdil, ayrıca hedeflerine ve bu sporu yaparken yaşadığı zorluklara değindi. Şampiyon sörfçü ayrıca 8 Mart Kadınlar Günü ile alakalı da açıklamalarda bulundu.

Lena'nın bir anlatımı var mı? İsminizi kim koydu?

Annem Alman, ailemizde isim benzerliği adeti var. Jenerasyonda Helana, Elena, İlona ve annem Ellen ben de Lena. Yunan mitolojisinde Helen var ama Lena ismi aslında birçok ülkede kullanılıyor ve genelde insanlar zorluk çekmiyor.

Lena Aylin Erdil kimdir?

1989 yılında İzmir’de doğdum. Annem Alman, babam ise Türk. 2 yaşındayken Almanya’ya taşındık ve ilkokulu orada tamamladım. 10 yaşındayken tekrardan bavulları topladık. İstikamet bu sefer Belçika'ydı. Liseyi Brüksel Avrupa Okulu’nda bitirdim. Ardından hayatıma yön verecek önemli kararlardan birini aldım. Kendimin rüzgar sörfünde neler yapabileceğini görmek için eğitimime 1 yıl ara verdim ve yalnızca rüzgar sörfü ile dolu 1 yıl geçirdim. Bunun sonucunda önce Türkiye şampiyonu oldum, ardından PWA dünya turunun genel klasmanını 6.’lıkla tamamladım.

Tabii üniversite hayatı her zaman aklımın köşesindeydi. İngiltere’de Sussex Üniversitesi’nde Siyaset ve Felsefe okudum. Üniversitede hem başarılı olmam, hem de hızlı bir şekilde oradan mezun olmam gerekiyordu çünkü spor hayatımda ve dünya turundaki konumumu korumak için daha fazla antrenman yapmam gerekliydi. 2011 yılında okuldan mezun oldum ve cebime koyduğum Felsefe ve Siyaset üzerine çift ana dal üniversite diploması taşıyan ve 5 dil konuşabilen ( Almanca, İngilizce, Fransızca, Türkçe, İspanyolca) bir sporcu olarak, istediğim bir şekilde profesyonel bir rüzgar sörfü sporcusu olmayı başardım.

Lena Aylin Erdil: Markalar sporculara destek çıkmalı


HEDEFİM PWA DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU

Sörf dışında başka spor dalları ile ilgileniyor musun?

Sörf benim hayat tutkum. Sörf haricinde trekking, dağ tırmanışı, kano ilgimi çeken sporların başında geliyor.

Türkiye'de rüzgâr sörfü için en uygun yerler nerede?

Tabii ki 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşamak sörf için büyük olanaklar sağlıyor. Ama benim branşımda özellikle rüzgar da en önemli etkenlerin başında geliyor. Alaçatı, Urla, Bodrum ülkemizde rüzgar sörfü için uygun yerlerin başında geliyor.

2018 yılındaki en büyük hedefin nedir?

Bugüne kadar PWA kürsüsüne toplam 15 kere çıktım. Türkiye’de rüzgar sörfü sporu adına tarihi başarılara imza attım. Başarılarım arasında en göze çarpanlar olarak, 2 kez IFCA Dünya Şampiyonluğu, 1 kez PWA Kapalı Alan Dünya Şampiyonluğu, 2 kez PWA Dünya 2.liği ve 2 kez PWA Dünya 3.’lüğünü verebilirim. Bu sene ise en büyük hedefim PWA Dünya Şampiyonluğu’nu kazanarak zirvede yer almak.

Lena Aylin Erdil: Markalar sporculara destek çıkmalı


Bu işin aynı zamanda eğitimini veriyorsun? Yeni neslin yaklaşımı nasıl? Gelecekte senin gibi şampiyonları görecek miyiz?

Bodrum’da bir sörf okulum var. Belirli dönemlerde burada, hem tecrübelerim hem de bu spora dair birikimlerimden yararlanmak isteyen genç arkadaşlara eğitimler veriyorum. Genel anlamda yaklaşımlar pozitif ama bizim sporumuzda da diğer sporlar gibi süreklilik gerekli. Ne yazık ki, herkes her dönem sörf yapamıyor. Daha çok yaz aylarında bir hobi olarak, 1 haftalık 2 haftalık kısa tatillerinde eğitimler ile sporu tanımaya çalışıyorlar. Bu da sporcu anlamında sürekli şampiyonlar yetiştirmek için koşulları zorlaştırıyor. Ama son dönemde gerçekten yetenekli ve büyük başarılara imza atabilecek arkadaşlarla tanıştım.

