MENÜ

İspanyol doktora doping cezası

İspanyol sporunda dopingle bağlantılı davada, bir numaralı sanık olan doktor Eufemiano Fuentes, kamu sağlığına karşı suç işlemekten 1 yıl hapis ve 4 yıl meslekten men cezası aldı.

İspanyol doktora doping cezası

İspanya’da 7 yıl önce Madrid, Barcelona ve Zaragoza kentlerinde düzenlenen "Puerto" adı verilen operasyonda, Doktor Fuentes’in ofisinde ve onunla bağlantılı bazı ev ve iş yerlerinde 185 kan torbası ve 39 dondurulmuş plazma bulunmuş, aralarında bir çok ünlü bisikletçinin de bulunduğu 35 kadar sporcu doping skandalından dolayı zan altında kalmıştı.
O yıllarda İspanya’da doping suç sayılmadığından hiçbir ceza verilemeyip, açılan soruşturmalar kapatılsa da, İspanya’da hükümet adına dava açma yetkisi olan Devlet Avukatlığı Kurumu ve savcılığın girişimiyle, dopingten olmasa da, kamu sağlığına zarar verdikleri iddiasıyla Doktor Fuentes, kızkardeşi Yolanda ve bisiklet takımlarının iki eski spor direktörü Manuel Saiz, Vicente Belda ve Jose İgnacio Labarta hakkında yeni bir dava açılmıştı. Madrid 21 No’lu Ceza Mahkemesi’nde görülen ve bugün karara bağlanan davada, doktor Fuentes, 1 yıl hapis, spor doktoru olarak 4 yıl meslekten men ve 10 ay boyunca günlük 15 avro para cezası alırken, diğer sanıklardan 4 ay hapis ve meslekten men cezası alan Labarta dışındaki hepsi beraat etti.

Haberin Devamı


Dopingli madde tedarik etmek ya da uygulamaktan ceza almayan doktor Fuentes’in, sadece "sporcuların sağlıklarını iyiye götürmektense, suni olarak dirençlerini artıran ve sağlık açısından tehlikeli maddeler kullanmaktan" suçlu bulunduğu bildirildi.


Adli sicilleri temiz olan doktor Fuentes ve Labarta 2 yıldan az hapis cezaları aldıkları için ceza evine girmeyecekler.
Öte yandan mahkeme hakimi, doping yapan sporcuların tespiti amacıyla Fuentes’in ofisinde bulunan kan torbalarının dopingle mücadele kurumlarına teslim edilmesiyle ilgili talebi reddetti.


Antidoping Devlet Ajansı ise karara itiraz edeceğini duyurdu.

AA

YORUM YAZ