MENÜ

Krampon tabanında devrim

Kramponlarında sunduğu ikonik siluet, malzeme ve renk kullanımıyla profesyonel sporcuların ve futbolseverlerin ilgisini çeken Nike, krampon tabanlarında geliştirdiği son yenilikle bu konuda bir devrime imza atıyor.

Krampon tabanında devrim



Nike Football Footwear Başkan Yardımcısı Max Blau, markanın krampon tabanlarının sahayı tutuşu konusunda son iki yılda, geçtiğimiz 20 yıldan daha büyük gelişme kat ettiğini söylüyor. Blau, 3-D baskıdan hızla yaratılan prototip uygulamaları, teknolojik yenilikler, oyuncu analizleri ve görüşleriyle birlikte krampon tabanlarında gerçekleştirilen yeniliklerin performansı çok önemli ölçüde etkilediğinin kanıtlandığını paylaşıyor. Oyun esnasında ayakkabının yerle temasının ve yeri sağlam bir şekilde tutuşunun öneminden hareket eden Nike mühendislerinin detaylara gösterdiği özen ve uzun saatler süren test çalışmalarıyla marka farklı oyun tarzları ve yüzeyler için uygun tabanlar geliştiriyor.

Son lanse edilen Mercurial Superfly ve Magista 2 de Nike’ın bu odağına örnek teşkil ediyor. Hızla hareketlenmeyi sağlayan ön kısım krampon çivileri ve anında yavaşlamayı mümkün kılan topuk plakaları ile Mercurial Superfly, hız odaklı bir yaklaşımla tasarlandı. Burada oyuncuların hızlarını gerektiği zaman kesebileceklerine, güvendikleri zamansa tam hızlarına ulaşmalarından yola çıkıldı. Topuğu saran şeritler ile beraber kramponun orta ve arka bölümünde bulunan yarı konik çiviler ile Magista 2 ise, dönme hareketinden kaynaklanan sahanın tutuşuna odaklanıyor.

Nike’ın kramponlara yerleştirilen her bir çivinin özel bir amacı olduğunu söyleyen Max Blau, “Yerle temas eden her bir çivinin, çimleri ne kadar delip geçeceğini derinlemesine hesaplayarak ayakkabının sahayı tutuş oranının tam olması gereken seviyede olduğundan emin oluyoruz” dedi.

Futbolda son dönemde yapay çim sahaların artış göstermesiyle birlikte Nike, bu alanda da çalışmalarını sürdürüyor. Yapay çim saha çalışmalarında, yapay çimlerin ve minik lastik tanelerinin krampona nasıl bir kavrayış sağladığını göz önünde bulunduran Nike, yepyeni bir yapay çim (AG) krampon serisini satışa sundu. AG krampon tabanlarına yerleştirilen çiviler sert yüzey (FG) kramponlarındakilere göre daha kısa ve içi boş olacak biçimde tasarlandı. Kramponların yapay yüzeye gömülmemesini sağlayan bu tasarım ayrıca hızlı hareket etmeyi de mümkün kılıyor. Sıcak havalarda oyuncuların yapay yüzey üzerinde oynayacakları oyunlar esnasında fazla ısınmasını engellemek amacıyla krampon içine bir Texon® koruma plakası eklendi. Yapay yüzeylerin kramponlara olan olumsuz etkilerini önlemek içinse dayanıklılık artırıldı.

Futbolun sadece doğal çim üzerinde oynanmadığına dikkat çeken Max Blau, “Son yıllarda büyük yükseliş gösteren yapay çim sahalar da çözülmesi gereken farklı sorunlar ortaya koyuyor. Yapay çim saha çalışmalarında, yapay çimlerin ve minik lastik tanelerinin krampona nasıl bir kavrayış sağladığını göz önünde bulundurmalısınız. Bu konuda ısı da önemli bir etken çünkü lastik farklı bir biçimde ısınır. Bunları önlemek için bu seriyi geliştirdik” dedi.

Tipik olarak sert, düz yüzeylerde oynanan halı saha futbolu için de yenilikler bulunuyor. Bu hızlı yüzeylerde topun ayağın altında kontrol edilmesi çok önemli. 2015 yılında halı saha için NikeFootballX ilk lanse edildiğinde, ayakkabıların hepsinin tabanında aynı tutuş deseni varken artık taban konusundaki bilimsel yaklaşımı tüm Nike Futbol koleksiyonunda kullanıyoruz. Örneğin son MercurialX'de üç yıldızlı ve esneklik kazandıran oluklar bulunan bir dış taban yer alırken MagistaX'de dairesel balıksırtı dış taban bulunuyor. Her ikisi de oyun stilinde aynı klasmanda bulunan kramponlarla aynı yararı sağlarken, sert yüzeyler nedeniyle yastıklama içeriyor.

Pek çok farklı yüzey ve oyun düşünülerek tasarlanan tabanlar için en kötü senaryo aynı zamanda en büyük yeniliği de beraberinde getiriyor. Islak ve çamurlu sahalar her zaman oyun esnasında oyuncunun kaymasına ve takılmasına neden olurken, kramponunda biriken çamur nedeniyle oyuncuya ekstra ağırlık getirme gibi sorunlara yol açıyordu. Oyuncuyu yavaşlatan tüm bu koşullara odaklanan Nike, yıllar süren çalışmaların sonucunda çamurun tabanda birikmesini önleyen Anti-Clog Traction teknolojisini geliştirdi. “Anti-Clog Traction ezber bozan bir yenilik” diyen Blau bu teknolojiyi giymeyen oyuncuların rakiplerine karşı dezavantaja sahip olduklarını söylüyor.

Nike’ta taban tutuşuyla ilgili büyük bir dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor. Nike’ta çalışan mühendisler, tasarımcılar ve bilim insanları, sınırsız malzeme ve yapılar üzerinde çalışarak oyuncunun performansına katkıda bulunacak yeniliklere imza atmaya devam edecek.

Haberin Devamı
YORUM YAZ