MENÜ

Iste 18 imza!

Levent Bıçakcı'nın hazırladığı 6222 sayılı kanunun değiştirilmesine ilişkin rapora 18 Süper Lig kulübünün başkanı da imza attı. trtspor.com.tr'nin ortaya çıkardığı raporda, 'teşvik primi suç sayılmasın', 'şikenin cezası 3 ay-1 yıl arası olsun' gibi ifadeler yer alıyor

Iste 18 imza!

Kulüpler Birliği tarafından 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanunla ilgili değişiklikleri yapması için görevlendirilen Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanı Levent Bıçakcı’nın hazırladığı raporun çarpıcı detayları ortaya çıktı. trtspor.com.tr’nin haberi gündeme bomba gibi düşerken, 18 Süper Lig kulübünün başkan, başkanvekili ya da başkan yardımcısı düzeyinde imzalayarak onayladığı raporda, yasayla ilgili birçok yenilik öngörüldü. Bıçakcı’nın, özelikle şike ve teşvik suçlarını düzenleyen madde ile taraftarların karıştığı saha olayları ve spor yöneticilerinin demeçlerine ağır cezalar getiren maddelerle ilgili kapsamlı değişimler yaptığı dikkat çekti. Bıçakcı, raporunun giriş bölümünde değişikliğe neden ihtiyaç duyulduğunu açıklarken, mevcut kanunun şiddet ve düzensizlik gibi konularda ihtiyaçlara tam olarak cevap vermediğini savundu. Bıçakcı, “FIFA ve UEFA gibi iki büyük ulaslararası spor federasyonunun faaliyet gösterdiği ülkelerde sporda şiddet ve düzensizliğe ilişkin bu denli ağır cezalar öngören özel bir yasanın olmaması ve ilgili federasyonların verdikleri disiplin cezalarının ağırlığı yaptırıma uğrayan kişiler üzerindeki etkisi dikkate alındığında yürürlükteki 6222 sayılı yasa ile düzenlenen cezai yaptırımların tekrar gözden geçirilmesi gerekmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Gerekçeleri yer alıyor

Raporda, yasanın kapsamına ilişkin ikinci madede yer alan teşvik primi ifadesinin çıkarıldığına da vurgu yapılarak, bunun gerekçesi şu şekilde açıklanıyor: “Bir sporcunun veya takımın müsabakada başarılı olması amaçlandığından ve esas olarak sportif amaca uygun düştüğünden suç olmaktan çıkarılmıştır” Yasanın genel yapısıyla ilgili ise, “Cezalar, toplumsal yaşamda çok daha ciddi sonuçlar doğuran ihlallere oranla daha ağır yaptırımlar içermekte ve toplumun adalet duygusunu zedelemektedir” deniliyor.

Para cezasıyla değişsin

TRT Spor’un yayınladığı raporda, yöneticilerin sorumluluklarının azaltığı belirtilip, ‘te∫vik primi’ tamamen çıkarılırken, şike yapan kişiye öngörülen 5-12 yıl arasında değişen hapis cezasının alt sınırının 3 ay, üst sınırının ise bir yıl olması gerektiği ifade ediliyor. Aynı şekilde raporda, taraftarların spor alanlarına yasaklı maddeler sokmasına verilecek cezaları düzenleyen maddede, hapis cezası yerine para cezaları uygulanması gerektiği savunuluyor. Buna göre hapis taraftara verilecek hapis cezalarının paraya çevrilmesinin gerektiği de raporda yer alıyor.

YORUM YAZ