MENÜ

Kübra da artık büyük usta

Satrançta Betül Cemre Yıldız ile başlayan büyükusta furyası Kübra Öztürk ile devam etti. Mardin'de Rus rakibini yenen 20 yaşındaki sporcumuz ELO puanını 2300'e yükseltip, ikinci bayan büyükustamız oldu

Kübra da artık büyük usta

Satrançta Betül Cemre Yıldız ile başlayan büyükusta furyası Kübra Öztürk ile devam etti. Mardin’de Rus rakibini yenen 20 yaşındaki sporcumuz ELO puanını 2300’e yükseltip, ikinci bayan büyükustamız oldu

Türk satrancı Aralık ayı içinde iki mutlu olayı bir arada yaşadı. Betül Cemre Yıldız’ın Ukrayna’dan ilk Türk kadın Büyükusta olarak dönmesinin ardından, ikinci sevindirici haber Mardin’den geldi. Türkiye Satranç Federasyonu’nun bu tarihi kentimizde düzenlediği Dünya Kadınlar Takım Satranç Şampiyonası’nda Kübra Öztürk de, ikinci kadın büyük ustamız oldu.

Mardin Erdoba Elegance Otel’de devam eden şampiyonanın 7. turunda Rus rakibi GM Tatiana Kosintseva’yı yenen Kübra, 2300 ELO puanına ulaşıp, kadın büyükusta (WGM) unvanını elde etti. Büyükustalık sevincini turnuvadaki milli takım arkadaşı Betül Cemre Yıldız ile birlikte kutlayan Kübra Öztürk, yaşadığı sevinci gözyaşları içinde anlattı.

Kübra, maç bitiminde sevinçten ne yapacağımı bilemedim. Beklediğim bir kazanç değildi. Çünkü Rus rakibim Dünya Şampiyonlukları yaşamış bir isimdi. Maç sonunda kazandığımı anladığım an dünyalar benim oldu. Sevincimi il önce hocam Adrian Mikhalcishin ve başkanımız Ali Nihat Yazıcı ile paylaştım. Bana bu konuda destek veren aileme de buradan selamlar yolluyor. Emekleri boşa çıkmadı” dedi.

Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı ise son 10 yılda ektikleri tohumların meyve verdiğine dikkat çekip, “2 haftada 2 büyük usta... Bu burada kalmaz... Emeği geçen herkese teşekkürler... Önce Kübra'ya! Onu bize kazandıran annesine, babasına, bulup keşfeden Nizamettin İrem'e çok özel teşekkürler. Ya İş Bankası? Ya hocası? Başarı ne güzel... Daim olsun... Daha iyi olsun...” diyerek duygularını dile getirdi.








KÜBRA ÖZTÜRK KİMDİR
11 Mayıs 1991’de Ankara’da doğdu. Kayaş Sakarya İlköğretim okulunda eğitimine başladı. 1999 yılında ilk okul ikinci sınıfta satranca başladı. İşadamı Nizametin İrem’in çabaları ile Ankara Gaziosmanpaşa Rotary Kulübü’nün Kayaş’ta kurduğu satranç merkezine yazıldı.

İlk hocası İslam Osmanlı’nın kendisinde gördüğü ışık üzerine çalışmalarını bu merkezde yoğunlaştırdı. Satrança başladığının 8. Ayında İspanya’da yapılan 10 Yaşaltı Yaş Grupları Şampiyonası’nda ilk yarışma deneyimini edindi. 2000 yılında yaş grubunda Ankara birincisi oldu, Antalya’daki Türkiye Yaş Grupları Şampiyonası’na katılma hakkını elde edip, ilk bireysel derecesi olan 10 Yaş Türkiye 3.’sü oldu.

Yaş Gruplarında 7 yıl üst üste Türkiye Şampiyonu olarak Milli Takım çalıştırıcılarının dikkatini çekti. 2006 yılında İtalya’da yapılan Satranç Olimpiyadı’nda WFM (Kadın FIDE ustası) oldu. 2006 ve 2007 yıllarında Sırbistan Karadağ ve Hırvatistan’da yapılan Avrupa 16 Yaş altı Şampiyonaları’nda iki kez Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Bu başarılar ona WIM(Bayan uluslar arası usta) unvanını getirdi. 2007’de Antalya’da yine Dünya 16 Yaşaltı Şampiyonası’da birinci ile aynı puanda averajla 4.’lük kürsüsüne çıktı.

2008’de Gaziantep’te Dünya Gençler Şampiyonası’nda kariyerinin en iyi derecesini yapıp ikinci oldu.
2008’i Sırbistan Avrupa Yaş Grupları ve aynı yıl Antalya’daki Dünya Yaş Grupları’nda üçüncü olup, yaş gruplarını tamamladı.

2010 yılında Rusya’daki Satranç Olimpiyadı’nda WGM (Bayan büyükusta) normlarını tamamladı.
2011 yılında Hindistan’da Dünya Gençler 5.’si olup gençlerde yarışma hakkını da bitirdi. Büyük usta ünvanını ise Mardin’deki Dünya Kadınlar Takım Satranç Şampiyonası’nda tamamlayıp, ülkeyi sevince boğarken, uluslar arası usta (IM) normunu da alan ilk ikinci Türk bayan satranççısı oldu.

Lise öğrenimini Mamak Lisesi’nde tamamlayan Kübra Öztürk halen Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu 2. Sınıfında Beden Eğitimi Öğretmenliği tahsili görüyor.
Milli başarılarının yanında 2006 yılından bu yana Beşiktaş Satranç Kulübü’nde lisanslı sporcu olarak görev yapan Kübra, iki kez İş Bankası Satranç Ligi’nde takımı ile şampiyonluk sevinci yaşadı.

2

Haberin Devamı
YORUM YAZ