MENÜ

Kırmızı kart buharlaştı!

Ryan Babel, tekrar kararı verilen maçta kırmızı kart cezası nedeniyle oynayamayacaktı ancak dün sahadaydı! Sarı kart cezasını çekmeyen Adem de oyuna 11'de başladı

Kırmızı kart buharlaştı!

Süper Lig’in 14. haftası bittiğinde Kasımpaşa’da üç futbolcu (Babel ve İlhan Eker kırmızı, Adem Büyük sarı) cezalı oldukları gerekçesiyle 15. haftadaki (15 Aralık 2013) Beşiktaş maçının 18 kişilik kadrosunda yer almadı. Bu karşılaşmayı takip eden haftalarda cezalarını tamamlamış oldukları gerekçesiyle oynayabilmelerine engel olabilecek bir durum kalmadı. Ancak Kasımpaşa’nın 2-1 galibiyetiyle tamamlanan bu 90 dakikalık maç, kural hatası nedeniyle tescil edilmedi ve 12 Ocak 2014 tarihinde TFF Yönetim Kurulu tarafından tekrar oynatılması kararı açıklandı.

Karar sonrası, “TFF Yönetim Kurulu, Futbol Müsabaka Talimatı’nın 30. maddesi uyarınca müsabakanın daha sonra belirlenecek bir tarihte, başlangıcından itibaren tekrarına, yalnızca tekrarına karar verilen müsabakanın oynandığı tarihte kulüplerde tescilli olan futbolcuların oynatılmasına ve sarı kartla cezalandırılan disiplin uygulamalarının yapılmamış sayılmasına oy çokluğuyla karar verdi” açıklaması yapıldı.

TFF topu taca atıyor!


Buraya kadar her şey normal gözüküyor olabilir... Ancak akıllara şu soru takılıyor; Tekrarlanmasına karar verilen karşılaşmada, ilk maçta cezaları nedeniyle oynayamayan üç futbolcunun cezaları devam ediyor mu? Ve maalesef bu soruya net bir cevap veren çıkmıyor.

Kasımpaşa Kulübü bu soruya, “Cezalı futbolcumuz yok” cevabı veriyor. TFF’den yardım istediğimiz kişiler ise “İnfazı gerçekleşmemiş ise oynayamaz” yanıtı vererek, adeta topu taca atıyor!

Asıl sorun da burada ortaya çıkıyor... Oynanmamış kabul edilen ve tekrarına karar verilen bir maçta ceza infazı nasıl gerçekleşmiş olur?
Başka bir örnekle, bu maç seyircisiz oynanan bir karşılaşma olsa idi, o tarihteki şartlar, tekrar maçında geçerli olacak mıydı ya da olmalı mıydı? Yoksa o cezanın infaz edildiği varsayılıp ilgili kulüp taraftarı, tekrar maçında, tribünlerdeki yerini alacak mıydı?

20 maçta da oynadılar...

İlgili isimler Kasımpaşa’nın futbolcuları olduğu için asıl soruna yine bu taraftan devam ediyoruz... Babel, İlhan Eker ve Adem Büyük’ün istatistiklerine bakalım. Biraz da durumun karmaşıklığını daha basit anlatmak adına soralım. Misal, 2013-2014 sezonunun 20. haftası tamamlandı. Babel ile Adem Büyük 20 maçın tamamında görev aldı. Peki, Babel ile Adem Büyük görmüş oldukları kırmızı kart ve sarı kart cezalarını hangi maçta çekmiş sayılacaklar?

Geldiğimiz nokta şu. Bu soruya net ve kurallarla uygun cevap verecek herhangi bir yetkili/muhatap yok!

Futbol Disiplin Talimatı’nın 18. maddesinin 3. fıkrasında yazılı olan, “Erteleme tarihinde cezalı veya idari tedbirli olup da müsabakanın oynanacağı tarihte cezası infaz edilmiş olan kişiler, erteleme müsabakasına katılabilirler” ya da 20. maddesinin 2. fıkrasındaki “Müsabakanın başka bir gün yarım kaldığı andaki şartlarla tamamlanmasına veya yeniden oynanmasına karar verildiği takdirde, kişilerin müsabakada yer alma uygunluğu açısından bu talimatın 18. maddesinde yer alan hükümler kıyasen uygulanır” kuralı da 15. haftada oynanan ve sonuçlanan bir karşılaşma olması sebebiyle ‘erteleme’ olarak kabul edilemez. Yetkililerden ve kurallardan bu soruya net bir cevap alınamadığı gibi, daha büyük bir sorunun da önü açılmış oluyor.
O sorun da 22. maddede ortaya çıkıyor!

Aslıhan Çil


MADDE 22: HÜKMEN YENİK SAYILMALAR

Hükmen yenik sayılmayı gerektiren durumlar aşağıdaki gibidir;
...f) Herhangi bir sebeple cezalı veya idari tedbirli olan futbolcu veya futbolcuların oynatılması

MADDE 23: HÜKMEN MAĞLUBİYET SÜRECİNDE UYGULANACAK USUL ve SONUÇLARI

(1) Bu talimatın 22. maddesinde yer alan b, ç, d, ğ, h, j, bentlerinde yazılı nedenlerden dolayı müsabakayı takip eden 5 (beş) gün içinde belgeleri ile birlikte itiraz edilebilir. Belgesi ibraz edilmeyen ve itiraz harcı yatırılmayan itirazlar incelenmez. Ayrıca, e, f ve g bentlerinde yazılı nedenlerin o kademe veya kategorideki müsabakaların sonuçları tescil edilinceye kadar herhangi bir usulle tespit edilmesi halinde 22. madde hükümleri uygulanır.

Net kural hatası gibi!

Bizler kural koyucu, uygulayıcı ya da hukukçu değiliz ancak mecazen ‘yok sayılan ve tekrar oynatılan bir maçta ceza infazı nasıl gerçekleşir’ sorusuna yazılı talimatlardan ve kişilerden tatmin edici bir yanıt alamadık. Gözden kaçırdığımız bir başka madde, talimat ya da karar yok ise bu akşam 18 kişilik kadroda yer alan bu üç futbolcu nedeniyle açık ve net bir kural hatası yapılmış olmuyor mu?

Haberin Devamı

ADEM BÜYÜK İSTATİSTİKLERİ

RYAN BABEL İSTATİSTİKLERİ

YORUM YAZ