MENÜ

Kalkavan: "Hilesiz hurdasız şampiyon olduk"

PTT 1. ligde bitime 2 maç kala süper Lig'e yükselmeyi garantileyen Çaykur Rizespor'da kulüp başkanı Metin Kalkavan, "Hilesiz hurdasız, katıksız, istikrarlı bir şekilde, yana yuna sapmadan, politika yapmadan, para, şu bu kullanmadan, şampiyon olunabileceğini gösterdik" dedi.

Kalkavan: "Hilesiz hurdasız şampiyon olduk"

Çaykur Rizespor’da kulüp başkanı Metin Kalkavan yaptığı açıklamada, 4,5 yıl önce mali açıdan iflas etmiş, borçlarından dolayı kayyuma gitmek üzere olan bir Çaykur Rizespor’u, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katkıları ile devralarak kurumsal yapıyı oluşturduklarını belirtti.

Haberin Devamı


Futbolda 4.5 yılın uzun olduğunu ifade eden Kalkavan, "İlk geldiğimizde ciddi sıkıntılar vardı. Federasyona çok ciddi borçlarımız vardı. Yaklaşık 27 milyon lira borçla devraldık. Çok mesafe kaydettik, çok ciddi kaynaklar oluşturduk. Bugün gelinen noktada federasyona hiçbir borcumuz yok. Sadece devlete taksitlendirilmiş borçlarımız var. İstediğimiz zaten sadece şampiyonluk değil, kurumsal yapı, sistemi kurmaktı ve bunu başardık. Çaykur Rizespor’un şampiyonluğu kadar sisteminin kurulması önemliydi. Şampiyonluklar her zaman gelebilir ama sistemi her zaman kuramazsınız. İstek, niyet ve arzu olmadıktan sonra sistemler kurulmaz" diye konuştu.


Sportif başarısızlıklardan çok şey öğrendiklerini kaydeden Kalkavan, şöyle devam etti:
"Ama ben sportif sonuçları başarısızlık olarak kabul etmiyorum. İki sene üst üste play-off oynadık ama Türkiye’de bir maçta başarılı veya başarısızlık çizgisi ayrılıyor. Rizelilerde de böyle bir duygu var. Şampiyon olmadığın zaman başarısızsın. Ligde 18 takım var ve şampiyon olamayınca başarısızsın, biraz ağır bir yargılama. Bana göre bu sene ligde dördüncü olacak, play-off finali kaybedecek takım da çok başarılı bir takım olacak. O yarışın içerisinde olmak dahi büyük başarı."
PTT 1. Lig kendi alanında Avrupa’nın en zor liglerinden biri. Herkesin birbirini yenebildiği, şehir takımlarının ağırlıkta olduğu bir lig. Zor bir dönemden uzun bir hikayenin ardından başarılı olduk. Bu süreçten herkesin çıkaracağı dersler var. İstikrarın sonucu bu noktaya geldik. Bu işin hilesiz, hurdasız katıksız, istikrarlı bir şekilde, yana yuna sapmadan politika yapmadan, para şu, bu kullanmadan şampiyon olunabileceğini gösterdik. Çaykur Rizespor’un gerçek başarısı bu. Çok gücümüz var ama onu kullanmadık, dolayısıyla bu seneki sportif başarı değer olarak çok büyük. Çok büyük emeklerle bu noktaya geldik."

