MENÜ

İspanya fena karıştı!

Hükümetin, La Liga'da top koşturan yabancı futbolcuların vergi oranını da yerliler ile aynı seviyeye çekmek istemesi İspanya'da büyük polemik yaşanmasına neden oldu.

İspanya fena karıştı!

İspanya’da 2004 yılında yürürlüğe giren ve “Beckham Yasası” olarak bilinen, yabancı futbolcuların yerli futbolculara oranla neredeyse yarı yarıya daha az gelir vergisi ödemesiyle ilgili yasada sosyalist hükümetin yapmak istediği değişiklik, İspanyol futbol çevrelerinden tepki aldı. Sosyalist hükümetin, meclisteki sol görüşlü küçük siyasi partilerle anlaşarak çıkarmak istediği yeni yasa, ülkede yaşayan ve çalışan, ancak ikameti bulunmayan, yıllık maaşı da 600 bin Euro’nun üzerinde olan tüm yabancıları kapsasa da şimdilik yasaya en çok karşı çıkanlar futbol çevreleri oldu. 2004’te ilk olarak Real Madrid’e transfer olan David Beckham tarafından kullandığından basında “Beckham Yasası” olarak adlandırılan mevcut kanun gereği yabancı futbolcular yüzde 24 oranında gelir vergisi öderken, İspanyol futbolcular yüzde 43 oranında ödüyor. Hükümet, 1 Ocak 2010 yılından itibaren yapılan yeni veya yenilenen tüm kontratlarda yabancıların da İspanyollar gibi yüzde 43 oranında gelir vergisi vermesini istiyor.

Haberin Devamı

LFP: Greve gideriz
Yeni yasanın çıkması halinde La Liga’nın, Avrupa’nın diğer önemli ligleri olan İngiltere ve İtalya ile rekabette geri kalacağını savunan Profesyonel Futbol Ligi (LFP,) maçların durdurulup greve bile gidilebileceğini açıkladı. LFP başkanı Jose Luis Astiazaran, söz konusu yasanın çıkması halinde İspanyol futboluna 100 milyon Euro’luk zarar verebileceğini iddia etti. DÜnyanın en pahalı 4 futbolcusu Messi (10.5 milyon Euro), Ronaldo (9.5 milyon Euro), Kaka (9.5 milyon Euro) ve İbrahimovic’in (9.5 milyon Euro) İspanya’yı tercih etmesinin sebebi mevcut yasa olarak gösteriliyor. Önümüzdeki yıl Real Madrid forması giymesi beklenen Ribery’nin Ronaldo’ya oranla maliyeye iki kat vergi ödeyeceğini, çünkü sözleşmesini 2009 yılında yapan Portekizli futbolcunun yeni yasadan muaf olacağını yazdı.

YORUM YAZ