MARKALAR SPORCULARA DESTEK ÇIKMALI

Pahalı bir spor... Sporcular sponsor bulmakta zorlanıyor mu? Buradan bir çağrın var mı?

Benim yaptığım spor dediğiniz gibi pahalı bir spor. Malzemesi, antrenman koşulları, seyahati çok olan bir spor olduğu için giderleri de oldukça yüksek. Bireysel bir sporcu olarak sponsor bulmakta zorlanıyorum ama şanslı olduğumu da söylemem gerek. Bir ana sponsorum ( Red Bull ) ve tedarik anlamında Puma, Starboard, Point 7 ve Prolimit gibi markalarla çalışıyorum. Bu markaların bana sağladığı katkı ölçülemez ama yine de buradan net çağrım özellikle Türkiye’deki markaların sporculara daha fazla destek çıkmaları.

Bugün 8 Mart Kadınlar günü? Dünya Kadınlarına mesajın nedir?

Tüm kadınlara en büyük mesajım eşitsizliği normal kabul etmemeleri ve öncelikle kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmeleri. Maddi anlamda ailelerine ve özellikle eşlerinde bağımlı olmamaya çalışsınlar çünkü bu bağımlılık en başta herkesin kendi hayalleri peşinden gitmesini engelleyen şey.

Kadın olarak bu sporu yaparken dezavantajlar yaşadın mı?

Evet. Örneğin en başta maddi anlamda erkeklerden çok daha az kazanç elde ediyoruz. Buna bağlı olarak sponsorlardan da aynı şekilde kazancımız daha kısıtlı oluyor. Bu eşitsizliği mümkün olduğunca yarışmalarda, platformlarda ve yaptığım görüşmelerde dile getirmeyi çalışıyorum. Bu konular ne kadar çok konuşulursa, bunu normalmiş gibi kabul etmenin zorlaşacağını düşünüyorum.

DAHA FAZLA SPORCU YETİŞTİRMELİYİZ

Ülkemizde daha çok kadın sporcu yetiştirmek için neler yapılmalı?

Bence bu soru sadece kadın sporcu değil, genel olarak daha fazla sporcu yetiştirmek için neler yapılmalı olması lazım. Türkiye’de nüfusa göre çok az sayıda profesyonel sporcu var. Bunun bir nedeni de toplumda hobi olarak bile spor yapan kişi sayısı az. İş hayatına başladıktan sonra birçok sporsever genç birden spordan kopuyor. Avrupa ülkeleri ile karşılaştırdığımda Türkiye’de insanlar için iş yaşantısı her zaman bir adım önde. Kendilerine ve hobilerine ayırdıkları zaman kısıtlı. İşverenlerinde personellerinden olan beklentileri çok fazla, bu da kişisel hayat ve buna bağlı olarak spor yapan sayısını azaltıyor.

Kaç yaşına kadar devam etmeyi düşünüyorsun? Kariyerini tamamladıktan sonra eğitime devam mı?

Sanırım 40 yaşıma kadar kariyerime devam ederim. Eğitimse her zaman hayatımda var, her zaman kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Profesyonel kariyerimden sonra tabii ki de elde etmiş olduğum bilgiler ve tecrübeleri, yüksek motivasyonlu gençlere aktarmayı da isterim.

Sosyal medya kullanıyor musunuz? Profesyonel destek alıyor musunuz? Takipçileriniz ile aranız nasıl?

Sosyal medyayı olabildiğince altif kullanıyorum. Hem instagram hem de youtube kanalım en aktif olduğum yerler. Ben genel anlamda tüm projelerim için profesyonel bir kariyer yönetimi ajansı ile hareket ettiğim için sosyal medya konusunda da destek aldığımı söyleyebilirim. Hatta bu röportajı okuyan herkesi Lena Erdil hesaplarından takip etmeye çağırıyorum.

Evlilik teklifi aldığınız oluyor mu?

😊 Bir iki kere oldu...


Haberin Devamı
YORUM YAZ