Haberin Devamı


Süper Lig’e yükselme sürecinin biraz geciktiğini belirten Kalkavan, şunları kaydetti:
"Bizler de hata yaptık. Özellikle geçmiş yıllarda ara transferlerde çok hatamız oldu. Bu sezon ara transfer dönemi çok başarılı geçti ama bedeli de çok ağır oldu. Sezon başında harcadığımız transfer bütçesi kadar ara transferde bonservis bedeli ödedik. Futbolculara ödediklerimiz hariç. İyi futbolcuyu, hazır futbolcuyu ara transferde almak zor. Daha önceki sezonlarda daha kısıtlı bütçelerle mücadele ediyorduk ama bu dönem devre arasında takıma ciddi katkı sağlayan takviyeler yaptık."
-"Mustafa Denizli için Rize farklı bir idealdi"
Mustafa Denizli’nin çok değerli bir hoca olduğunu, ekibinin de Süper Lig’de birçok takımda olmadığını ifade eden Kalkavan, şu ifadeleri kullandı:
"Çok sistemli ve kaliteli bir ekibimiz var. Dört buçuk ayda mutlulukların yaşanması için ligin üstünde bir kadro kuruldu ama sürekli beraber oynamayan bir takımın birlik olması kolay değil. 15 maçta 10 galibiyet, 2 beraberlik 3 mağlubiyet, yüzde 68-70 gibi bir galibiyet oranı çok yüksek bir oran. Bu başarılar için Çaykur Rizespor’da yüzde yüz hocanın haklı olduğu çok kurallar değişti. Çaykur Rizespor olması gerektiği gibi yönetiliyor. Halen eksiklerimiz var, her şey tam değil. Çalışmalarımız devam edecek."
Mustafa Denizli gibi bir hocanın Rize’de çalışmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Kalkavan, şöyle devam etti:
"Mustafa hoca için biz farklı bir idealdik. Kariyerinde her türlü başarıyı tatmış hocalar yeni heyecanlar arar. Biz de onun için yeni bir heyecandık. Proje, baktığınızda gerçekten heyecanlandırıcı proje. Büyük takımlara gittiğinizde elindeki kadro sizi ilk üçe oynatır, dörde inmemesi gerekir. Bu lig çok zor ve burada iddia sahibiyseniz işiniz çok zor. Kadro olarak bütçe olarak iş çok zor. Küçük bir Anadolu ili onun için yeni bir heyecandı. Biz onun hayatında güzel bir anı, güzel bir parça olarak yer alacağız. Çok emeği var. Sadece şampiyonluk olarak değil, biz ondan çok şey öğrendik. Son dört ayda futbolun yöneticisi olarak çok değişik şeylerle gerekçeleri ile birlikte, haklı olarak."

Haberin Devamı


Gelecek sene ile ilgili bütün planların Mustafa Denizli tarafından yapılacağını vurgulayan Kalkavan, "Çok güzel bir paylaşımımız var. Biz onun alanına o da bizim alanımıza girmiyor. Kardeş kardeş farklı bir yönetim anlayışı yapıyoruz. Türkiye’de çok kolay uygulanan bir örnek eğil ama Avrupa’da örnekleri çok. Türkiye’de de biz uyguluyoruz" dedi.

Haberin Devamı


Çaykur Rizespor asansör takım olmayacak
Süper Lig’e çıkmak için büyük emek verdiklerini kaydeden Klakavan, şunları söyledi:
"Bu sistemde artık iniş butonunu iptal ettik. Bu yapıyla UEFA kriterlerine uyan yapısıyla lig lisansı alan yapısıyla bu takımın artık asansör takımlıktan çıkma zamanı geldi. Büyük aksilik, kaza, sakatlık olur istisnalar olur ama bu takım kolay kolay düşmez. Büyük konuşmak olarak algılanmasın ama sistem olarak çok farklı bir sistemden geliyoruz. Çok planlı bir sistemden geliyoruz. Çok sıkı mali disiplin uyguluyoruz. Çok ince dantel örerek geldik, bunun Süper Lig’de karşılığını göreceğiz."

Haberin Devamı


Yeşil-mavili ekip 13 yıl mücadele ettiği Süper Lig’e 5 yıl aradan sonra yeniden yükselme başarısı gösterdi. Süper Lig’de en büyük başarısını 1979-1980 sezonunda lig beşincisi olarak yaşayan yeşil-mavililer, 2003-2008 yılları arasında beş yıl üst üste Süper Lig’de mücadele ettikten sonra bir alt lige düşmüştü.

AA

YORUM YAZ